17.6.2014 Kiistan yleiskatsaus

Suomessa on meneillään kilpirauhashoitoa koskeva oppikiista. Perinteinen kilpirauhasen hoito T4-hormonilla, Thyroxinilla, on osoittautunut monen potilaan kohdalla riittämättömäksi. He ovat saaneet avun joko ns. yhdistelmähoidosta, jossa Thyroxiniin yhdistetään T3-lääkitys (Liothyronin tai Thybon), tai eläinperäisestä kilpirauhashormonista (Armour Thyroid tai Erfan Thyroid). On myös ryhmä potilaita, joille käy pelkästään T3-hormoni. Tästä hoidosta käytetään nimitystä T3-monoterapia.

Oppikiista koskee ymmärtääkseni sitä, saako T3-monoterapiaa määrätä. Umpieritysrauhasiin erikoistuneet sisätautilääkärit eli endokrinologit ovat alan asiantuntijoita. Tai ainakin heidän pitäisi olla. Mutta he eivät hyväksy T3-monoterapiaa siihen mahdollisesti liittyvien riskien (ja oman ammattikunniansa ja vajavaisten tietojensa?) tähden. (Miksi kukaan ei valita Valviraan niistä lääkäreistä, jotka määräävät statiineja korkeaan kolesteroliin? Niistähän voi menettää liikuntakykynsä tai saada jopa hengenvaarallisen haimatulehduksen. Jne. Joka lääkkeillä on sivuvaikutuksia.)

Potilaita pompotetaan terveyskeskuslääkäriltä erikoissairaanhoidon sisätautilääkärille, kenties jopa endokrinologille asti. Kouraan voi jäädä Thyroxin-resepti, parhaimmillaan Thyroxin ja Liothyronin. Silti potilaan oireet ja huono vointi ja jopa työkyvyttömyys jatkuvat.

Endokrinologien ohi kilpirauhasen hoidossa ovat nimittäin kiilanneet monet funktionaaliset ja funktionaalisia tutkimuksia hoitoonsa sisällyttävät yksityislääkärit. He ovat määränneet potilailleen rohkeasti Thyroxinin osoittauduttua tehottomaksi joko eläinperäistä kilpirauhasvalmistetta, joka sisältää useita kilpirauhashormoneita, T3:a yhdessä Thyroxinin kanssa tai T3-monoterapiaa. Monet heidän potilaistaan parantuvat, palaavat työelämään ja voivat hyvin.

Mutta kuinka ollakaan, endokrinologit ja sisätautilääkärit ovat alkaneet kirjoitella valituksia funktionaalisista lääkäreistä. Nämä ovat joutuneet Valviran syyniin. Yksi on jo menettänyt reseptinkirjoittamisoikeutensa. Hän voitti oikeusjutun Valviraa vastaan jo hallinto-oikeudessa, mutta Valvira vei tapauksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tämän ennakkotapauksen merkitys on suunnaton. Toivon koko sydämestäni, että lääkäri voittaa senkin taiston. 

Syynä valituksiin ovat ilmeisesti ne muutamat potilaat, joiden kohdalla T3-monoterapia on aiheuttanut ongelmia. Osa ongelmista olisi kai voitu välttää tarkempien esitutkimuksien, riittävien tukihoitojen sekä riittävän seurannan avulla. Näissä asioissa saavat ne muutamat T3-hoitoa ehkä liian hätäisesti määränneet lääkärit tsempata ja ovat varmasti jo niin tehneet. Ongelmana ovat tietysti pitkät potilasjonot ja T3-hoitoa määräävien lääkäreiden pieni lukumäärä. Miten saada aika riittämään myös seurantaan, jos on 100 ihmistä jonossa ilman hoitoa? Toivottavasti joka lääkärillä on kohtuuhintainen puhelintunti viikossa.

Ongelmia syntyy T3-hoidossa myös siitä, jos potilaat itse nostavat T3-annostaan liian nopeasti ja liian korkealle. Verikoetuloksistakaan ei voi yksin päätellä, että potilas olisi liikatoiminnalla. T3-monoterapiallahan TSH painuu hyvin alas tarkoituksella. Se ei viestitä liikatoiminnalle menosta. Ennen valituksen tekoa kannattaisi kysyä myös potilaan vointia ja mielipidettä sekä T3:lla hoitaneelta lääkäriltä hänen antamaansa annosteluohjetta.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että Valviran toimet ovat menneet kohtuuttomuuksiin. Suhteellisuudentaju on kadonnut. On esitetty epäilyitä siitä, että Valvira kulkee endokrinologien talutusnuorassa. Kyseessä ei olekaan huoli potilasturvallisuudesta, vaan toimillaan endokrinologit päinvastoin vaarantavat T3-lääkettä onnistuneesti käyttävien hoidon ja terveyden. Jos reseptinkirjoitusoikeudet viedään T3-lääkitystä määrääviltä ei-endokrinologeilta, T3-monoterapialla olevat eivät saa lääkettään. Heidän terveytensä romahtaa, he joutuvat sairaslomalle, eläkkeelle ja kenties jopa hautaan. Valvirako kantaa siitä vastuun? Vai endokrinologit?

Peräänkuulutan T3-monoterapiaan kriittisesti suhtautuvilta lääkäreiltä nöyryyttä etsiä totuutta ja muuttaa tarvittaessa luutuneita käsityksiään. Tilatkaa ihan ensimmäiseksi vaikka tämä kirja.

Peräänkuulutan medialta tutkivaa journalismia, jotta epäkohdat, endokrinologien ja Valviran mahdolliset kytkökset lääketeollisuuteen sekä muu likainen peli saadaan paljastettua ja ruodittua.

Toivotan T3-lääkettä määrääville lääkäreille paljon rohkeutta ja uskoa siihen, että asiat voivat Suomessakin muuttua. Me potilaat taistelemme voimiemme mukaan teidän ja hoitomme puolesta.

Parhaassa tapauksessa käy seuraavan sukupolven aikana niin, että T3-monoterapia ja sen tukihoidot tulevat yleisesti hyväksytyksi hoitomuodoksi ja funktionaaliseen lääketieteeseen voidaan erikoistua jo lääketieteellisessä tiedekunnassa.

 

28.5.2014 Christer Sundqvist: Valviran päässä viiraa

Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa. Valviran päässä ajatellaan ei-tavanomaisella tavalla potilaiden parasta: Yksi ”toimiva” lääke kaikille, ei-tavanomaiset potilaat ajetaan ruotuun.

 

HUOMIO! Tärkeä päivitys!

Suomen kilpirauhasliitto näyttäisi lähteneen puolustamaan Valviraa tässä kilpirauhaspotilaiden hoitoa hankaloittavassa ongelmassa.

Tämä alla näkyvä käsittämätön tiedote toimitettiin minulle ihan äsken (aamupäivällä 28.5.2013). Kilpirauhasliitolle lähtee tästä oudosta käänteestä haiseva vastalause ja pyyntö, että kilpirauhaspotilaat aktivoituisivat ja kyselisivät liitoltaan kenen etuja se puolustaa? Pidän äärettömän valitettavana jos Kilpirauhasliittoa uhkaa jäsenistön joukkopako, mutta pidän sitä aivan mahdollisena. Mitä järkeä on pysytellä sellaisen organisaation jäsenenä, joka ei aja potilaiden etua? Hyvin tuntemani potilasyhdistys on nyt ottanut sellaiset toimintatavat, joita ei voi millään puolustaa saatikka uskoa todeksi!

Tsemppimieltä kaikille teille kilpirauhaspotilaille, jotka puolustatte oikeuttanne hyvään hoitoon!

 

Kilpirauhasliitto aikoo tukea Valviran päätöstä!!

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Kilpirauhasliitto on antanut lausunnon Valviralle, jossa T3-monoterapia on kielletty, vaikka Liothyronin tai Thybon yksinään on sadoille potilaille ainoa toimiva hoito. Tämä tarkoittaa sitä, että Kilpirauhasliitto ei tue eikä aja T3-monoterapiaa käyttävien potilaiden asiaa.

Kannattaako sellaisen yhdistyksen jäsenenä siis enää olla?

Nyt Valvira aikoo estää T3-lääkkeen käytön monoterapiana ja alkaakin jakaa toimintarajoituksia kaikille niille lääkäreille, jotka ovat määränneet vain T3-lääkitystä potilailleen.

Valvira uskoo siis Kilpirauhasliittoa, jonka asiantuntijoina on T4- tai synteettistä yhdistelmähoitoa (T3 + T4) määrääviä endokrinologeja.Epäilyttäväksi asian tekee myös se, että Kilpirauhasliiton asiantuntijana toimiva lääkäri on yksi niistä lääkäreistä, joka on asiattomasti kannellut Valviraan kollegastaan näkemyseron vuoksi.

On erittäin huolestuttavaa, että Valvira uskoo sellaista osapuolta, joka on jäävi ottamaan kantaa koko asiaan. Kilpirauhasliitto ja Valvira pitävät T3-hoidon seurauksena TSH:n ja T4V:n laskua niin vaarallisena, että monoterapia Liothyroninilla ja Thybonilla aiotaan estää, vaikka se on normaali fysiologinen tapahtuma ko. lääkkeillä.

Nimettömänä pysyttelevä lääkäri toivoo, että te kaikki, joilla on Liothyronin tai Thybon lääkityksenä tulisi ilmoittaa TSH-, ja T4V-arvonsa, joilla voivat paremmin kuin koskaan.

Nyt pitäisi näyttää toteen, että matalat TSH-, ja T4V-arvot kuuluvat normaalisti T3-monoterapiaan, joilla potilaat voivat erinomaisesti.

 

 

23.5.2013 ”Valviran päässä viiraa” (Christer Sundqvist)

Valvira on siis sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Se virasto, joka suojelee niitä valelääkäreitä, vai miten se nyt oli?

