”Borrelia-bakteeri piileskelee loismatojen sisällä ja aiheuttaa kroonisia aivosairauksia

19.5. 2016 Dr. Paul H. Duray Research Fellowship Endowment

Kun ollaan tutkittu vakaviin neurologisiin sairauksiin kuolleiden potilaiden aivokudosta ruumiinavauksessa, ollaan havaittu, että monet puutiaisten kuljettamat infektiot kuten Lymen tauti, ovat jääneet diagnosoimatta ja hoitamatta. Patologi Alan B. MacDonald sanoo, että hänen tutkimustyöstään näkee, että ”punkki-infektioita ei löydetä helposti tavallisilla testeillä eivätkä ne myöskään parane helposti lyhyillä antibioottikuureilla”.

MacDonald esittää tutkimustuloksensa torstaina Capitol Hillillä, Rayburn Housen toimistorakennuksessa foorumissa, jossa tutkitaan Lymen taudista ja siihen liittyvistä punkkivälitteisistä sairauksista johtuvia tieteellisiä, taloudellisia ja menettelytapoihin liittyviä haasteita.

MacDonald huomasi, että 19 kuolleen potilaan aivokudoksissa oli  kolmea Borrelia-taudinaiheuttajaa, mukaan lukien Borrelia Burgdorferia, joka aiheuttaa Lymen taudin, asumassa loismatojen (nematodes), niiden munien tai toukkavaiheiden sisällä. Nämä mikroskooppiset madot ovat endosymbiootteja, mikä tarkoittaa sitä, että Borrelia-bakteeri asuu niiden sisällä. Mato pääsee ihmisen kehoon punkin pureman kautta.

MacDonald sanoo: ”Sekä madot että Borrelia-bakteerit voivat aiheuttaa suurta tuhoa aivoissa. Nykyiset testit kuten ELISA ja Western blot, eivät havaitse Borrelia-bakteeria riittävän hyvin.” MacDonald sanoo, että hänen löytönsä osoittaa myös, että ”vaikka potilaiden olevan parantuneita Lymen taudista ja muista punkin kantamista infektioista, todellisuudessa he ovat liian usein saaneet rappeuttavan neurologisen sairauden, joka voi heidät tappaa.”

Kalliovuorten MS-keskuksen kudospankki antoi MacDonaldille kymmenen näytettä kuolleista MS-potilaista. Kaikissa kymmenessä näytteessä oli todisteita madoista, joissa oli Borrelia-infektio. Infektoituneita matoja löydettiin myös viidessä sellaisen potilaan näytteessä, jotka olivat menehtyneet hyvin pahanlaatuiseen aivokasvaimeen glioblastoma multiformeen. Sama syöpä surmasi senaattori Edward Kennedyn. On ironista, että vuonna 1993 senaattori Kennedy oli puheenjohtajana Työ- ja ihmisresurssien komitean kokouksessa, jonka nimenä oli Lymen tauti, diagnostinen ja hoidollinen pulma. Lopuksi niissä näytteissä, jotka otettiin neljältä Lewyn kappale -dementiaan kuolleilta ihmisiltä (sama tauti, joka oli koomikko Robin Williamsilla) löydettiin myös todisteita infektoituneiden matojen läsnäolosta.

MacDonaldin tutkimukset rakentuvat vanhemmille tutkimuksille mutta ovat myös uraauurtavia. Vuonna 184 Lymen taudin pioneeri Willy Burgdorfer, Ph.D., kirjoitti löytäneensä matoja punkkien suolistosta. Vuonna 2014 New Havenin yliopiston tutkija Eva Sapi, Ph.D, tutki Etelä-Connecticutista löytyneiden punkkien suolistoa, ja havaitsi, että 22 prosentilla nymfeistä ja 30 prosenteilla aikuisista Ixodes-punkeista oli elimistössään matoja.

MacDonald tunnisti infektoituneet madot käyttämällä FISH-tekniikkaa (UV-valossa loistavaa in situ hybridisaatiota, joka käyttää molekyylisiä beacon DNA probeja). FISH tunnistaa osia Borrelia-bakteerin geneettisestä materiaalista, joka loistaa UV-valossa mikroskoopin alla, kun DNA on sataprosenttisesti tunnistettu. Lääkäri MacDonald, joka kuuluu American patologiakatemiaan, tekee tieteellistä työtään Duray-säätiön kautta ( Dr. Paul Duray Research Fellowship Endowment Inc.) MacDonaldin puheen voi kuunnella täältä: https://vimeo.com/166688480.”

Lähde.

Lisätietoja.

Huomioita

  • yllä oleva lienee ns. tieteellistä perustutkimusta
  • vielä ei tiedetä, miten asiaa voitaisiin tutkia eläviltä potilailta. Ehkä tulevaisuudessa aivobiopsialla?
  • sitäkään ei tiedetä, miten asiaa voisi hoitaa
  • tieteellisten löytöjen noteeraaminen Suomessa vie myös aikaa. Jos hoitokeino keksitään ulkomailla, ehkä se tulee Suomen julkiselle puolelle 10 vuoden päästä.
  • loisten olemassaolo ihmisissä on tuttu asia sinänsä. Yleensä ovat kyseessä suolistoloiset, joita saa esim. huonosti kypsennetystä lihasta. Tällaiset loiset voivat kehittää systiserkooseja. ”Taenia solium (ei T. saginata) voi kulkeutua suolen seinän läpi ja päätyä kudoksiin. Tämä on mahdollista, kun suolistoon joutuu madonmunia. Taudin muotoa kutsutaan systiserkoosiksi (matorakkulatauti, kystikerkoosi). Munat saadaan sian ulosteiden saastuttamasta ravintoaineesta. Kudoksissa toukat muodostavat kalkkiutuvan rakkulan, jonka ympärillä on tulehduskehä. Yleisimmin systiserkoosirakkuloita on ihossa, lihaksissa, sisäelimissä ja aivoissa. Muissa elimissä ne aiheuttavat harvoin oireita, mutta aivoissa ne voivat saada aikaan keskushermosto-oireita, kuten halvauksia, näköhäiriöitä ja epilepsian.” (Lähde.)
  • Eli ihmisessä voi olla suolistoloisia, suolistosta kudoksiin kulkeutuvia loisia sekä yllä olevan tutkimuksen mukaan punkin suolistossa elimistöön kulkeutuvia mikroskooppisen pieniä loisia.

 

Mainokset