Jos et jaksa mitään, sinulla voi olla kilpirauhasongelma, vaikka verikokeissa arvot olisivat ns. normaalit! Lue eteenpäin!

Kilpirauhanen

Kilpirauhasesta

Kilpirauhashormonit vaikuttavat lähes jokaiseen soluun kehossa (pernaa ja kiveksiä lukuunottamatta). Ne säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa, vaikuttavat proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun. Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat myös ihmisen psykologiseen hyvinvointiin. Ne ovat siis pääasiallisessa roolissa kehon kokonasvaltaisessa hyvinvoinnissa ja kehityksessä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi vähentää kehon aineenvaihduntaa 40-50 prosenttia ja liikatoiminta voi nostaa aineenvaihduntanopeuden jopa 60-100 prosenttia normaalitason yläpuolelle.

(http://www.kilpirauhanen.com/tietopankkui/kilpirauhanen/)

Mielenterveys ja kilpirauhasen vajaatoiminta

Kuva: Clipart

Lääkäri Ridha Arem kirjoittaa kirjassaan “The Thyroid Solution: A Mind Body Program for Beating Depression and Regaining Your Emotional and Physical Health”:

“Nykyään tutkijat katsovat kilpirauhashormonien kuuluvan yhdeksi suurimmista vaikuttajista aivojen kemiallisissa häiriöissä. Ja niin kuin on kaikkien aivojen kemikaalihäiriöiden kanssa, väärinhoidettuna kilpirauhashormonien epätasapaino voi johtaa vakaviin seurauksiin potilaan psyykkeen ja käytöksen osalta.”

Päästyään verenkiertoon T3- ja T4-hormonit etenevät kehon soluihin ja toimivat tärkeässä osassa kehon kaikissa suurissa toiminnoissa. Jotta ihmisen aivot toimisivat ongelmitta läpi elämän, ne tarvitsevat riittävän määrän kilpirauhashormoneja. Useimmat ihmisen tiedostetut kyvyt (kuten keskittymiskyky ja muisti), mielialat ja tunteet ovat hyvin riippuvaisia kilpirauhashormoneista. Lukuisat tutkimukset todistavat T3-hormonin olevan merkittävä aivokemikaali. Sitä esiintyy keskushermoston synapsissa, joka on kahden hermosolun tai hermosolun ja lihassolun välinen yhteys. T3-hormoni säätelee myös aivojen serotoniini-, noradrenaliini- ja GABA- (Gamma-Aminobutyric Acid) tasoja, joilla kaikilla on oma roolinsa masennuksen sekä joidenkin pelkotilahäiriöiden muodostumisessa. Keho tarvitsee aina tietyn määrän T3-hormonia ylläpitääkseen aivojen normaaleja serotoniini- ja noradrenaliinitasoja. Laajoissa eläin- ja ihmiskokeissa on todettu, että aivojen serotoniinitaso laskee huomattavasti, jos riittävää määrää T3-hormonia ei ole saatavilla. T3-hormonin vajaatoiminta aivoissa johtaa noradrenaliinin toimimattomuuteen tärkeiden kemikaalien välittäjäaineena, ja juuri noradrenaliinin liika- tai vajaatoiminnan on todettu joidenkin potilaiden kohdalla olevan syy masennuksen laukaisemiseen.

“… Kilpirauhaspotilaat, varsinkin vajaatoimintapotilaat, hakevat hiljaisuutta ja rauhaa. He eivät viihdy aktiivisessa ja meluisassa ympäristössä, ja heillä on yleensä hyvin alhainen sietokyky koville äänille. Heillä on tapana hakeutua paikkoihin tai tilanteisiin, joissa he voivat rauhassa vajota omiin ajatuksiinsa ja yksinäisyyteen.”

”Vajaatoimintapotilaat voivat helposti erakoitua ystävistään, ja he eivät mielellään puhu paljon tai lähde pois kotoaan. He voivat kadottaa kaiken motivaationsa olla missään kanssakäymisissä kumppaneidensa kanssa. Yleisesti ottaen vajaatoimintapotilaat vain haluavat olla yksin. Heitä vaivaa jatkuva halu nukkua, ja lähimmäisten yrityksistä huolimatta he erakoituvat helposti.”