Vähän taustaa tälle uusimmalle kummallisuudelle

Olin aikoinaan useita vuosia säännöllisesti Suomen kilpirauhasliiton järjestämillä sopeutumis- ja kuntoutusvalmennuskursseilla luennoimassa ravinnosta, terveydestä ja liikunnasta rentoon ja humoristiseen tyyliini. Silloinen puheenjohtaja oli lupsakka, huumoria ymmärtävä, karhumainen Mr. Koistinen. Sitten puheenjohtaja vaihtui ja enää ei tullut kutsua luennoimaan. Päinvastoin tädit toimistossa olivat varsinaisia tiukkapipoja.

Varsin pian toivuin ikävästä kohtalostani ja kilpirauhasluentoni jäivät pois ohjelmistostani. En ole kuitenkaan voinut unohtaa yhtä seikkaa: Kilpirauhaspotilaat ovat terveydenhoitojärjestelmämme pompoteltavana hämmennykseen asti. Näköjään edelleen. Meno ei ole muuttunut. Ja nyt sitten Valviralla viiraa pahemman kerran.

Mukamas helppo sairaus hoitaa? Jos kilppari kiitää omaa hurjaa vauhtiaan kuin kilpa-auto (kilpirauhasen liikatoiminta), sitten kokeillaan ensin jarrutusta vähän aikaa (lääkkeillä), pistetään radio soimaan (radiojodihoito) ja sitten vedetään edelleen vikuroiva auto kokonaan pois liikenteestä (leikkaus). Kas niin, rouva/herra ajelee nyt sitten jatkossa ilman autoa. Lääkkeeksi autonkaipuuseen tarjotaan elämän loppuun asti tyroksiini-mopolla kurvailua.

Jos sen sijaan kuulut siihen potilasryhmään, jossa bensiiniä normaalisti juovan peltilehmän tankkiin onkin heitetty sekaan pikkuisen dieseliä ja ajellaan läpi elämän käsijarru päällä (kilpirauhasen vajaatoiminta), sitten alkaa hoitoruljanssi, jossa hankalia potilaita syntyy liukuhihnalla. Hoito on valkotakkisten ja varsinkin viranomaisten mielestä selvää kuin pläkki: tyroksiinia tyhjään vatsaan. Sillä se hoituu! Jos ei hoidu, niin olet hankala. Erityisen hankala olet, jos otat itse selvää sairaudestasi, aivan kuten nämä Wilsonit. Katso alla!

Kilpirauhasliitto, jossa siis nykyään on niitä tiukkapipoja eikä niitä lupsakoita karhuja, inttävät sivuillaan, että tärkeintä on kuitenkin potilaan vointi. Ovat nuo tiukat tädit harvinaisen oikeassa. Perustyroksiini ei pelasta kaikkien vajakkien tilannetta.

Hankalaksi heittäytyvä potilas, joka ”erinomaisesta” hoidostaan huolimatta rohkenee epäillä olisiko sittenkään kaikki ihan kohdallaan, tuodaan ruotuun takaisin hoidon erinomaisuutta korostaen ja jos edelleen vaivaa jokin seikka, niin ainahan löytyy masennuslääkkeitä. Laskevan auringon tilalla möllöttää pian kalsea kuu.

Nyt päästään sitten vihdoinkin asiaan. Itse asiassa, asiaan päästiin, minun sanailuni tuntien, jopa hämmästyttävän nopsaan. Kopsaan tähän tekstiä naamakirjastani (Facebook, sosiaalinen media):

 

Tapahtuu hyvinvointivaltio Suomessa: Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa. Tavoitteena on keskittää hoito endokrinologeille, jotka eivät ole perehtyneet sairauteen nimeltä rT3-dominanssi/Wilsonin syndrooma. Yleisesti sairautta ei edes maassamme tunnusteta, sillä siitä on liian vähän virallista tutkimustulosta julkaistu. Tämä sairaus kuitenkin mainitaan jopa endokrinologian kirjassa, joten se on olemassa. Suomessa on vain kourallinen valveutuneita lääkäreitä, jotka tunnistavat ja osaavat hoitaa rT3-potilaita.

RT3-dominanssi/Wilsonin syndrooma, joka aiheuttaa samanlaiset oireet kuin ”tavallinen” kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta ei näy tavallisissa kokeissa, koska se johtuu kilpirauhashormonien epätasapainosta elimistössä. On hieman hämmentävää sairastaa tautia, jota virallisesti Suomessa ei olekaan ja johon diagnoosin saadakseen täytyy lähettää verikokeet valtameren yli tutkittavaksi. Lisäksi tämä verikoe maksaa useita satoja euroja, joten monella ei ole tähän edes varoja. Moni jää hoidotta tämän asian vuoksi.

Emme voi ymmärtää, että Valviran tavoitteena on estää vastaavien lääkäreiden toiminta koskien näitä ei-tavanomaisia kilpirauhassairauksia ja näin hankaloittaa entisestään näitä sairastavien elämää. Meillä on takana vuosien kärsimykset ja terveyskeskuksesta tai endokrinologeilta useimmiten ei tietämystä tai apua näihin tilanteisiin heru. Kärsimykset jatkuisivat, elleivät ihmisten hakeutuisi näiden tietävien lääkäreiden vastaanotolle. Jos siis on rahaa lääkärilaskuihin ja hintaviin labratutkimuksiin. Moni saa kuitenkin ei-oota ja sitten matkata satojen kilometrien päähän, kun näitä lääkäreitä on niin vähän ja meitä potilaita enemmän kuin uskoisikaan.

Jos hoito keskitetään tulevaisuudessa endokrinologeille, niin lukuisat sairaat jäävät ilman oikeaa hoitoa. Järkytys on suuri, mutta yhdessä taistellaan tämän asian puolesta, ettei näin pääse käymään!

Minä tunnen kilpirauhaspotilaiden tuskan. Olen elänyt heidän kanssaan kursseilla ja saanut heidän taistelukertomuksiaan huuli pyöreänä kuunnella.

Jotain tarttis tehdä Valviran mielivallalle. Mutta mitä? Kuuntelevatko he järkipuhetta?

 

6.7.2014 ”Endokrinologeja soppii ihmetellä” (Christer Sundqvist)

Parhaimman mahdollisen hoidon estäminen kilpirauhaspotilailta ja mahdollisimman kalliin polyfarmasian varmistaminen hautaan asti ei voi olla maamme endokrinologien ja Suomen kilpirauhasliiton tavoitteena, mutta mihin muuhun johtopäätökseen voi päätyä kun seuraa kummallisen tarinan kehittymistä.

 
Endokriminologi Thyra Kilpi-Rauhanen oli saanut tehtäväksi selvittää miksi Valvira hoitaa mulkosilmiä ja viiraako Valviran ja kilpirauhasliiton päässä. Iltapäivälehden sairaustoimittaja Uuno Ärteekolmosella oli riittänyt kiireitä ottaessaan selvää siitä miten maa makaa tässä rauhattomassa kilpirauhasasiassa. Toistaiseksi oli toimittaja Ärteekolmoselle selvinnyt, että joka palio puhuu, se palio valehteloo. Sitä soppii tietennii ihimetellä.

Ärteekolmonen keitti endokriminologi Kilpi-Rauhaselle sumpit ja pyysi häneltä kahvin ryystämisen ja kanelikorppujen rouskuttelun lomaan lyhyen, epävirallisen haastattelun. Viereisen pöydän keitossa olevan kärpäsen vasempaan takajalkaan viritetyn mikrofonin ja pankkikorttilukijan avulla blogilukijani voi saada jonkinlaisen käsityksen keskustelun kulusta. Kas näin, tällaista nauhoitusta CIA sai kuulla eräänä kesäpäivänä:

Kilpi-Rauhanen muisteli käyntiään kilpirauhasliitossa. Liiton puheenjohtajan mielestä oli ihan slama mitä niitä näitä höpäjävät arvauskeskuslääkärit olivat asiasta mieltä. Pitemmän koulutuksen ja useampaan lääkeyhtiön calvadostarjoiluun osallistuneet endokrinologit olivat sopivimmat tarjokkaat kilpirauhaspotilaiden hoidossa. Endokrinologeille oli päivänselvää, että T3:n kanssa ei vehkavaaran takia leikitä, potilailta ei kysytä mitään turhaa ja lääkeyhtiön kanssa sovitut nelimarkat pidetään arvossa.

Ennenkuulumattoman röyhkeänä pidettiin funktionaalisia, integraalisia ja verkostoituneita arvauskeskuslääkäreitä, jotka saattoivat kysyä potilaalta miten hän voi. Oikein älyttömänä pidettiin sellaista lähestymistapaa, että tarkoin määritellyllä T3-monoterapialla potilaiden oireet lievenivät siihen malliin, että pärjäsivät kokonaan ilman lääkitystä suurimman osan elämästään. Liikuntaa oli potilaille suositeltu ja piti matkalle osuvat välimäet ja ilvesmäet harppoa reippaasti ylös. Pääkkönen sentään, vauhkonen iski päälle vähemmästäkin!

Lääketehtaat eivät toimi ihmisten sairauksien parantamisen suuntaan, vaan ne tahkovat riihikuivaa rahaa niistä sairauksista, joihin lääkkeitä myydään ja keksitään sitten lisää niitä sairauksia tarpeen mukaan. Jotkut arvioivat terveellisen ruoan ja ravintolisien parantaneen potilaittensa vointia. Tosi röyhkeää lääkeyhtiöitten osakkeenomistajien mielenrauhan järkyttämistä!

Ei niitä verkostossa olevia arvauskeskuslääkäreitä onneksi kovin paljoa ole, Kilpi-Rauhanen rauhoitteli. Juttelin yhden kanssa toissapäivänä. Valitteli mokoma laiskurilekuri kiireitä, mutta päästi kuitenkin suustaan kupletin juonen. Humpuukisairauksia väitti hoitavansa menestyksellä. Oli joku lisämunuaisuupumustapaus hänellä työn alla. Endokrinologit ovat viisaudessaan päättäneet, että sellaista sairautta ei olekaan missä joku lisämunuainen uupuisi. Ei ole tieteellisesti todistettu tätä asiaa ja oikeasti sitä ei tulla todistamaankaan kun humpuukitutkimuksille ei löydy rahoitusta. Tähän se haastattelemani arvauskeskuslääkäri uskalsi väittää, että lisämunuaisuupumisen osoittauduttua todeksi, lääkeyhtiöiden rahoittajat menettäisivät rahaa jos hoitokeino olisikin halpa, kuten se tässä lisämunuaisuupumuksessa pahimmillaan voisi olla.

