Jos ihminen on kokenut elämässään paljon traumoja, elämänmuutoksia tai muita stressaavia olosuhteita, hänen stressihormoninsa voivat mennä sekaisin.

Ihminen käyttää stressissä tavallisesti kortisolia, mutta jos lisämunuaiset uuvahtavat, keho alkaa käyttämään jatkuvasti adrenaliinia, joka on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön kuten bussin kiinni juoksemiseen. (https://www.drlamcoaching.com/blog/adrenaline-dysautonomia-known-condition/)

Väärin toimivat stressihormonit voivat stressin pitkittyessä aiheuttaa dysautonomiaa, autonomisen hermoston häiriöitä. Sympaattinen hermosto käy liioilla kierroksilla eikä parasympaattinen pysty sitä rauhoittamaan.

Dysautonomian oireita voi olla verenpaineen voimakas lasku ylösnoustessa ja rasituksessa, suolen äkillinen halu toimia sopimattomassa paikassa, heikko kylmän- ja kuumansieto, hengityksen salpautuminen kylmässä tuulessa jne.

Dysautonomian oireita voi pyrkiä helpottamaan stimuloimalla vagushermoa erilaisilla kehon liikkeillä ja eri kohtien hieronnalla. Vagushermoa stimuloimalla hermosto alkaa rauhoittua.

Vagushermon stimulointia osaavat ohjata psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeutit. Jotkut heistä antavat myös etäohjausta.

Osa aivoissa tapahtuneista muutoksista voi tosin olla pysyviä.