Yleisimmät mielenterveydelliset häiriöt vajaatoimintapotilailla

Masennus, ahdistuneisuus, levottomuus, paniikkikohtaukset, erilaiset pelkotilat, torikammo, pakkoneuroottisuus, herkkänahkaisuus toisten kommenteille, ihmispelko, heikko itsevarmuus, keskittymiskyvyn ja motivaation puute, tunneailahdukset, muistiongelmat, harhakuvitelmat, itsemurha-ajatukset, hajamielisyys, havaintokyvyn heikkeneminen, näkö- tai muut hallusinaatiot.

Vajaatoimintapotilaat ovat helposti itsekeskeisempiä kuin muut, koska heiltä uupuu tarvittavat resurssit sekä energia pitää itsestään huolta puhumattakaan siitä, että heidän pitäisi puuttua muiden elämään. Joskus he voivat olla äkäisiä, loukkaavia, pisteliäitä, kriittisiä, tuomitsevia ja omata muita hyvin epämiellyttäviä piirteitä. He voivat kärsiä motivaation ja/tai päämäärän puutteesta, ja yksinkertaistenkin tehtävien suorittaminen voi tuntua ylivoimaiselta. He myös yleensä tietävät, että heidän käyttäytymisensä on epäsopivaa. He voivat tuntea olonsa turhautuneeksi, koska heidän parhaista yrityksistään huolimatta heillä on vaikeuksia kontrolloida tunteitaan, varsinkin kun yllämainituilla oireilla on tapana pahentua stressin tai vaikka kuukautisten aikana. Nautinnon tai ilon löytäminen arkipäivän asioista on vaikeaa. Hyvin usein heistä voi tuntua, että he eivät yksinkertaisesti vain halua tehdä mitään. Asiat, joista potilaat saivat ennen nautintoa, voivat vajaatoiminnassa tuntua mitäänsanomattomilta ja merkityksettömiltä. Pienet ylämäet tuntuvat helposti vuorilta.

Aivojen kilpirauhashormonien vajaatoiminta

Tällä termillä tarkoitetaan yleensä T3-hormonin vähäistä jakelua aivoihin, vaikka kilpirauhanen tuottaisikin riittävän määrän kilpirauhashormoneja. Täten aivojen hormonaalinen vajaatoiminta voi johtaa useisiin psykologisiin oireisiin. Aivoissa on omat mittavat T3-hormoni reseptorit, joka selittää sen, miksi monet psyykeongelmaiset potilaat reagoivat hyvin kilpirauhashormonihoitoon. SSRI-lääkkeden, kuten Prozacin, vaikutus saattaa olla joillekin potilaille toimiva vaihtoehto, sillä SSRI-lääkkeillä on taipumus lisätä T3-hormonituotantoa aivoissa.

Kuva: Clipart

Kilpirauhashormonit ja mielenterveyshäiriöiden hoito

Synteettinen T3-hormoni (Cytomel/Liothyronin) voi nostaa serotoniini- ja noradrenaliinitasoja, jotka toimivat aivojen välittäjäaineina. T3-hormonia käytetään yleensä silloin, kun potilas ei ole saanut toivottavia tuloksia masennuslääkkeestä. Tietenkin on hyvin mahdollista, että nämä kyseiset potilaat ovat kärsineet alunperinkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka on johtanut masennukseen.

Tiedetään, että vajaatoimintapotilaat, joita hoidetaan T4-lääkityksellä, jäävät yleensä kärsimään masennuksestaan. Joskus heitä hoitavat lääkärit määräävät T4-lääkityksen lisäksi Liothyroninia, vaikka Armour Thyroid-lääkityksen erinomaisista hoitotuloksista on jo runsaasti näyttöä sekä psyykkisten että perinteisten vajaatoimintaoireiden osalta.

Journal of Clinical Psychiatry:ssa julkaistussa artikkelissa todettiin, että T3-hormonia voidaan myös käyttää traumaperäisen stressihäiriön hoitoon. Sitä tavataan usein sotilailla ja ihmisillä, jotka ovat läpikäyneet traumatisoivan kokemuksen. Mittavan trauman/stressin läpikäymisellä voi olla vaurioittava vaikutus kehon kilpirauhashormonituotantoon.

Yksi erittäin hyvä lähdekirja on Russell T. Joffe, M.D. ja Anthony J. Levitt, M.D kirjoittama “The Thyroid Axis in Psychiatric Disorder”. Alla pari lainausta kyseisestä kirjasta.

…eläinkokeet viittaavat siihen, että aivojen kilpirauhashormonien käyttö eroaa huomattavasti kehon muista osista. Nämä tulokset tuovat esiin monia uusia mahdollisuuksia tutkia kilpirauhashormonien roolia psyykkisten sairauksien aiheuttajina.