Olisihan se pöhköä jos hydrokortisonilla ja/tai adaptogeenisilla yrteillä pärjättäisiin. Koeta nyt sitten patentoida jotain rikkaruohoja! Huonosti siinä käy varsinkin jos ei ole varaa Monsanton käyttämiin lakimiehiin. Siinä oli itku lähellä kun tuo funktionaalinen arvauskeskuslääkäri kirjoitti fibromyalgiapotilaalle T3-hormonia ja selitti ravintovalmentajalle puhelimessa miten potilaalle piti määrittää anti-inflammatorinen ruokavalio. Krooniseen väsymysoireyhtymään tarjottiin tieteellisesti toimiviksi testattujen lääkkeiden sijaan raskasmetallikuormituksen poistoa ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen riitti viljaton ruokavalio.

Potilaat saattavat kiittää tällaisesta hauskasta leikistä, mutta kyllä tässä olisi jokin roti oltava. Näen jo nyt miten tomera endokrinologi heittää hiekkalaatikon toiselta laidalta hiekat potilaan ja lääkärin silmille. Siinä oppivat potilas ja lääkäri oikeille tavoille.

Niin kuin esimerkiksi tämä Ninni, sanoi Kilpi-Rauhanen. Siinä oli potilas, joka lupaavalla tavalla oli saatu viritettyä polyfarmasian leveälle polulle. Jo teini-ikäisestä lähtien hän oli lupaavasti käynyt lukuisia vaivojaan hoitamassa. Kilpirauhasessa ei voinut olla mitään vikaa kun verikokeessa kaikki viitearvot olivat kunnossa. Masennukseen määrättiin oikeaoppisesti masennuslääkkeitä, väsymykseen piristävää lääkettä, fibromyalgiaan kaikkea mahdollista, lihomiseen ravitsemusterapeutin vastaanottoa ja uutta uraputkea kampaajan ammatissa.

Ninni oli hyvässä hoidossa, kunnes eräänä päivänä hän heittäytyi hankalaksi lääkärin vastaanotolla. Tyroksiinia oli kokeiltu jo jonkin aikaa, mutta Ninni ei ollutkaan tyytyväinen hyvistä viitearvoista huolimatta. Tämä Ninni hankaloitti hoitoa kertomalla lääkärilleen, että hän oli itse ottanut selvää sairaudestaan surffaamalla internetissä ja juttelemalla muiden kilpirauhaspotilaiden kanssa. Hän oli saanut päähänsä, että hänen piti saada T3-hormonia. Sillä hänen vaivansa helpottaisivat. Eihän hänen lääkärinsä mitään tästä tiennyt ja lääkäri olikin oikeaoppisesti soittanut endokrinologeille. Oli saanut heiltä tietää, että tuollaista hassuttelua oli liikkeellä, että niinkin yksinkertaisella toimenpiteellä kuin yhden lääkkeen antamisella saataisiin iso liuta sairauksia kuriin.

Ninni-potilas höpötti jostain rT3:sta, joka vähensi solujen aineenvaihduntaa ja esti aktiivisen T3-hormonin vaikutukset. Tämä tila oli mukamas jäänyt päälle ja korjaantuisi T3-hormonilla. Lisäksi Ninni oli harmistunut siitä kun hänen masennustaan oli hoidettu sähköhoidolla. Väitti sitä kitkeränherkulliseksi hulluudeksi antaa sähköhoitoa masennukseen, joka johtui pohjimmiltaan aivojen kudostason T3-hormonin puutoksesta.

Turhaa oli Ninnille vakuuttaa, että kun mielialalääkkeitä veti urakalla sisuksiinsa, niin ei sitä enää sitten potilas tajunnut olevansa fyysisesti sairas. Helppoa kun sen osaa! Ei muuta kuin mieli turraksi ja loppuisi juoksut endokrinologin vastaanotolla.

No millainen vointi tällä Ninnillä oli tällä hetkellä? toimittaja Ärteekolmonen kysyi. Ihan hyvässä kunnossa Ninni oli ja hän piti edelleen kovasti kiinni siitä, että juuri tuo T3-hormoni oli hänet saanut kuntoon. Pitääköön käsityksensä, mutta pitäköön mölyt omassa mahassaan, vastasi Kilpi-Rauhanen. Ei kai kampaajaa voi pitää pätevänä näissä sisäeritysasioissa, puhumattakaan sitä, että selittelijöiden joukkoon on ilmaantunut biologeja, matemaatikkoja ja insinöörejäkin!

Ja se vasta harmillista olisi jos suomalaisen terveydenhoidon nykyiset hoitoketjut luhistuisivat näiden uusien ”muotiajatusten” myötä, täsmensi vielä Kilpi-Rauhanen. Ajatelkaa miten nerokas suunnitelma: Viranomaisten ja erityisesti Terveyden Hävityksen Laitoksen (THL) huolellisella ohjauksella suomalaiset saadaan ensin hallitusti sairastumaan ja sitten lääketeollisuus kehittää näihin sairauksiin ja oireyhtymiin täsmälääkkeitä. Hirmu paljon vaikeammaksi tällainen täsmälääkitys muuttuu jos esimerkiksi potilaan sairastelujakso katkeaa useiksi epäämääräisiksi vuosiksi terveellisemmän ruoan, ravintolisien, liikunnan ja laadukkaamman levon myötä.

Suomen kansan sairastellessa ja käyttäessä täsmälääkkeitä vauvasta vaariin, syntyy sellainen tilanne, että kukaan ei enää älyä unelmoida mistään muusta kuin tästä ohjatusta sairastelusta. Yksinkertaista, totesi endokriminologi Thyra Kilpi-Rauhanen ja toimittaja Uuno Ärteekolmosen muistilehtiö sujahti asiakirjasalkun uumeniin.

 

14.7.2014 Taas menetti lääkäri oikeudet

Valviran giljotiinin terä iski. Taas uusi lääkäri on menettänyt oikeutensa hoitaa kilpirauhaspotilaita. Herää kysymys, mistä nämä potilaat, joiden T3-hoito on onnistunutta ja jotka voivat sen avulla hyvin, saavat lääkkeensä. Kuka heistä on nyt vastuussa? Aiheutetaanko heille tahallinen hengenvaara? Eikö kukaan välitä?

 

16.9.2014 Kilpirauhaskiistaa mediassa

Herkullista keskustelua studio55.fi:n Facebook-sivulla sen maanantaina klo 9.05 lähetetystä ohjelmasta nimeltä Kilpirauhasen toimintahäiriöt. Potilaiden kommentit ohjelmassa haastatellun endokrinologin sanomisiin kertovat kaiken.

Maanantaina 22.9. tulee televisiosta MOT-ohjelma samoilta tiimoilta mutta potilaiden kannalta. Suosittelen katsomaan. Sen nimenä on Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia. Esittelyssä sanotaan: ”Lääkärit ilmiantavat toisiaan, ja potilaat ovat paniikissa. Valvira puuttuu peliin ja häviää. Kaiken tämän on saanut aikaan pieni kilpirauhanen. Toimittajana Magnus Berglund.”

23.9.2014 MOT-ohjelman jälkipuintia

Eilisen MOT-ohjelmassa lääketurvallisuutta valvovan Fimean lääketurvapäällikkö Leo Niskanen sanoi asian ytimen: ”T3-hormoni ei ole vaarallinen. Kysymys on vain siitä, miten sitä annostellaan. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostelu… Erityisesti hormonikorvausvalmisteet ovat elimistön omia tuotteita. Allergiset reaktiot ja harvinaiset haittavaikutukset kuten verenkuvanmuutokset ovat todella olemattomia.” Fimea onkin saanut kautta aikojen vain kolme ilmoitusta T3:n haittavaikutuksista.

Koska jonkun potilaan kohdalla annostelu oli mennyt (syystä tai toisesta) överiksi, ja koska valituksen tehneen endokrinologin mielestä potilaalla ei ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa, ohjelmassa esiintynyt lääkäri Somppi menetti väliaikaisesti oikeutensa hoitaa kilpirauhaspotilaita. Tämän vuoksi juuri kukaan ei-endokrinologi ei uskalla tällä hetkellä määrätä T3-hormonia. T3-hormonia käyttävät (Sompin entiset) potilaat eivät saa reseptejään uusittua, ja sitä tarvitsevat uudet potilaat eivät saa hoitoa. Lapsi on heitetty pesuveden mukana viemäriin.

Onneksi Lääkäriliiton puheenjohtaja aikoo kuunnella osapuolia. Mutta vahinko on jo tapahtunut, kun lupia on menetetty ja asiat viety hallinto-oikeuteen.

Ohjelmasta kävi lisäksi ilmi, että Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja olisi kehottanut  tekemään kaikista T3:a määräävistä lääkäreistä kantelun Valviraan. Tämän näyttäisi vahvistavan asiasta käyty keskustelu. Tätä en enää ymmärrä. Ohjelmassa tämä samainen Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja rinnasti T3-hormonikorvaushoidon piristeisiin, kahvin juontiin ja dopingiin. 

Mielenkiintoinen fakta ohjelmasta: ”T3:a sekä T3:n ja T4:n yhdistelmää käyttävien potilaiden määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana muutamasta sadasta 3200:een.”

Oli myös rohkaisevaa että endokrinologian professori Matti Välimäki kehotti lääkäreitä joustamaan tiukasta koululääketieteestä ja aloittamaan Thyroxin-kokeilun myös sellaiselle potilaalle, jonka arvot ovat viitteissä mutta alakanttiset ja joka valittaa väsymystä ja mielialan laskua. Hänen kokemuksensa mukaan monet tällaisista potilaista ovat saaneet Thyroxinista avun.

