1. Valkosipuli

Ruoka- ja lääkekäyttö eri sipulilajeilla on ollut kutakuinkin samanlainen. Meille tuttuja sipulilajeja ovat keltasipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja punasipuli. Sipuleista lääkinnällisin ja voimakkain on valkosipuli; se tehoaa sekä kroonisiin että akuutteihin vaivoihin. Valkosipuli on erinomaista sydän- ja verisuonitaudeissa, verisuonten kalkkeutumisen ehkäisyssä sekä korkeassa verenpaineessa.

Muut sipulit toimivat valkosipulin tapaan, mutta vaikutukset ovat heikompia. Mitä voimakkaampi maku sipulissa on, sitä tehokkaampi on sen vaikutus. Sipulien voima perustuu osittain niiden bakteereita, viruksia ja sieniä torjuvaan vaikutukseen. Näin kertoo kasvitieteilijä, filosofian tohtori, professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta. Häneltä on keväällä ilmestynyt kirja Elinvoimaa mausteista (Minerva Kustannus Oy/2011), jossa selvitetään kattavasti myös sipuleiden terveysvaikutuksia.

Lääkinnällisin sipuli on valkosipuli, jota viljellään yleisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Professori Sinikka Piippo kertoo, että

Valkosipuli alentaa korkeaa verenpainetta

-Verenpaineen aleneminen perustuu valkosipulin aiheuttamaan verisuonien laajentumiseen ja sydämen lyöntinopeuden hidastamiseen. Valkosipuli rentouttaa sydäntä ja sileää lihaksistoa.

Valkosipuli on aspiriinin veroinen

-Valkosipuli ohentaa verta ja ehkäisee verihiutaleiden kokkaroitumista, joten sitä voi käyttää aspiriinin asemasta. Se vähentää verisuonten kalkkeutumista ehkäisten myös sydänkohtauksia.

Valkosipuli parantaa verenkiertoa

– Ääreisverenkierron parantuminen edistää aivojen verenkiertoa sekä hapensaantia katkokävelyssä.

-Valkosipuli saattaa myös parantaa verenkiertovaivoista johtuvaa muistin huononemista. Tällä tavoin valkosipuli hillitsee ikään liittyviä verisuonimuutoksia, kiteyttää Sinikka Piippo.

Valkosipuli pitää aisoissa myös veren korkeaa kolesterolia

– Valkosipuli estää kolesterolisynteesiä ja laskee kokonaiskolesterolia 6-12 % ja triglyseriditasoja 8-27 %. Terveillä henkilöillä 5 grammaa tuoretta valkosipulia päivittäin, kolmen kuukauden ajan, pienentää kokonaiskolesterolia 13 % ja triglyseridejä 25 %, selvittää Piippo.

– Valkosipuli nostaa HDL-arvoa ja estää LDL-kolesterolin hapettumista. Sen parantava vaikutus rasva-arvoihin on selvempi kuin sen vaikutus muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin.

Valkosipuli estää valtimoiden sileän lihaksen vaurioita ja pitää ne joustavina

-Valkosipulista on hyötyä laskimovaivoihin, suonikohjuihin ja peräpukamiin. Valkosipuli saattaa hidastaa myös Alzheimerin tautiin liittyvien amyloidilaatojen kerääntymistä aivoihin.

Valkosipulin allisiini ja muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa

-Tämä johtaa vapaan insuliinin lisääntymiseen veressä. Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä. Se alentaa myös verensokeria ja saa rasvan lähtemään elimistössä liikkeelle painonhallitsijoiden iloksi, Sinikka Piippo kertoo.

Valkosipulilla on ilmeisesti puolustusmekanismia stimuloiva vaikutus, sillä se lisää mm. valkosolujen tuotantoa veressä.

-Valkosipuli lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja, jotka toimivat esimerkiksi myrkkyjä, lisäaineita ja raskasmetalleja vastaan.

-Valkosipulin syöminen torjuu bakteereita verestä ja virtsasta sekä poistaa elimistöstä kuonaa ja myrkkyjä. Allisiini ja ajoeeni tuhoavat bakteereita, joihin jotkut antibiootit eivät tehoa.

-Valkosipuli torjuu myös helicobakteeria, jolla on yhteys mahahaavan ja – syövän syntyyn. Torjuttujen listoille pääsevät myös bakteerit, kuten giardia, salmonella ja listeria.

– Valkosipuli ehkäisee myös tehokkaammin hiivasienitulehdusta (Candida albicansin aiheuttamaa) kuin yleensä sienilääkkeet

Valkosipulin syömisen jälkeen saattaa nousta hiki pintaan.

-Valkosipuli on limaa irrottavaa ja se helpottaa usein astman, heinänuhan ja muiden allergioiden oireita. Se ehkäisee ja helpottaa kurkkutulehduksia, yskää ja vilustumista sekä lyhentää flunssan kestoa. Iensairauksia voi ehkäistä pureksimalla raakoja valkosipulin kynsiä, Piippo neuvoo.

Valkosipuli parantaa myös maksan ja sapen toimintaa sekä suojaa maksaa myrkyiltä ja vapailta radikaaleilta

Valkosipuli ehkäisee syöpää paremmin kuin muut sipulit.