…toistuvasti pahenevat krooniset tai uusiutuvat kilpirauhastulehdukset voivat johtaa hajanaisiin muutoksiin hormonien saannissa ja kierrossa ilman, että se välttämättä näkyy kilpirauhasarvoja mittaavissa laboratoriotesteissä. Hashimoton tauti on salaperäinen ja ailahteleva sairaus. Siksi se usein jää diagnosoimatta. Näyttää siltä, että joissakin taudin vaiheissa, hormonien epätasainen jakelu voi olla huomaamatonta, mutta silti vaikuttaa dramaattisesti aivojen toimintaan.

Koska kilpirauhasen autoimmuunitautien diagnosointi on monimutkaista ja usein vaikeasti määriteltävää, sen yhdistäminen kilpirauhashäiriöstä johtuviin psyykkisiin häiriöihin voi helposti viivästyä tai jopa kokonaan jäädä tekemättä.

Pitkäjaksoiset muutokset kilpirauhasen toiminnassa johtavat merkittäviin muutoksiin aivojen verenkierrossa. Juuri nämä verenkierrolliset muutokset ovat niitä, jotka voivat johtaa potilaan psykologisiin oireisiin. Yhteenvetona voimme sanoa, että potilaiden, jotka kärsivät erilaisista psyykkisistä oireista, on erittäin tärkeää tietää, että T3-hormonia voidaan löytää suurina määrinä aivojen limbisillä alueilla, jotka toimivat tärkeänä osana sellaisissa tunteissa kuten onni, paniikki, viha ja pelko…ja jos aivot eivät saa tarpeeksi T3-hormonia, tai jos sen jakelu on estynyt, kokonainen lauma erilaisia neurologisia poikkeavuuksia voi ilmentyä ja johtaa erilaisiin tunne- ja energia-ailahteluihin.

Jos epäilet, että psyykkiset/psykologiset oireesi johtuvat Harshimoton taudista tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sinun pitäisi otattaa seuraavat testit:
◦TSH (thyroid stimulating hormone)
◦T4-V (kilpirauhasen varasto hormon – vapaa)
◦T3-V (aktiivinen kilpirauhas hormonit – vapaa)
◦(Pidä huoli että molemmat yllämainituista testeistä ovat “vapaita”)
◦Kilpirauhasen vasta-aineet … TPO- (thyroid peroxidase) ja tyreoglobuliini -vasta-aineet.

Ilman yllämainittuja kilpirauhastestejä voi olla suuri mahdollisuus, että kilpirauhashäiriötä ei ole huomattu. Pelkkä TSH-mittaus voi olla harhaanjohtava monestakin syystä (aivolisäkkeen häiriö tai tietynlainen lääkitys voivat vaikuttaa siihen), joten ole varuillasi. TSH, T4-V ja T3-V voivat näyttää normaaleilta, vaikka potilaalla voi olla kilpirauhasen vasta-aineita. Hashimoton taudin tunnetaan usein aiheuttavan psyykkisiä oireita. Joskus myös nuorilla potilailla vasta-aineet eivät ole vielä näkyvissä, mutta kilpirauhasen vajaatoimintaa ei silti pitäisi sulkea pois laskuista, jos T4-V ja T3-V arvot ovat alhaiset (1/3 viitearvoista). Sukuhistoria on myös syytä tutkia ja ottaa huomioon.

(http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/kilpirauhanen/mielenterveys-ja-vajaatoiminta/)

Mistä voin lukea lisää tietoa kilpirauhashormonien vaikutuksesta aivoihin?

(Huom! Monissa artikkeleissa/tutkimuksissa, joissa referoidaan kilpirauhasarvojen olevan “normaaleja”, on käytetty TSH:a mittaustaktiikkana. Siksi on syytä ottaa huomioon, että jos potilaan vasta-aineet ovat korkealla ja/tai heidän T4-V ja T3-V arvonsa ovat alle viitearvojen puolenvälin, he kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta.)

Kaikki alla olevista artikkeleista ovat englanniksi.