Toivomus endokrinologeille: Astukaa alas norsunluutorneistanne ja ruvetkaa välittämään potilaista. Lukekaa T3-hoidosta ja sen turvallisuudesta ja tapauksista, joissa sitä tarvitaan joko T4:n lisänä tai sen sijasta esimerkiksi tästä. On totta, ettei T3:n käytöstä ole paljon tutkimuksia, mutta jotain on. Esimerkiksi tämän sivun lopussa mainittuihin tutkimuksiin/artikkeleihin voisi tutustua.

Tutkimusta tarvitaankin lisää. Ei tutkimusta T4:nkaan käytöstä ilmeisesti juuri ole. Mutta eivätkö potilaiden kokemukset kerro jotain? T4 ei kaikilla potilailla muunnu tarpeeksi hyvin T3:ksi, joten he hyötyvät paremmin T3:sta.

Toivomus T3-lääkäreille: Ottakaa vain sopiva määrä potilaita, jotta pystytte kaikista riittävästi huolehtimaan. Antakaa niin kontrollikäyntiaikoja kuin puhelinaikojakin siinä välissä. Antakaa potilaalle riittävä ohjeistus mustaa valkoisella.

24.9. 2014 Kolmas lääkäri menetti oikeudet

Valviran giljotiini iski jälleen. Nyt on menettänyt lupansa kilpirauhassairauksien hoitamiseen jo kolmas lääkäri Suomessa.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että varoitus olisi riittänyt. Kuka vastaa kyseisen lääkärin ehkä sadoista kilpirauhaspotilaista, jotka ovat nyt jääneet vaille hoitoa?

Vastaus: ei ainakaan Valvira. Eikä Valviraa valvovalta ministeriltäkään ole kuulunut yhteystietoja sellaiselle lääkärille, joka voisi ottaa nämä potilaat vastaan.

Jos näin mielivaltaisen järjettömästi toimitaan, sillä tulee olemaan vaikutuksia tämän maan terveydenhoitoon. Olemme murroksessa. Toivottavasti juristit hoitavat hommansa hyvin, kun asiat etenevät hallinto-oikeuteen.

25.9.2014 Kansanedustajan kirjallinen kysymys kiistasta

Kansanedustaja Ari Jalonen on tehnyt kilpirauhaskiistasta eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen. Kysymyksen lopussa sanotaan nasevasti:

”Kaiken kaikkiaan reseptinkirjoitusoikeutensa menettäneiden lääkäreiden potilaat ovat saaneet lain heille takaaman laadultaan hyvän terveyden- ja sairaanhoidon (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 3 §). Valviran toimet johtavat sitä vastoin siihen, että harvinaisia kilpirauhaslääkkeitä käyttävät potilaat eivät enää saa lain heille takaamaa hyvää hoitoa.

Mielestäni ministeriön asema ylimpänä terveydenhuollon toimintaa ohjaavana viranomaisena on kyseenalainen, jos ministeriö vain toistaa Valviran näkökantoja (vaikka Valvira on hävinnyt ensimmäisen oikeudenkäynnin). Ministerin tulisikin nyt kuunnella tasapuolisesti kaikkia kiistan osapuolia.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko ministeri kuulla kilpirauhasen hoitoa koskevan kiistan kaikkia osapuolia ja muodostaa asiasta oman perustellun käsityksensä ja

miten ministeri auttaa satoja hädissään olevia potilaita, jotka eivät saa uusittua lääkereseptejään ja voivat siten joutua hengenvaaraan?”

Lisäksi endokrinologiyhdistyksen puheenjohtajalle on kirjoitettu hänen MOT-ohjelmassa lausumiinsa väitteisiin loistava vastine.

 

10.10.2014 Erään potilaan taistelua

Tässä erään potilaan taistelu T3-lääkkeen saannin puolesta. 

Kirje on lähetetty Valviraan Markus Henrikssonille 10.10.2014.

”Satakunnan Keskussairaalan lääkärit ovat kieltäytyneet
kirjoittamasta potilaalle T3 -reseptiä. Potilasta aiemmin hyvin hoitaneet
lääkärit KK ja SS ovat menettäneet Valviran toimien seurauksena
oikeuden hoitaa kilpirauhaspotilaita.

Potilaalle on koetettu saada T3 -lääkettä Porilaiselta lääkäriltä NN. Valvira oli ilmoittanut, että jos NNkirjoittaa vielä yhdenkin T3 -reseptin, niin Valvira puuttuu NN lääkärinoikeuksiin..

Oma terveyskeskuslääkäri PPsanoi vastaanotolla, että hän ei kirjoita T3 -lääkettä, mutta ohjasi lääkärille KK joka toimii Porin palvelujohtajana.
Palvelujohtaja KK ilmoitti, että hän ei voi enää uusia potilaille T3 -reseptejä tai Valvira puuttuu hänenkin toimiinsa. Näin ollen on turhaa edes yrittää muilta Porin seudun terveyskeskuslääkäreiltä T3 -reseptiä, kun palvelujohtaja KK on jo uhattu rajoituksilla.

Tiedusteltiin aikaa Raumalle T3-lääkärille HH, mutta hän ei ota enää vastaan uusia kilpirauhaspotilaita. Samoin on laita helsinkiläisen lääkärin OO kanssa.
Tällä viikolla yritettiin tilata aikaa Turusta lääkäri MM. Vastaanottovirkailija ilmoitti, että Valvira on puuttunut myös MM toimintaan eikä hän voi hoitaa enää kilpirauhaspotilaita.

LOPUKSI KYSYMYS MARKUS HENRIKSONILLE MISTÄ T3- POTILAILLE LÖYTYY LÄÄKÄRI JOKA SAA JA USKALTAA KIRJOITTAA T3 -LÄÄKKEITÄ?”

(Lähde)

9.11.2014 Kansanedustajan uusi kirjallinen kysymys

Kansanedustaja Ari Jalosen uusin kirjallinen kysymys Eduskunnan puhemiehelle:

”Harvinaisten kilpirauhaslääkkeiden saatavuus
ja potilaiden perustuslailliset oikeudet

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa on käytössä useita erilaisia kilpirauhaslääkkeitä. Niistä kahdella on myyntilupa
(Thyroxinilla ja Tyrazolilla) ja loput ovat ns. erityisluvallisia valmisteita. Fimea voi myöntää tietyn lääkkeen käyttöön erityisluvan, mikäli käytölle on olemassa hoidollinen tai kansanterveydellinen syy (lääkelaki 21 f §), ja mikäli muuta hoitoa ei ole tai se ei tuo toivottua tulosta (lääkeasetus 10 b §).
Fimea on myöntänyt erityislupia useille erikilpirauhaslääkkeille, mukaan lukien Liothyronin, Thybon, Armour Thyroid sekä Thyroid. Näistä kaksi ensin mainittua sisältävät synteettistä T3-hormonia, ja viimeksi mainitut ovat ns. eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä.

Suomessa on yli 3 000 potilasta, jotka käyttävät erityisluvallisia kilpirauhasvalmisteita (eläinperäisillä kilpirauhaslääkkeillä on noin 1 800 käyttäjää ja T3-lääkkeillä noin 1 300 käyttäjää).

Ministeri Huovinen on todennut vastauksessaan kirjalliseen kysymykseeni, että Endokrinologiyhdistyksen mukaan ”eläinperäisiä kilpirauhasuutteita sisältäviä valmisteita ei pidä käyttää kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon”. On huolestuttavaa, jos ministeri jakaa Endokrinologiyhdistyksen käsityksen ja katsoo, ettei eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä tule käyttää. Ymmärtääkseni tämä on vain Endokrinologiyhdistyksen subjektiivinen kanta. Suomen lääkevalvontaviranomainen, Fimea, ei pidä ongelmallisena eläinperäisten valmisteiden käyttöä — ei myöskään USA:n lääkevalvontaviranomainen FDA. En ymmärrä, miksi ministeri haluaa kieltää lääkityksen, jonka tarpeesta ja turvallisuudesta ovat olleet yksimielisiä paitsi Fimea myös lääkkeen määrännyt lääkäri ja potilas itse. Eläinperäiset lääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä, ja niistä löytyy vain yksi haittavaikutusilmoitus Fimealle koko niiden markkinoillaoloajalta.

Ministeri Huovinen näyttäisi sen sijaan olevan synteettisten kilpirauhasvalmisteiden kannalla. Hän toteaa: ”Suomessa synteettinen puhdas hormoni on ollut saatavilla jo 50-luvulta.” Suomessa on tosiaan ollut saatavilla synteettistä kilpirauhashormonia jo 1950-luvulta alkaen, jaensimmäisenä oli saatavilla  synteettistä T3-hormonia (Liothyronin) ja vasta 1970-luvulta alkaen synteettistä T4-hormonia (Thyroxin). Sinänsä hyvä, jos ministerin mielestä maassamme saatavilla olevat synteettiset kilpirauhaslääkkeet — näin ollen myös synteettinen T3 — ovat puhtaita ja turvallisia käyttää.

Kuten olen jo aiemmassa kirjallisessa kysymyksessäni todennut, harvinaisia lääkkeitä käyttävät kilpirauhaspotilaat eivät tällä hetkellä enää saa tarvitsemiaan lääkkeitä. Ongelma ei ole Fimeassa, joka edelleen myöntää tarvittaessa erityisluvat harvinaisemmille kilpirauhaslääkkeille. Ongelma on siinä, että Valviran toimenpiteiden jälkeen (lääkärinoikeuksien rajoitukset ja varoitukset lääkäreille) maamme lääkärit eivät enää uskalla määrätä näitä lääkkeitä — eivät, vaikka Helsingin hallinto-oikeus kumosi ensimmäisen Valviran tekemistä rajoituspäätöksistä.

