Aivoni ovat usein hernerokkasumussa. Siksi en jaksa lukea pitkiä artikkeleita tai tutkimuksia vaan esitän Bardille yksinkertaisia kysymyksiä, jotta pääsisin ajattelussani eteenpäin. Laitan näitä kysymyksiä ja vastauksia välillä myös tänne ryhmään, jos joku on vastaavassa tilanteessa ja kokee niistä hyötyvänsä.

(Bard guuglaa puolestani, eikä vastauksiin saa suhtautua kritiikittömästi.

Myös tieteellistä tutkimuksia pitäisi kyetä arvioimaan. Esim. psykiatrian professori Joanne Moncrieff Lontoosta on tiimeineen arvioinut ssri-lääkkeistä tehtyjä tutkimuksia ja toteutus serotoniiniteorian paikkansapitämättömäksi.

Lääketiede on alati etenevä tieteenala. Se, mikä on totta tänään, ei ehkä ole enää totta huomenna.)

Kysymyksiä siis jälleen Google Bardille.

I ONKO OHUTSÄIENEUROPATIA AUTOIMMUUNITAUTI?


Kyllä, ohutsäieneuropatia on autoimmuunitauti. Se tarkoittaa, että immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti omia soluja vastaan. Ohutsäieneuropatiassa immuunijärjestelmä hyökkää hermoston ohutsäikeisiin, jotka ovat vastuussa tuntoaistimusten välittämisestä.

Ohutsäieneuropatia voi johtua useista eri tekijöistä, kuten:

• Autoimmuunisairaudet, kuten Guillain-Barrén oireyhtymä ja Sjögrenin syndrooma

• Infektiot, kuten Lymen tauti ja HIV

• Toksiset kemikaalit, kuten lyijy ja elohopea

• Lääkkeet, kuten kemoterapialääkkeet ja tietyt antibiootit

• Alkoholi

• Perimä

Ohutsäieneuropatian oireita ovat muun muassa:

• Tuntoaistin häiriöt, kuten pistely, puutuneisuus ja kihelmöinti

• Kipu

• Väsyminen

• Lihasvoiman heikkeneminen

Ohutsäieneuropatian diagnosointi perustuu oireisiin, kliiniseen tutkimukseen ja laboratoriokokeisiin. Hoito riippuu neuropatian syystä. Autoimmuuniperäisen ohutsäieneuropatian hoidossa voidaan käyttää immuunijärjestelmää sääteleviä lääkkeitä, kuten kortikosteroideja ja plasmafereesiä.

Suomessa ohutsäieneuropatiaa sairastaa noin 20 000 ihmistä. Ohutsäieneuropatia on yleisempi naisilla kuin miehillä.

II KÄYTETÄÄNKÖ OHUTSÄIENEUROPATIAN HOIDOSSA IVIG:TÄ?

Kyllä, IVIG:tä käytetään ohutsäieneuropatian hoidossa. IVIG on suonensisäinen immunoglobuliini, joka sisältää erilaisia vasta-aineita. Nämä vasta-aineet voivat auttaa säätelemään immuunijärjestelmää ja vähentämään sen hyökkäyksiä hermostoa vastaan.

IVIG:n tehosta ohutsäieneuropatian hoidossa on saatu useita tutkimuksia. Näissä tutkimuksissa IVIG on osoitettu parantavan ohutsäieneuropatian oireita, kuten tuntoaistin häiriöitä, kipua ja väsymystä. IVIG voi myös hidastaa neuropatian etenemistä.

IVIG:n yleisin annos ohutsäieneuropatian hoidossa on 0,4 g/kg viitenä peräkkäisenä päivänä. Hoito voidaan myös toteuttaa antamalla 1 g/kg kahtena peräkkäisenä päivänä.

IVIG:n käyttöön voi liittyä joitakin haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä, kuumetta ja pahoinvointia. Nämä haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä.

IVIG:n lisäksi ohutsäieneuropatian hoidossa voidaan käyttää muitakin immuunijärjestelmää sääteleviä lääkkeitä, kuten kortikosteroideja ja plasmafereesiä. Kortikosteroidit voivat olla tehokkaita lievissä tai keskivaikeissa tapauksissa. Plasmafereesissä potilaan veri poistetaan ja vaihdetaan terveen veren kanssa. Plasmafereesi on tehokas, mutta se voi olla myös riskialtis hoito.

Ohutsäieneuropatian hoito valitaan aina yksilöllisesti potilaan oireiden ja taudin vakavuuden perusteella.

III MITEN OHUTSÄIENEUROPATIA TODETAAN?

Tätä en kysynyt Bardilta vaan eräältä lääkäriltä.

Ohutsäieneuropatiadiagnoosi perustuu:

1. QST-tuntokynnysmittaukseen

(mutta siinä on vaikea antaa johdonmukaisia vastauksia jos oma tuntoaistimus vaihtelee koko ajan)

2. Ihobiopsiaan, mutta ”Using current normal values, epidermal nerve fiber density is abnormally decreased in only about two-thirds of patients suspected of having SFN. Therefore, a normal skin biopsy does not exclude SFN.”
(https://practicalneurology.com/articles/2009-oct/PN1009_06-php#:~:text=Using%20current%20normal%20values%2C%20epidermal,biopsy%20does%20not%20exclude%20SFN.)

Eli normaali biopsialukema ei poissulje tuon mukaan ohutsäieneuropatian mahdollisuutta.

3. Potilaan oireisiin. Pitää ensin poissulkea muut samankaltaisia oireita aiheuttavat seikat kuten B6-vitamiinin liikasaanti tai diabeettinen neuropatia.