– Psychiatric Manifestations of Hashimoto’s Thyroiditis. Richard C.W. Hall

– Hypothyroidism Presenting as Psychosis: Myxedema Madness Revisited.  Thomas W. Heinrich, M.D. ja Garth Grahm, M.D.
– Anxiety and Endocrine Disease. Richard D. Hall, M.D. ja Ryan C.W. Hall (sis. mm. luvut Kilpirauhaspotilaiden ahdistuneisuushäiriöt; panikkihäiriö, agorafobia ja kilpirauhassairaus

– The Thyroid and the Mind. A.G. Awad. Kilpirauhanen, psyyke ja tunteet / kilpirauhashäiriöt ja mielenterveys.

– Depression Explored. Barry Durrant-Peatfield. Tutkimus masennuksesta.
– The link between thyroid autoimmunity (antithyroid peroxidase autoantibodies) with anxiety and mood disorders in the community: a field of interest for public health in the future. Tutkimus.
– Efficacy of T3. Tämä meta-analyysi tukee T3:n tehokkuutta nostaen kliinistä reaktiota trisyklisiin antidepressantteihin potilailla, jotka kärsivät sinnikkäästä masennuksesta. On myös mahdollista, että naiset hyötyvät tästä reaktiosta enemmän kuin miehet.
– Antithyroid antibodies and depression. Kilpirauhaseen kohdistuvat korkeat vasta-aineet voivat viitata masennukseen, jota on hankala hoitaa.
– Bipolar Link with Thyroid Condition. Kilpirauhashäiriöt ovat yhteydessä bipolaarisuuteen.
– Thyroid and bipolar disorder. Kilpirauhanen ja bipolaarisuus.
– T3/T4 Combination. Tietyn lääkärin bipolaari-potilas ei ollut saanut minkäänlaista apua masennuslääkkeistä eikä mielialalääkkeistä. T3/T4-hoito kuitenkin muutti tilanteen.
– Hypothyroidism and suicide. Itsemurhayrityksen jälkeen mielisairaalaan lähetetyllä potilaalla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta.
– Hypothyroidism and blood tests. 1/3:lla rajatapauspotilaista on myös kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, vaikka verikokeen tulos on viitearvojen sisäpuolella.
– Thyroid hormone in brain and behavior. Kilpirauhashormonien rooli aivoissa.
– Prevalence of Psychiatric Disorders in Thyroid Diseased Patients. Tiivistelmä.
– False Lab Results–Psychiatric or Thyroid? Psychiatric illness or thyroid disease? Don’t be misled by false lab results. Richard A. Mermudes
– Masked “myxedema madness”. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa laajan skaalan erilaisia psyykkisiä oireita, kuten persoonallisuushäiriön, neurooseja ja psykoosin. Väärän diagnoosin tekeminen ja kilpirauhashäiriön huomiotta jättäminen voi johtaa toipumisen vaikenemiseen sekä vakaviin psyykkisiin jälkiseurauksiin, jos potilasta hoidetaan psyykelääkkeillä kilpirauhashormonilääkityksen sijasta.
– Psychotic manifestations of hypothyroidism. Nuoren naisen tapaus, jossa häntä hoidettiin mielialalääkkeillä ja psykoterapialla puolitoista vuotta kunnes diagnoosi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tehtiin. Kilpirauhashormonihoidolla potilaan psyykkiset ja somaattiset oireet katosivat kolmen kuukauden jälkeen hoidon aloittamisesta.
– Depressive and Anxiety Disorders in Hashimoto’s. Tämä kyseinen tutkimus näyttää vahvistavan masennushäiriöiden suurentuneen riskin Hashimoto- potilailla.
– Psychiatric symptoms in endocrine diseases. Psyykelääkkeiden käyttö oireiden helpottamiseksi potilailla, joilla on todettu jonkin asteen umpirauhashäiriö, pitäisi toteuttaa varoen. Psyykkiset oireet yleensä katoavat hiljalleen potilailla, joilla on todettu hormonaalinen häiriö ja joita hoidetaan sen mukaisesti.
– Psychiatric and cognitive aspects of hypothyroidism. Kaikki oireet kohentuivat Thyroxin-lääkityksellä, vaikka potilaat eivät välttämättä saavuttaneet sairautta edeltänyttä normaalia tilaa.
– Psychiatric manifestations as the only clinical sign of hypothyroidism. Mahdollisuus peruuttamattomaan kognitiiviseen rappeutumiseen oikeuttaa systemaattisen kilpirauhastutkimuksen kaikilla uusilla psyykepotilailla.
– A case of ‘hallucination of solioquy’ with hypothyroidism induced Hashimoto disease. ”Yksinpuheluharhat” eli merkityksettömien sanojen pyöriminen potilaan mielessä. Oireet hävisivät pian kilpirauhashormonihoidon alettua.