Nyt tuhannet kilpirauhaspotilaat ovat ilman hoitavaa lääkäriä ja heidän hoitonsa ja lääkityksensä on vaarantunut. Valvira ei omien sanojensa mukaan edes halunnut puuttua minkään lääkkeen käyttöön sinänsä; se kertoo vain puuttuneensa lääkäreiden epäasianmukaiseen toimintaan. Valviran mukaan harvinaisten kilpirauhaslääkkeiden käyttäjät voivat hakeutua perusterveydenhuoltoon, jossa he saavat tarvitsemansa hoidon ja lääkityksen.

Saan kuitenkin paljon yhteydenottoja potilailta, jotka eivät saa tarvitsemaansa hoitoa perusterveydenhuollosta. Esimerkiksi Helsingin tämänhetkinen käytäntö estää kaikkien uusien T3-lääkitysten aloittamisen ja myös vanhojen jatkamisen. Ongelmaksi muodostuvat kaupungilla käytössä olevat viitearvot, joiden perusteella T3-lääkityksestä päätetään. Viitearvot eivät perustu T3-lääkkeiden valmisteyhteenvedon käyttösuosituksiin ja on epäselvää, mihin kaupunki viitearvonsa perustaa. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistus estää potilailta sekä eläinperäisten kilpirauhaslääkkeiden että T3-lääkkeiden käytön. (Vain ns. yhdistelmälääkitys T4+T3 on mahdollinen hoitokokeiluna, mutta potilaiden raporttien mukaan sitäkään ei saa).

Edelleen minulla on tiedossani, että harvinaisia kilpirauhaslääkkeitä käyttävät potilaat ovat joutuneet lähtemään ulkomaille saadakseen sieltä reseptinsä ja lääkkeensä — ja joissain Euroopan maissa Suomessa erityisluvallisia T3-lääkkeitä saa käsikauppatavarana. Tämä saattaa vaarantaa potilasturvallisuuden, mikäli potilaan hoidossa tai hänen saamassaan lääkityksessä on ongelmia. Lisäksi lääkeväärennösten riski ulkomailla on todellinen, sillä väärennösten myynti on lisääntynyt EU-alueella myös laillisissa jakelukanavissa (kuten apteekeissa). Suomen apteekkiverkosto on siihen nähden turvallinen ja Fimean tehokkaassa valvonnassa.

Kaiken kaikkiaan harvinaisia kilpirauhaslääkityksiä tarvitsevat potilaat ovat jääneet ilman
perustuslain heille takaamia oikeuksia. Perustuslain mukaan ihmisiä ei saa kohdella eriarvoisesti
terveydentilan takia (6 §), ja lisäksi julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja
terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä (19 §).

Edellä olevan perusteellaja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen
ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

– Onko lääketurvallisuudesta vastaavaministeri yhtä mieltä Fimean kanssa siitä, että harvinaiset, erityisluvalliset kilpirauhaslääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä,
– miten ministeri huolehtii siitä, että kaikki harvinaisia kilpirauhaslääkkeitä käyttävät tai tarvitsevat potilaat todella saavat lääkkeensä Suomesta ja
– miten ministeri turvaa näiden potilaiden perustuslailliset oikeudet (6 §, 19 §), jotka eivät tällä hetkellä toteudu?

Helsingissä 7 päivänä marraskuuta 2014
Ari Jalonen /ps”

17.11. 2014 Keskustelua Aamulehdessä

Lehdissä käydään asian tiimoilta kiivasta keskustelua. Minusta keskustelu on hyvä asia.

Näin kirjoittaa lääkäri Kari Ellimäki Aamulehdessä 6.11.14:

Kirjoitukseen vastasi potilasaktiivi Nina Saine seuraavasti 8.11.14:

Keskusteluun osallistui loistavalla vastineellaan myös lääkäri Leena Furubacka 14.11.14:

kuva 1

 

Mieleenpainuvasti sanottu tuo: ”Tuskin mitään todellisia läpilyöntejä on lääketieteessä saavutettu ilman vallitsevien totuuksien kyseenalaistamista; tämä on myös yksi potilaansa parhaaksi toimivan lääkärin tehtävistä.” 

Lisäisin vielä, että Galileo Galileikin joutui loppuiäkseen kotiarestiin, koska hän oli sitä mieltä, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. 

 

4.1.2015 Potilaan vuodatus endokrinologeista

Erään potilaan vuodatus:

”Alan olla niin totaalikypsä endokrinologeihin että raivostun kunnolla. Maailma on täynnä tärkeitä lääketieteellisiä asioita ja tärkeitä tietoja lääkkeistä, ja sitten kokonainen oppiala terrorisoi isoa potilasryhmää täysin ilmasta tempaistulla jutulla. Tähän käytetään valtava määrä julkisia verorahoja ja ihan tyhjään. Tärkeät asiat jäävät tekemättä. Kokonainen oppiala saa käyttää aikansa tällaiseen, maanlaajuisesti. Eikö heillä ole oikeita työtehtäviä? Ilmeisesti ei.

Ainakin heidän Endokrinologiyhdistyksensä etusivu käsittelee vain ja ainoastaan tätä substanssiltaan nolla-aihetta. Heillä ei ole mitään kunnollista tekemistä, ei oikeita potilaita hoidettavana eikä mitään kunnollista tutkimusta, kun heidän nollatutkimuksensa ja valeviitteensä on paljastettu. Miksei koko porukalle anneta potkuja?
Muut lääkärit pystyvät, ihan oikeasti, määräämään sen Thyroxin-reseptin. Se tuntuu olevan endokrinologien ainoa työtehtävä. Koko oppialan voisi lopettaa jolloin potilaiden hoito paranisi, tieteellinen tutkimus voisi lähetä alusta ja saavuttaa tuloksia ja verorahoja säästyisi. Oppiala, jonka ainoa osaaminen on Thyroxinreseptit, pitää lopettaa!

On yksi oppiala, jonka vastuulla kilpirauhassairauksien hoito on, ja se oppiala on endokrinologia. On yksi oppiala, jonka vastuulla kilpirauhassairauksien hoito-ohjeistus on, ja se oppiala on endokrinologia. On yksi oppiala, joka antaa kaikki viralliset
asiantuntijalausunnot (Valvira, Avi, Lääkäriliitto, Sosiaali- ja terveysministeriö jne.) kilpirauhassairauksista, ja se oppiala on endokrinologia.

On yksi oppiala, jonka Endopoleille vaikeammat kilpirauhastapaukset lähetetään, ja se oppiala on endokrinologia. On yksi oppiala, joka tekee lähes kaiken tieteellisen tutkimuksen kilpirauhassairauksista, ja se oppiala on endokrinologia.

On yksi oppiala, jonka vastuulla on kaikki kilpirauhasopetus Lääkiksessä, ja se oppiala on endokrinologia. On yksi oppiala, joka pitää kaikki lääkäreille tarkoitetut jatkokoulutuskurssit kilpirauhassairauksista, ja se oppiala on endokrinologia.

On yksi oppiala, joka tekee heti kantelun Valviraan, jos joku toinen lääkäri hoitaa kilpirauhassairauksia, ja nimenomaan T3 lääkkeellä. Tämä kantelija-oppiala on endokrinologia. Kaikki kantelut on tehty endokrinologian oppialalta.

On vain yksi oppiala, joka on vastuussa kilpirauhashoidon nykykatastrofista, ja se oppiala on endokrinologia. On vain yksi oppiala, joka on vastuussa kilpirauhashoidon tieteellisestä totaalisotkusta, ja se oppiala on endokrinologia. On vain yksi oppiala, joka on vastuussa lääkärisodasta, ja se oppiala on endokrinologia. On vain yksi oppiala, joka on vastuussa muiden lääkäreiden osaamattomuudesta, ja se oppiala on endokrinologia. On vain yksi oppiala, joka on vastuussa kilpirauhashoidon opetuksen alamäestä, ja se oppiala on endokrinologia. On vain yksi oppiala, joka estää muiden lääkäreiden kilpirauhasosaamisen, ja se oppiala on endokrinologia.

On vain yksi oppiala, joka yksin on vastuussa koko kilpirauhaskatastrofista, kaikkineen, ja se oppiala on endokrinologia.” (Lähde.)

4.1.2015 Valvira hävisi taas

Valvira on hävinnyt tässä kiistassa hallinto-oikeudessa jo toisen kerran. (Lähde). Jäämme odottamaan KHO:n päätöstä.

4.1.2015 Endokrinologit kääntäneet kelkkansa?

HYKS:in endokrinologi Timo Sane sanoo nyt Hyvä Terveys -lehdessä (1/15), että kilpirauhasen hoidossa voidaankin käyttää niin T4- kuin T3-hormonia joko yksin tai erikseen tai eläinperäisiä kilpirauhasvalmisteita. T3-hormonin  annostelussa kuulemma pitää olla varovainen. No niinpä tietenkin. Tässä onkin oiva annosteluohje. Ja tässä T3-hormonin käyttöohje lääkäreille.

20.1.2015 Valvira tutkii taas

Eräs T3-kilpirauhashormonia määrännyt lääkäri kirjoittaa tänään Facebook-sivullaan julkisesti joutuneensa Valviran ajojahdin kohteeksi. Hän saa kyllä edelleen määrätä kilpirauhaslääkkeitä, mutta Valvira selvittää hänen toimiaan. Valvira oli ilmeisesti kysellyt pääkaupunkiseudun apteekeista, ketkä lääkärit olivat määränneet kilpirauhashormoneja ja muita vastaavia hormoneja, ja tämän lääkärin nimi tuli näin esille. (Lähde.)

Toimiiko Valvira tällä tavoin minkään muun lääkeryhmän kohdalla? Eikä ilmeisesti tästä lääkäristä ole valittanut kukaan kollega eikä potilas. Käsittääkseni hän on hyvä ja pidetty lääkäri. Mietin, kuka on neuvonut Valviraa toimimaan tällä tavalla. 

