Ihmisellä on noin 4 lisäkilpirauhasta kaulan alueella. Ne säätelevät kalsiumaineenvaihduntaa tuottamansa hormonin, PTH:n avulla.

Lisäkilpirauhanen voi mennä vajaa- tai liikatoiminnalle. Liikatoiminta on yleisempää. Sen aiheuttaa jossakin lisäkilpirauhasessa oleva kasvain, adenooma, tai liikakasvu, hyperplasia.

Lisäkilpirauhasen liikatoiminnan hoitona on leikkaus.

Diagnoosi tehdään mittaamalla verestä PTH, D-vitamiini ja kalsiumioni. Mielellään myös albumiinikorjattu kalsium, koska joillakin potilailla vain se nousee.

Normaalisti Ca ja PTH ovat keinulautasuhteessa keskenään. Jos toinen on matala, toinen nousee ja päinvastoin.

Jos molemmat ovat yli viitteen tai ylärajan tuntumassa, potilaalla on ollut luunmurtumia tai munuaiskiviä ja hänellä on muita asiaan sopivia oireita, kuten uupumusta, on aihetta kuvata kaula. Tarkin kuvaus lie tällä hetkellä Suomessa koliini-PET. Sellaiseen pääsee yksityispuolen lähetteellä Docrates-sairaalaan. Meilahdessakin lienee sellainen.

Julkisen puolen leikkaukseen pääsyä voi vauhdittaa käymällä yksityispuolen endokrinologilla. Heidän tasonsa vaihtelee kovasti. Kannattaa kysyä vinkkiä jostain palstalta.

Kannattaa pyytää eksploratiivinen leikkaus, jossa tutkitaan kaikki neljä.

Adenooma ja hyperplasia voivat myös uusiutua, joten arvoja kannattaa seurata jatkossakin. Kumpikaan ei ole yleensä pahanlaatuinen. Pahanlaatuiset lisäkilpirauhasen kasvaimet ovat harvinaisia.

Pointtini on se, että uupumus voi johtua myös lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta.

Elämässäni on ollut paljon stressiä ja traumoja. Onko sinulla?

….

KYSYIN GEMINI-TEKOÄLYLTÄ:

Voidaanko stressiä pitää mahdollisena syynä lisäkilpirauhasen adenooman tai hyperplasian kehittymiseen?

GEMININ VASTAUS:

”Vaikka ei ole olemassa lopullisia todisteita siitä, että stressi aiheuttaa suoraan lisäkilpirauhasen adenooman tai hyperplasiaa, jotkut teoriat viittaavat mahdolliseen epäsuoraan yhteyteen.

Tiedämme seuraavat asiat:

• Lisäkilpirauhasen adenooman ja hyperplasian syyt: Lisäkilpirauhasen adenooman (kasvain) ja hyperplasian (suurentuneet rauhaset) tarkat syyt ovat edelleen tuntemattomia. Geneettiset tekijät ja tietyt perinnölliset sairaudet näyttävät vaikuttavan joissakin tapauksissa.

• Stressi ja hormonihäiriöt: Krooninen stressi voi nostaa kortisolitasoja, hormoni, joka voi häiritä kehon yleistä hormonitasapainoa.

• Oksidatiivinen stressi: Jotkut tutkimukset viittaavat mahdolliseen yhteyteen oksidatiivisen stressin (kehon vapaiden radikaalien epätasapaino) ja lisäkilpirauhasongelmien välillä. Stressi voi edistää oksidatiivista stressiä.

Yhteys: Teorian mukaan krooninen stressi voi kohonneen kortisolin ja oksidatiivisen stressin kautta luoda ympäristön, joka voi edistää lisäkilpirauhasen epänormaalia toimintaa. Tämän yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Tässä on keskeinen huomio: vaikka stressi ei ole suora syy, se voi olla myötävaikuttava tekijä jollain tavalla.”

Siinäpä ajateltavaa meille, jotka olemme kokeneet elämässämme paljon stressiä ja traumoja.