Syömällä terveeksi?

Olen väsynyt ramppaamaan lääkäreissä ja laboratoriokokeissa ja pistämään niihin rahaa. Olen väsynyt ostamaan lääkkeitä ja lisäravinteita.

Tuttavani vinkkasi minulle 1,5 tunnin dokumentista, jota sai katsoa viime viikonloppuna ilmaiseksi. Siinä 8 ihmistä oli kuukauden retriitillä Portugalissa. Yhteensä heillä oli 52 sairautta. He eivät koko aikana saaneet mitään muuta syötävää kuin ns. supermehuja, vihanneksista ja hedelmistä koostuvia täysraakamehuja. Mehut oli suunniteltu niin, ettei mitään ravintoainetta jäänyt puuttumaan. Ohjelmaan kuului myös runsaasti liikuntaa.

Nämä mehut ovat hyvin ravinnetiheitä. Ne imeytyvät helposti ja ravinteet ja elinvoima menevät suoraan soluihin. Mehut myös poistavat myrkkyjä kehosta. Filmillä esitettiin väittämä, jos oikein ymmärsin, että sairaudet johtuvat solutasolla joko siitä, ettei soluilla ole tarpeeksi ravintoa, tai siitä, että niissä on myrkkyjä.

Kuukauden mehuilun tuloksena näiltä ihmisiltä parani astma, uniapnea, liikalihavuus, ruokariippuvuus ja Crohnin tauti. Yöllä käytetettävää uniapnealaitetta ei enää tarvittu. Mies, joka oli pystynyt kävelemään vain 300 metriä, suoritti joskus retriitin jälkeen puolimaratonin. Mies, joka oli nauttinut 52 pilleriä päivässä, tarvitsi retriitin jälkeen enää 2 pilleriä.

Tuttavani kokeili mehuilua viiden päivän ajan. Häneltä katosivat kaikki ruokaan liittyvät mieliteot, niin makean kuin suolaisenkin suhteen. Kolmantena päivänä oli ollut päänsärkyä ja uupumusta, mutta lopuksi olo oli loistava ja energinen. Tuttavani aloitti liikunnan.

Ylelläkin on ollut supermehuista ohjelma, ja Venäjän yliopistoissa asiaa kuulemma tutkitaan.

Käytännön toteutus

Idea ei varmaan ole uusi. Suomessakin on ollut Elävän ravinnon instituutti ja Luontola, joissa ollaan opeteltu terveellistä ruokailua. Nykyään puhutaan vihermehuista ja smoothieista. 

Ajattelin ottaa mehut osaksi päivittäistä ruokavaliotani, joka on jo terveellinen muttei sisällä tarpeeksi vihanneksia. En vaan saa ostettua ja syötyä niitä. En ole saanut vihersmoothietakaan kertaakaan tehtyä. 

Nyt olen tilannut Philipsin mehustimen ja kantanut kaupasta kilotolkulla hedelmiä ja vihanneksia. Ei se kalliiksi tule, jos käyttää niitä vihanneksia ja hedelmiä, jotka kunakin vuodenaikana ovat edullisia.

Esimerkki ravintorikkaasti mehusta voisi olla tällainen:

– 2 omenaa

– puoli sitruunaa

– 4 porkkanaa

– 1 cm pala inkivääriä.

 

Avokadosta saa rasvaa ja kuituja, spiruliinasta aminohappoja. Eri vihanneksista ja hedelmistä saa vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä.

Vain taivas on rajana reseptejä suunniteltaessa.

Lisätietoa saa mm. tästä sekä sivulta jaykordich.com.  Jayllä on Facebook-sivullaan reseptejä. Facebookissa on myös suomenkielisiä mehustusryhmiä. 

Mehustuksessa jäävästä raasteesta voi tehdä munan, jauhon ja mausteiden kanssa vihannespihvejä. 

Kritiikkiä

Mehustamisen kritiikkiä oli Ilta-Sanomissa. Mitä siitä opimme? Mehuja voi tehdä välillä tai nautti niitä jopa säännöllisestikin, mutta täytyy pitää huoli kuitujen saannista.

Mehustuksen idea lienee siinä, että mehustamalla tulee nautittua suuri määrä vihanneksia ja hedelmiä helpossa muodossa ja niiden ravinteet.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s