 

23.1.15 Hallinto-oikeus päätti lääkärin hyväksi

Otteita 17.2.14 tehdystä hallinto-oikeuden päätöksestä löytyy blogista https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/01/23/helsingin-hallinto-oikeus-19-12-2014-otteita/.

 

14.2.15 Valvira vie edellisen KHO:oon

Yllä mainitun tapauksen on  Valvira vienyt KHO:oon. (Lähde.)

20.2.2015 Taistelu kiihtyy

Mehiläisestä on kantautunut ristiriitaisia huhuja siitä, onko siellä rajattu T3-lääkkeen määrääminen vain endokrinologeille. Virallisesti ei (ks. Kilpirauhasliiton fb-sivu) mutta käytäntö lienee kuitenkin ainakin joissakin tapauksissa erilainen.

Ari Jalonen on esittänyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen siitä, onko Valvira mahdollisesti rikkonut salassapitovelvollisuutta vaatiessaan nähtäväkseen satoja potilasasiakirjoja.

22.2.2015 Erään kilpirauhaspotilaan tarina

”Minun tarinani, sairaskertomukseni omin sanoin.

Olen aina ollut aktiivinen liikkuja ja hyvin toimelias nainen. Vuonna 2013 maaliskuussa palasin Kriha-komennukseltani oltuani 6kk rauhanturvaajana Afganistanissa. Olin hyvässä kunnossa ja kokemusta rikkaampi. Juoksin cooperissa 2530 ja harrastin kuntosalia 3-4kertaa viikossa ja siihen juokseminen vielä kaupan päälle.

Syksyllä 2013 huomasin että treeni ei kulkenut, jalat tuntuivat raskailta ja lihakset eivät palautuneet. Aloin väsyä helpommin. Väsymyksen lisäksi hiukset irtoili tuppona päästä, ihon kunto huononi, minua alkoi palelemaan ja olin jatkuvasti villasukat jalassa.

Ajattelin näiden olevan normaalia syysväsymyksen tai vitamiinipuutoksen oireita, mutta kun rytmihäiriöt alkoivat, tiesin että kaikki ei ole nyt kohdallaan. Rytmihäiriöt herättivät minut öisinkin, ne eivät olleet pelkkiä yksittäisiä sydämen muljahteluita, vaan muljahtelurumba saattoi kestää useita kymmeniä sekunteja, jolloin en saanut kunnolla hengitettyä.

Hakeuduin hoitoon. Kunnan lääkäri määräsi minulle verikokeet, jotka otatin työterveydessäni, koska se oli nopeampi järjestää sinne sillä hetkellä. Työterveyslääkärini päätti ottaa asiani hoitaakseen ja verikokeiden perusteella minulle diagnosoitiin työterveydenhuollossa kilpirauhasen vajaatoiminta (TSH oli 8.80 ja T4-V 16). Minulle määrättiin thyroksinia 50 mikrogrammaa kolmesti viikossa. Työterveyslääkärini ei kysynyt minulta oireita ja vointiani, ei taustatietoja. Hän ei tunnustellut kilpirauhastani eikä tutkinut minua muuten kuin verikokeiden perusteella.

Aloitettuani thyroksinin, oloni paheni. Väsyin entistä enemmän ja sydänoireet jatkuivat. Uutena oireena mukaan tuli kilpirauhasen turpoaminen. Aina kun ponnistelin, aloin yökkimään ja happi ei kulkenut, pelkäsin tukehtuvani. Tämä oire esti jopa painavien esineiden siirtelyn.

Työmatkalla ulkopaikkakunnalla ollessani koin vakavan tukehtumisoireen ensimmäistä kertaa. Minulle ei suostuttu antamaan työterveydestä maksusitoomusta terveyskeskukseen, koska työterveyteni oli kuulemma Keski-Suomessa ja minulle varattiin soittoaika työterveyslääkärilleni. Puhelinkeskustelussa kysyin että onko järkeä jatkaa thyroxin-hoitoa koska se pahentaa oloani? Ilmaisin haluavani, että minulta tutkittaisiin vielä tulehduksen varalta loputkin kilpirauhasarvot (T3-V ja TPO-Ab). Kysyin myös, että voisiko kohdallani olla jokin muu kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Tähän sain häneltä vastaukseksi ”olen tehnyt näitä hommia 20 vuotta, minä tiedän, sinä et”. Työterveyslääkäri neuvoi puhelimitse pienentämään annostelua 25 mikrogrammaa joka toinen päivä ja ilmaisi oireideni olevan normaaleja thyroxin-lääkityksen aloituksessa.

Jatkettuani lääkitystä pienemmällä kerta-annostelulla väsymykseni yhä paheni, en pysynyt työpaikallanikaan hereillä torkahtamatta työpisteelleni. Kotona nukuin kaiken ajan mitä ei tarvinnut töissä olla. Minulle alkoi tulla myös uusia oireita, olin todella kärsimätön ja aggressiivinen. Saatoin suuttua silmittömästi avomiehelleni jos hän otti kassalla yhden kauppakassin kahden sijaan, eikä tämä ollut ainoa. Sain raivokohtauksien lisäksi selittämättömiä itkukohtauksia. Aina vain väsytti ja itketti ja raivostutti.

Lopulta jouduin jäämään töistä pois sairasvapaalle. Nukuin kaiket päivät noin 15-20 tuntia. Avomieheni hoiti ruuanlaitot, koiran hoidon ja muut. Minä vain nukuin, itkin ja raivosin. Hän herätti minut päivän aikana vain syömään jotakin. Suihkussa en jaksanut käydä kuin kerran tai pari viikossa. Kotoa en halunnut poistua, en ollut kiinnostunut näkemään kavereitakaan koska väsytti jatkuvasti. Kampaajalla nukahdin penkkiin ja hän jatkoi hiustenhoidon kotonani. Lääkärit eivät uskoneet että minulla oli niin paha olo, ajattelivat että olen laiska kun haluan sairasvapaata. Minua ei otettu tosissaan ja se pelotti aivan kamalasti. Luulin pahimmillani että kuolen vielä, että elintoiminnot hidastuvat niin paljon että lopulta lakkaavat. Minua ei suostuttu tutkimaan lisää työterveydessä, koska TSH-arvo viittasi yhä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Pyysin pääsyä endokrinologille keskussairaalaan, mutta minulle ei annetu lähetettä. Työterveyslääkärini perusteli sen sillä, että päädyn sinne lopulta jossakin vaiheessa, mutta ei ole järkeä antaa lähetettä, koska sinne on ainakin 2 kuukauden jono. Hän lupasi soittaa endokrinologille ja konsultoida tilanteestani ja kysyä neuvoja, koska hän myönsi ettei ole ammattitaitoinen hoitamaan kilpirauhasen vajaatoimintaa tai lisämunuaisten sairauksia. Näin ei kuitenkaan lupauksesta huolimatta tapahtunut.

Työkaverini kehoitti minua menemään erään yksityisen klinikan lääkärin vastaanotolle. Hän sanoi että siinä on ammattilainen, jota on kehuttu. Joka kuuntelee ja voi auttaa selvittämään mikä minua OIKEASTI vaivaa.

Joulukuu 2013

Sain yksityiselle lääkärille ajan ja oli sanoinkuvaamattoman hyvä mieli, kun ensimmäistä kertaa lääkäri kysyi, että miltä minusta tuntuu ja mitä oireita minulla on. Kukaan lääkäri ei sitä ollut siihen mennessä vielä kysynyt. Kerroin lääkärille oireeni, näytin labratulokset ja selitin miten minua on hoidettu ja millä annostelulla ja miten lääke on minulla toiminut.

Lääkäri teetti minulla kyselytestin ja lähetti tarkentaviin verikokeisiin.
Näiden verikokeiden perusteella minulla huomattiin muunmuassa olleen lääkitsemätön mykoplasma kilpirauhashormoniperäisen häiriön lisäksi. Minulle otettiin aluksi käyttöön kortisonikuuri lisämunuaisten kortisoliarvojen vuoksi sekä myöhemmin thyroxinin rinnalle Liothyronin. Tämä yhdistelmä ei poistanut oireita, lievensi niitä vain. Yhä en voinut urheilla tai ponnistella, koska kilpirauhanen turpoili yhä tuolloin ja oli ongelmia hengittää (jouduin kantamaan mukanani kaikkialle kyypakkausta ja antihistamiinia sen vuoksi jos hengitystiet menee tukkoon) rytmihäiriöt esiintyivät yhä.

Maaliskuu 2014

Päätin itse olla ilman thyroksiinia ja jatkaa pienellä annoksella pelkästään liothyroninia. Olo alkoi paranemaan. Jo viikon päästä minua ei enää väsyttänyt samalla tapaa. Liothyronin toimi yksistään mielestäni parhaiten.
Pääsin jopa urheilemaan säännöllisesti ensimmäistä kertaa pitkää aikaan. Aloin käymään salilla ja reippailla kävelylenkeillä noin 2 kertaa viikossa. Aggressio ja itkukin tuntuivat menneet enimmäkseen ohi, tai ainakin kykenin hillitsemään niitä. Parisuhde alkoi voimaan jälleen hyvin, selvisimme pahimman yli yhdessä.

Huhtikuu 2014

Kävin puhelinkeskustelun Jyväskylän keskussairaalan endokrinologin kanssa, joka halusi jutella kanssani verikoetuloksistani. Hän oli sitä mieltä että minun tulisi lopettaa T3- ja aloittaa uudelleen T4-lääkitys. Minä sanoin että ”olisi hullua lopettaa se kun kerrankin reiluun puoleen vuoteen voin sanoa oloni olevan normaali. Jaksan käydä töissä, jaksan olla ystävieni kanssa taas, jaksan harrastaa ja käydä kaupassa, jopa siivoaminen ja ruuanlaitto sujuu jälleen. Olen pitkästä aikaa hyvinvoiva ja iloinen, miksi minun pitäisi luopua siitä?” lääkäri pyysi edes kokeilemaan sitä pari viikkoa ja sitten hän uskoo minua. Tein niinkuin hän pyysi, mutta en voinut jatkaa thyroxinilla kahta viikkoa, koska sydänoireet palasivat viikon jälkeen takaisin ja samoin palan tunne kurkussa. Näin sen olevan terveydelleni haitallista. Endokrinologi keskussairaalasta sanoi minulle puhelinkeskustelussa myöntävänsä ettei thyroxin sovi kaikille ja että minä olen yksi niistä. Mutta vaihtoehtoista hoitoa hänellä ei ollut tarjota. Hän siirsi vastuun terveysasemalle, josta saan lähetteen 6 kuukauden välein verikokeisiin kontrollikäyntiä varten.