– “Symptomless” autoimmune thyroiditis in depression. SAT-potilaat (oireeton autoimmuunityreoidiitti) ovat kliinisesti eutyreoottisia (normaali kilpirauhanen), mikä saattaa näyttää ”oireettomalta” endokrinologille, mutta voi näyttää alkavalta psyykkiseltä häiriöltä psykiatrille.
– Myxedematous madness without myxedema. Nuori nainen, jolla oli 16 vuoden historia vakavista psyykkisistä sairauksista ja masennuksesta, pääsi vihdoinkin eroon oireistaan kilpirauhashoidon avulla.
– Hypothyroidism and depression: a therapeutic challenge. Masennuspotilaat pitäisi testata kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta. Vajaatoimintapotilaiden masennus voidaan hoitaa paremmin hoitosuunnitelman kanssa, johon kuuluu sekä T3- ja T4- hormonia.
– Psychotic states associated with disorders of thyroid function. Tutkimus korostaa kilpirauhastutkimusten tekemistä kaikilla potilailla, joilla esiintyy psyykkisiä ongelmia.
– The diagnostic dilemma of myxedema and madness, axis I and II. Potilaalla, jolle oltiin diagnosoitu krooninen skitsofrenia, todettiin myös krooninen kilpirauhastulehdus sekä vajaatoiminta. Psykoosin oireet parantuivat kilpirauhashoidolla.
– Thyroid function in clinical subtypes of major depression: an exploratory study. Todistusaineistot viittaavat autoimmuunitaudin vaikuttavan kilpirauhasen toimintaan masennuspotilalla.
– Studies on thyroid therapy and thyroid function in depression patients. Monissa tapauksissa masennuspotilailla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta, joka voi johtua hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintahäiriöstä.
– Experiences of fatigue and depression before and after low-dose 1-thyroxine supplementation in essentially euthyroid individuals. Jotkut potilaat voivat kärsiä kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavista oireista, kuten väsymyksestä tai masennuksesta, vaikka kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisäpuolella.
– Thyroid antibodies in depressive disorders. Hashimoto/kilpirauhasen vajaatoiminta suurentaa riskiä sairastua masennukseen.
– The presence of antithyroid antibodies in patients with affective and nonaffective psychiatric disorders. Kilpirauhashäiriöt voivat olla hyvinkin yleisiä potilailla, joilla on diagnosoitu bipolaarihäiriö.
– Antithyroid antibodies in depressed patients. Tutkimukset tukevat olettamusta, jossa suurella osalla masennuspotilailta on myös piilevä kilpirauhashäiriö.
– Brain perfusion abnormalities in patients with euthyroid autoimmune thyroiditis. Tutkimukset osoittavat että keskushermoston merkitys voi olla kuviteltua suurempi kilpirauhasen autoimmuunitaudista kärsivillä potilailla.
– Brain metabolism in hypothyroidism studied with 31P magnetic-resonance spectroscopy.Ensimmäiset suorat  todistusaineistot kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksesta aivojen aineenvaihduntaan.
– Sub-laboratory hypothyroidism and the empiral use of Armour Thyroid. Joissakin tapauksissa eläinperäinen kilpirauhashormonihoito on osoittautunut paremmaksi ja tehokkaammaksi hoitomuodoksi kuin Levothyroxiini (T4).
– Psychoneuroendocinology of mood disorders. The hypothalamic-pituitary-thyroid axis. Epänormaali kilpirauhastoiminta voi vaikuttaa mielialoihin ja bipolaari- ja unipolaarihäiriöiden kehitykseen.
– Regional cerebral blood flow in patients with mild hypothyroidism. Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamaa aivojen verenkiertohäiriötä löydetty niistä aivojen osista jotka säätelevät keskittymiskykyä, reaktiokykyä ja muistia.

(http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/kilpirauhanen/mielenterveys-ja-vajaatoiminta/)

 

Kilpirauhassairauksien, yleissairauksien aiheuttamien kilpirauhashormonimuutosten ja psykiatrian yhtymäkohdista

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136324/turkia_laakarilehti_tekijan_versio_2014_09_09.pdf?sequence=12

Mainokset

1 Comment(s)

  1. Merja hattunen

    24.2.2017 16.39

    Kamala ja kavala huonosti tunneetu sairaus on tämäautoimmuuni tyerodiitti.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s