Ohjeen julkaisemiseen olen saanut luvan ohjeen laatineelta T3-lääkäriltä. Nimi ilmoitetaan myöhemmin.

 

Arvon kollega

Tämän kirjeen tarkoitus on kertoa, miksi T3-hoitoon on päädytty ja kuinka se tulee huomioida verikokeita tulkitessa ja lääkeannoksen sopivuutta arvioitaessa.

 

Valmisteet

Kilpirauhasen vajaatoimintaoireiden hoitoon käytettävät valmisteet ja niiden vaikuttavat hormonit ovat:

Thyroxin 25ug tai 100ug, T4-hormoni

Liothyronin 20ug, T3-hormoni

Armour Thyroid 30mg tai 60mg T4, T3, T2 ja kalsitoniini

Thyroid Erfa 30mg tai 60mg T4, T3, T2 ja kalsitoniini

 

Perusteet

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat johtua aivolisäkkeen (TSH-vaje) ja kilpirauhasen toiminnan (T4-vaje) ongelmien lisäksi myös ongelmista varastohormonin (T4) muuttumisessa aktiiviseksi kilpirauhashormoniksi (T3) tai tilanteista, joissa T3-hormoni ei pääse vaikuttaa kohdekudoksessa eli kyseessä on ”kilpirauhashormoniresistenssi” (vertaa insuliiniresistenssiin). Näiden ongelmien syyt tiedetään ja ne ovat diagnosoitavissa ja ymmärrettävissä kliinisen biokemian teorioita soveltaen.

Viitteitä tällaisista ongelmista löytää varsin helposti tutuilla kilpirauhashormonimäärityksillä (TSH, T4V, T3V) sekä KUUNTELEMALLA ASIAKASTA.

 

T3-hoidon seuranta

T3-hormonihoito lisää voimakkaasti hypotalamus-aivolisäketasolla T3-pitoisuutta ja aiheuttaa voimakkaan TSH-hormonierityksen suppression.

Tämän vuoksi T3-hoidon aikaan:

TSH ON AINA JA TARKOITUKSELLA MATALA TAI JOPA MITTAAMATTOMISSA EIKÄ SOVELLU SOPIVAN HOITOANNOKSEN MÄÄRITTÄMISEEN.

T3-hoidon seurannassa käytetään valmisteesta riippuen T4V ja T3V-arvoja, joiden tavoitearvot ovat (yleensä) viitearvojen yläkolmanneksen tuntumassa.

Puhdas T3-hormonivalmiste (Liothyronin) monoterapiana käytettynä laskee myös T4V-arvon alle viitearvojen, koska hoidon myötä laskenut TSH ei stimuloi kilpirauhasen T4-tuotantoa eikä Liothyronin sisällä T4-hormonia.

Liothyronin-monoterapian verikoeseurannassa käytettään ensisijaisesti T3V-pitoisuutta.

 

Hoidon kesto

T3-hoitoa pyritään käyttämään kuuriluonteisesti, kunnes T4->T3 konversio-ongelman tai hormoniresistenssin syy on selvinnyt ja korjattu. Tämäkin diagnostiikka perustuu kliinisen biokemian soveltamiseen ja on helposti opittavissa ja ymmärrettävissä. Hoidon kesto vaihtelee tapauskohtaisesti kuukausista vuosiin. Osa asiakkaista päätyy käyttämään T3-lääkitystä pysyvästi.

 

Lääkemetabolia

T3-hormoni on 3-4 kertaa voimakkaampi vaikutukseltaan kuin T4-hormoni (Thyroxin), joten annosmuutoksissa on noudatettava malttia. Yleensä sopiva annosmuutos on ¼ tbl/vrk muutaman viikon välein annosta nostaen/laskien samalla vointia seuraten.

T3-hormonin puoliintumisaika on vain muutama tunti (T4-hormonin jopa viikko), joten lääke otetaan useassa erässä (yleensä x3-4) tasaisen vaikutuksen saavuttamiseksi.

 

Diagnostiikka

Kilpirauhastasapainon ongelmia kannattaa epäillä asiakkailla, joilla on poikkeavaa uupumusta, selittämätöntä fyysistä tai henkistä väsymystä sekä lisääntynyttä unentarvetta tai sumuinen epätodellinen olo. Painonhallinnan ja lämmönsäätelyn ongelmat ovat myös yleisiä. Muitakin tuttuja hypotyreoosin oireita esiintyy.

Mikäli TSH, T4V ja T3V eivät ole linjassa keskenään ja asiakkaalla on yllä mainittuja oireita, on taustalla mahdollinen kilpirauhastasapainon ongelma.

Alarajoilla pysyvät T4V ja/tai T3V-arvot ovat merkittävä löydös riippumatta TSH-pitoisuudesta. Kysy hypotyreoosin oireista, niin huomaat itsekin saman!

Muistathan, että TSH-tavoite Thyroxin-hoidon aikaan on alle 2. Itse en ymmärrä, miksi ”terveillä” oireisilla tulisi tyytyä korkeampaan arvoon.

 

Yhteistyöstä

Tämä on pelkistetty ohje lähinnä herättämään mielenkiintosi kilpirauhasongelmien monimuotoisuuteen ja hoitovaihtoehtoihin sekä tukemaan T3-hoidon seurantaa. T3-lääkitystä ei tule aloittaa ilman asiantuntevan kollegan konsultaatiota! Valitettavasti vielä toistaiseksi alueesi endokrinologi harvoin tukee valittua hoitolinjaa. Kysy asiakkaaltasi, kuinka hän kokee aloitetun hoidon haitat ja hyödyt, niin ymmärrät miksi tämä hoitolinja on valittu vastoin endokrinologien suositusta.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s