Huhtikuusta 2014 saakka olen käyttänyt liothyroninia ainoana lääkkeenäni, rehellisesti voin sanoa, että voin hyvin ja olen onnellinen. Hiukset pysyy pääsääntöisesti päässäni, ihon on sanottu hehkuvan. Olen pirteä, iloinen oma itseni. Pääsin palaamaan harrastusten pariin, nykyään harrastan juoksua urheiluseuran valmennusryhmässä, veriarvoni ovat viitelukemissa ja nautin elämästäni avomieheni, työn, urheilun, ystävieni ja perheen parissa, suunnitelen jopa oman perheen perustamista. Olen ikuisesti kiitollinen lääkärilleni, koska hän oli ensimmäinen ja ainoa lääkäri joka kuunteli minua ja otti minut tosissaan. Hän seuraa kontrollikäynneillä tilannettani 6kk välein, kerran jopa soitti minulle kysyäkseni vointiani ja kuulumisiani. Sovimme kontrollikäynnin verikokeiden jälkeen. Hän halusi aidosti auttaa minua. Hänen ammattitaidon ja oikean lääkityksen vuoksi sain elämäni takaisin. Toivon ettei sitä viedä enää minulta pois.

Suurimpana toiveenani oli ettei minulta vietäisi enää elämääni pois… Menetin lääkärini vasta sen vuoksi että hänen esimiehensä kielsi hoitamasta meitä kilpirauhaspotilaita T3-hormonia sisältävillä lääkkeillä. Tämä aiheuttaa minussa suurta pelkoa siitä, että kaikki romahtaa jälleen. Mistä löydän lääkärin, joka ottaa minut hoitaakseen? Mitä jos tuleva uusi lääkärini joutuu lopettamaan hoitoni? Päädynkö jälleen Keskus-sairaalan sisätautien poliklinikalle, jossa minulle syötetään sanoja suuhun että olen masentunut ja kertoa kuinka kilpirauhassairaudet ovat nykypäivänä ”muoti-ilmiö”? Lopulta kun thyroxin ei minulla toimi, minut passitetaan psykiatrille puhumaan ”masennuksestani” vaikka mitään masennusta ei ole.

Todennäköisemmin lähden ulkomaille etsimään itselleni apua ja hoitoa, koska olen alle 30-vuotias enkä halua työkyvyttömäksi tässä iässä. En myöskään halua että haaveet omasta perheestä hajoaa ennenkuin kerkeän lasta edes tekemään. En halua syödä thyroxinia väkipakolla sillä hinnalla että oloni huononee. En halua masennuslääkettä masennukseen, jota minulla ei ole. Haluan elää kuten normaalit ihmiset, viettää aikaa läheisten kanssa, jaksaa harrastaa, tehdä töitä, perustaa perheen. Jos se tarkoittaa sitä, että joudun joko menemään tai muuttamaan ulkomaille saadakseni hoitoa ja normaalin, terveen elämän, olen valmis tekemään sen.” (Lähde.)

T3 on laillinen, Fimean hyväksymä lääke, erityisluvallinen Suomessa tosin. Se auttaa selvästi tiettyä potilasryhmää. Miksi heiltä halutaan evätä hoito, joka on palauttanut heidän terveytensä? Endokrinologit katsovat ilmeisesti, että on kansantaloudellisesti tuottavampaa antaa yhteiskunnan elättää nämä sängynpohjaihmiset. Ei tässä touhussa ole järjen hiventäkään.

T3-monoterapian eväämistä perusteellaan mm. T4:n annostelun helppoudella verrattuna T3:n annosteluun. Jälkimmäistä otetaan noin kolmesti päivässä. Entäs diabetes-potilaat? Eikös heidänkin pidä ottaa insuliinia useamman kerran päivässä? Eikä heiltäkään sitä evätä.

Toisekseen sitä perustellaan T3-lääkettä puoltavien tutkimusten puuttumisella. Tämän sivun alalaidasta löytyy kyllä muutama tutkimus. Ja eikös tässä olisi ihan selvä paikka puolueettomille lisätutkimuksille? Kun kerran kliininen potilastyö jo puolustaa T3-monoterapian toimivuutta.

 

23.2.2015 Erään potilaan epikriisi

”POTILAS: xxx

SAIRAUS: Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)

TILANNE: Potilas vailla toimivaa hoitoa. Saanut keskussairaalan endokrinologilta kuulla joulukuussa 2012 sairastaneensa jo vuonna 2000 vajaatoimintaa.

V. 2006 aloitettu mielialalääkitys (Sepram), joka vaihdettu keväällä 2013 Venlafaxiniin.

Thyroxin-lääkitys aloitettu joulukuussa 2011, aluksi vastasi hieman hoitoon, sittemmin meni erittäin huonoon kuntoon.

Thyroxin vaihdettu Armour Thyroidiin, toipui muutamassa viikossa työkykyiseksi. Tällä hetkellä ei saa mistään Armour-reseptiä endokrinologien ja muutamien muiden vaikuttavassa asemassa olevien lääkäreiden sekä Valviran vuoksi.

KESÄKUU 2013:

Lääkitys: Thyroxin ¾ tabl. (0,1 mg)/vrk, Venlafaxin 225 mg/vrk, mielialalääkeOrloc 5 mg/vrk, beetasalpaaja.

Potilas sairauslomalla, nukkuu yli 15 tuntia vuorokaudessa. Lopun aikaa kertoo olevansa ”sumussa.” Ajatus katkeilee, muisti ei toimi. Unohti pakatut vaatteet kotiinsa lähtiessään kahden viikon ajaksi matkalle. Pakkaamisen sai hoidettua niin, että pakkasi yhden vaatteen laukkuun ja piti lepotauon. Rytmihäiriöitä, näihin lääkkeenä Orloc-beetasalpaaja, ei vie kaikkia oireita pois. Veren alapaine noussut.

Mielialalääkitys Venlafaxin 225 mg/vrk. Ei tunne olevansa masentunut. Haluaisi tehdä asioita, mutta ei fyysiseltä väsymykseltään jaksa. Käy kuitenkin psykiatrian poliklinikalla sairaanhoitajan vastaanotolla, jossa tilannetta seurataan.

Ammatiltaan postinjakaja, kärrypiirillä eli liikkuu jalkaisin reitit työssään. Ei kykene työelämään.Koti siivoton, koska pystyy kotitöistä vain välttämättömimpiin.Sosiaalinen elämä jäänyt. Lähinnä lähisukulaisten kanssa tekemisissä, jotka myös auttavat kotitöissä ja kauppa-asioissa.Harrastukset jääneet. Ennen liikkunut paljon myös vapaa-ajalla, nyt ei fyysisen kuntonsa vuoksi kykene siihen.Elää yhteiskunnan kustannuksella.

MARRASKUU 2014:

Lääkitys: Armour Thyroid 60 mg 2x/vrk, Venlafaxin 75 mg/vrk.

Potilas voi silminnähden hyvin. Jaksaa liikkua. Opiskelee uutta ammattia. Nukkuu 8-9 tuntia yössä, vähemmälläkin pärjää. Ei tarvitse päiväunia. Muisti ja ajatustoiminta palautuneet. Vielä jonkin verran keskittymiskyvyttömyyttä

Rytmihäiriöt loppuneet kun Thyroxin jäi pois, joten jätetty pois Orloc-beetasalpaaja.Verenpaineet tasautuneet.

Käy edelleen psykiatrian poliklinikalla hoitajan vastaanotolla säännöllisesti. Mielialalääke Venlafaxinin annostus pudotettu kolmannekseen entisestä, pärjää tällä hyvin. Masennusoireita ei ole. Jaksaa tehdä kotitöitä ja hoitaa koiransa sekä itsensä. Maksaa veroja.”

 

24.2.2015

Moni suosituksia tehnyt huippuendokrinologi alkaa kallistua T3:n käyttöön, esim. Nygaard, Celi, Wiersinga ja Bianco (lähde).

 

28.2.2015 Löytö Kilpi-lehdestä

Suomen Kilpirauhasliiton Kilpi-lehden pääkirjoituksessa (1/15) puhutaan tyroksiinihoidon lisäksi myös T3+T4- yhdistelmähoidon ja eläinperäisten lääkkeiden tarpeellisuudesta joillekin potilaille.

kuva (5)

 

1.3.2015 Geenimuunnos > T4 ei auta

Kilpi 1/15 -lehdessä endokrinologi Vesa Ilvesmäki vastasi potilaan kysymykseen DIO2-geenistä. Hän viittasi artikkeliin, jossa 16 prosentilta tutkituista löytyi geenivariantti, joka saa aikaan ongelman T4:n muuntumisessa aktiiviseksi T3:ksi:

 
Samassa julkaisussa on aiheesta toinenkin artikkeli:
 
 
Tässä puhutaan ko. geenitestistä:
 
 
Se voidaan testata Suomessa Nordic Laboratoriesin kautta ja Amplia-klinikan kautta. Jos Thyroxin ei auta, ainakin osittainen syy voi löytyä geeneistä.

 

3.3.2015 Erään potilaan valitus oikeuskanslerille

Arvoisa Oikeuskansleri,

Tämä viesti on kantelu Valviran toimista ja peruspalveluministeri
Huovisesta, joka on Valviran ylin virkamies, mutta ei valvo Valviran
toimia niin kuin kuuluisi.