– Yli 20 valkosipulin yhdistettä on tutkittu syövän torjunnassa. Ainesosista tärkeimpiä ovat diallyylidisulfidit, jotka lisäävät syöpäsolujen itsetuhoa.

-Valkosipulin on todettu vähentävän mm. peräsuoli, paksunsuoli-, maha-, rinta-, eturauhas-, ruokatorvi-, iho- ja aivosyöpien esiintymistä. Diallyylidisulfidi vähentää mm. mahasyöpäriskiä puolella, ja peräsuolisyöpää jopa enemmän.

-Diallyylidisulfidi vähentää myös syöpäsolujen kykyä tuottaa valkuaisaineita, jotka tekisivät niistä vastustuskykyisiä kemoterapialle, Piippo toteaa.

Valkosipuli tehoaa myös ruoansulatushäiriöihin ja ilmavaivoihin

-Valkosipuli vähentää käymis- ja mätänemisprosessia suolistossa ja suojaa sieni- ja hiivainfektioilta. Se torjuu suolistotulehduksia estämällä patogeenisten bakteerien kasvua tuhoamatta suoliston omaa luonnollista bakteerikantaa, sanoo Piippo.

Pitkäaikaisina kuureina valkosipulin uskotaan parantavan myös henkistä terveyttä

-Se saattaa lievittää masennusta, stressiä, hermostuneisuutta sekä auttaa väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Valkosipulinkynsiä voi hyödyntää monella tavalla

Niitä voi käyttää sellaisenaan, höyryhengitettynä, juomana, puristemehuna, siirapissa tai hunajassa, viinissä, teenä, tinktuurana, kapseleina, eteerisinä öljyinä, kuiva- ja vesiuutteina sekä ulkoisesti kääreissä.

Ulkoisesti käyttäminen onnistuu sekoittamalla valkosipulia öljyyn

-Valkosipuli on ulkoisesti käytettynä tehokasta ihovaivoihin, kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin, hiuspohjan ja kynsien tulehduksiin, hiustenlähtöön, hilseeseen, hyönteistenpistoihin sekä lihas. ja nivelkipuihin.

-Siitä voi olla apua esimerkiksi alaselkäkipuihin, reumatismiin, nivelreumaan, iskiakseen ja hermokipuun, Sinikka Piippo listaa.

Sisäisesti käytettynä

– paras teho on pitkällä ja säännöllisellä käytöllä. Sinikka Piippo suosittelee puolikasta tai yhtä kokonaista kynttä päivässä. Verenkiertoelimistöön liittyviä tuloksia voi odottaa noin kahden kuukauden käytön jälkeen.

Pieniksi palasiksi silputtu valkosipuli vapauttaa allisiinia parhaiten

-Valkosipuli on syytä käyttää heti murskaamisen jälkeen, jotta vaikuttavat aineet eivät pääse haihtumaan, hän neuvoo.

-Eniten allisiinia on tuoreissa kynsissä ja valkosipulijauheesta tehdyissä tuotteissa. Tuotteissa, jotka on tehty tislatuista valkosipuliöljystä, ei ole lainkaan allisiinia, vaan allisiinin pilkkoutumistuotteita, kuten diallyylisulfidia.

-Öljyyn meseroimalla murskatuissa valkosipuleissa on paljon ajoeenia ja vinyyliditiinejä. Fermentoiduissa valkosipuleissa on puolestaan omat vaikuttavat aineensa (S-allyylikysteiini ja S-alyylimerkaprotokysteiini), Sinikka Piippo toteaa.

Kaikki sipulit toimivat elimistössä samansuuntaisesti

– Miedompien sipuleiden vaikutus on vain valkosipulia heikompi. Sinikka Piippo muistuttaa, että sipulin antimikrobisuus menetetään, jos se kuumennetaan.

– Sipuleissa on immuunipuolustusta tehostavaa kemferolia, sinkkiä sekä jonkin verran rautaa. Niissä on myös paljon folaattia, joka parantaa mielialaa.

Sipuli vahvistaa mahalaukun ja suoliston limakalvoja.

– Sipulin liukenematon kuitu lisää ulostemassaa ja helpottaa sen poistumista elimistöstä.

– Liukoinen kuitu geeliyttää ravinnon ja hidastaa rasvojen ja hiilihydraattien imeytymistä sekä tehostaa niiden poistumista elimistöstä. Sipuli lievittää myös ripulia ja säätelee verensokeria.

– Tuoretta sipulia suositellaan käytettäväksi 50 grammaa päivässä.

Sipulien suojaavia ominaisuuksia

  • Vahvoja antioksidantteja
  • Alentavat verensokeria
  • Ehkäisevät syöpää
  • Ehkäisevät luukatoa
  • Ehkäisevät harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa
  • Tuhoavat bakteereita, sieniä, viruksia ja loisia

(Luontaisterveys-lehti)

 

2. Muita luonnon antibiootteja

Muita luonnon antibiootteja ovat kolloidihopea, auringonhattu-uute, oreganoöljy ja manukahunaja. (Lähde.)

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s