Valvira ja peruspalveluministeri Huovinen vaarantavat terveyteni: Valvira
toiminnallaan ja peruspalveluministeri valvontavelvollisuuden
laiminlyönnillä. Valvira on vienyt lääkärini oikeudet hoitaa minua
kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Nyt en pysty löytämään lääkäriä, joka
jatkaisi minun T3-monoterapiani hoitoa, joka on toiminut minulla
ongelmitta ja olen sen ansiosta pitkästä aikaa saanut kokea voivani hyvin.

Olen valittanut asiasta sosiaali- ja terveysministerille,
peruspalveluministerille ja oikeusasiamiehelle. Olen saanut vain
poliittisesti korrekteja vastauksia, että ketään ei syrjitä ja kyllä
kaikkia hoidetaan, mutta käytännössä asia ei ole näin. Kukaan ei ole
kyennyt osoittamaan minulle lääkäriä, joka jatkaisi minulle toimivaa
T3-monoterapiahoitoa, vaikka kustannan nämä hoidot 100%:sti itse.

Valvira jatkaa T3-lääkettä määräävien lääkäreiden vainoamista[1], vaikka
on hävinnyt Hallinto-oikeudessa tässä asiassa jo kahdesti[2], molemmilla
kerroilla äänin 3-0. Valvira on pyytänyt näidenkin päätösten jälkeen
satojen potilaiden potilaskertomuksia nähtäväkseen. Tämä rikkoo potilaiden
perusoikeuksia tietojen salassapitoon liittyen.

Peruspalveluministeri Huovinen ei ole kertaakaan kysynyt mielipidettä
vastapuolelta, eli potilailta tai niiltä lääkäreiltä, jotka ovat Valviran
hampaissa. Potilaiden perusoikeuksia rikotaan, sillä T3-hormonia käyttäviä
potilaita kohdellaan täysin eri tavalla kuin Thyroxinia (synteettistä
T4-hormonia) käyttäviä potilaita. Tässä rikotaan mm. lakia potilaan
oikeuksista ja tasa-arvolakia.

Alla oma näkemykseni, miksi Valvira on täysin väärässä rajoittaessaan
lääkärien oikeuksia kilpirauhassairauksien hoidossa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on määrittänyt lääkkeille
turvallisuusluokat A, B, C, D, X ja N ottaen huomioon lääkkeiden vaarat
sekä potilaille että raskaana olevien naisten sikiöille (FDA pregnancy
categories[3]). Kaikki kilpirauhaslääkkeet kuuluvat luokkaan A[4], joka on
FDAn turvallisin lääkeluokka.

Lääkärini toimintaa on rajoitettu kilpirauhasen hoitoon liittyvien
lääkkeiden osalta, mutta hän saa määrätä muita lääkkeitä (esim. statiineja
kolesterolin alentamiseksi). Kaikilla lääkäreillä on oikeus määrätä
ihmisille statiineja ja lähes 700 000 suomalaista syö näitä
kolesterolilääkkeitä[5], jotka ovat FDAn vaarallisimpaan lääkeluokkaan X
kuuluvia lääkkeitä[6].

Kolesteroli on ihmiselle elintärkeä aine[7]. Kaikki kudokset voivat
tuottaa kolesterolia ja sitä voi saada myös ravinnosta. Kolesteroli ei
siis ole mikään sairaus. Suomessa vain uskotaan, että kolesteroli tukkii
valtimot. Toinen näkemys[8] on, että syinä sydän- ja verisuonitautien
ongelmille ovat krooninen tulehdus ja soluvauriot verisuonten seinämissä.
Elimistö vain pyrkii korjaamaan näitä vaurioita kolesterolilla, joka on
siten läsnä sydän- ja verisuonitaudeissa.

Statiineja määrätään ihmisille sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi,
vaikka ei ole selviä todisteita siitä, että ne ehkäisevät sydän- ja
verisuonitauteja. Lääketehtaat ovatkin saaneet myyntiluvan statiinien
osalta kolesterolin alentamiseen, ei sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn
tai parantamiseen[9]. Tästä huolimatta Suomessa suositellaan, että
ihmiselle määrätään kolesterolilääkitys, jos veren kokonaiskolesteroli on
yli 5 mmol/l, vaikka hänellä ei olisi diagnosoitu mitään sydän- ja
verisuonitauteihin viittaavaa. 1980-luvulla normaalin kolesterolin
raja-arvo oli 7 mmol/l, nyt se on 5 mmol/l[7].

Kaiken huipuksi lääkärit ovat määränneet statiineja kolesterolin
alentamiseksi yli 270000 ikäihmiselle, vaikka korkeahko kolesteroli
ennustaa iäkkäämmillä ihmisillä pitkää ikää[10].

Valviran prioriteetit ovat mielestäni aivan sekaisin, kun se kohdistaa
lääkäreiden työtä estävät/haittaavat toimenpiteet niihin lääkäreihin,
jotka määräävät sairaille ihmisille FDAn turvallisimpaan lääkeluokkaan
kuuluvia lääkkeitä (kilpirauhaslääkkeet). Silti he eivät mitenkään
näkyvästi puutu siihen, että lääkärit määräävät FDAn vaarallisimpaan
lääkeluokkaan kuuluvia lääkkeitä (statiineja) terveille ihmisille ja
etenkin vanhuksille, joille korkeahkosta kolesterolista olisi jopa hyötyä.

Lääkkeiden vaarallisuutta voi selvittää myös haittarekistereitä
tutkimalla. Esimerkiksi Englannin valvontavirastoon (MHRA) on raportoitu
1.7.1963 lähtienkuolemaan johtaneita tapauksia[11] seuraavasti:

•liotyroniini (T3): 0 kuolemaa

•thyroid (eläinperäinen T4 & T3): 0 kuolemaa

•levotyroksiini (synteettinen T4): 12 kuolemaa

•atorvastatiini (kolesterolilääke): 89 kuolemaa

•simvastatiini (kolesterolilääke): 118 kuolemaa

Yllä olevien tietojen perusteella voimme todeta, että liotyroniini ja
thyroid ovat turvallisempia lääkkeitä kuin Tyroksiini, jota
sisätautilääkärit haluavat käytettävän ainoana lääkkeenä kilpirauhasen
vajaatoiminnan hoitoon. Ja kaikki kilpirauhaslääkkeet ovat huomattavasti
turvallisempia lääkkeitä kuin statiinit.

Kaiken tämän tiedon perusteella minun on mahdotonta uskoa, että yksikään
kilpirauhaslääkkeitä määrännyt lääkäri olisi vaarantanut
potilasturvallisuutta missään muodossa. Koska ammattioikeuksien rajoitus
on kohdistunut vain kilpirauhassairauksien hoitoon, niin kyllä Valviran
toiminnassa on selvästi kysymyksessä tiettyjen
valmisteiden/valmisteryhmien estäminen kilpirauhassairauksien hoidossa.
Valvira on pelotellut T3-hoitoa antavat lääkärit toimintakyvyttömiksi,
enkä minä näin ollen kykene saamaan T3-reseptiäni uusittua, vaikka voin
T3-lääkityksellä hyvin.

Mitkä ovat sitten Valviran toiminnan seuraukset minun osaltani? Kun
nykyinen T3-lääkitykseni loppuu, joudun luultavasti menemään jonkun
sisätautilääkärin vastaanotolle. Hän saattaa aloittaa kokeilun
Thyroxinilla (12 kuollutta Englannissa tähän mennessä). Kun se ei toimi
(elimistöni tuottaa tarpeeksi T4-hormonia, mutta ei kykene muuttamaan sitä
riittävästi T3:ksi), niin hän voi päätyä määräämään minulle
masennuslääkkeitä (fluoxetine 261, paroxetine 185, venlafaxine 170
kuollutta Englannissa tähän mennessä (noin puolet netissä kirjoittaneista
kilpirauhasen vajaatoimintaa poteneista on todennut lääkärien tarjonneen
heille masennuslääkkeitä). Tällä jatketaan, kunnes olen menettänyt
työkykyni tai henkeni noihin masennuslääkkeisiin.

Turvaako Valvira siis oikeasti jollain tavoin potilasturvallisuuteni? Miten?

Jos maailman tuottavin teollisuus (lääketeollisuus)[12] maksaa
tärkeimmille mielipidejohtajille eri organisaatioissa jopa 400 000
dollaria kahdeksan päivän konsulttipalveluista[13] ja tämä tapahtuu
riittävän monta kertaa, niin onko mahdollista, että meillä Suomessa on
jonain päivänä suurimpien lääketehtaiden kontrolloima ohjeistus, jota
kaikkien lääkärien on noudatettava tai muuten valvova viranomainen poistaa
lääkäriltä hänen oikeutensa ammattinsa harjoittamiseen? Miten tämä voidaan
edes estää, jos lääketeollisuus on valmis nostamaan panoksia?

Viitteet:

[1]
https://hypotyreoosi.wordpress.com/…/olli-sovijarvi-valvir…/

[2]
https://hypotyreoosi.wordpress.com/…/helsingin-hallinto-oi…/

[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Pregnancy_category

[4] http://www.pregmed.org/medications-during-pregnancy

•Kilpirauhaslääkkeet: Thyroid medication

[5]
http://www.kela.fi/…/H…/1b92d668-151b-4a4b-ac98-4a2549bfb22e

[6]
http://www.hopkinslupus.org/…/cholesterol-medications-stat…/

[7] http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolesteroli

[8] Parantavat rasvat, Taija & Jani Somppi, Kolesteriko valtimoiden
kovettumisen ja ahtautumisen takana?, sivut 65 – 73

[9] Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, Peter C. Gøtzsche,
sivu 178

[10]
https://docs.google.com/viewer…
(Liite 4)

[11] http://www.mhra.gov.uk/drug-analysis-prints/

[12] Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, Peter C. Gøtzsche,
sivu 92

[13] Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, Peter C. Gøtzsche,
sivu 115

 

7.3.2015 Oikeaoppisuus murenemassa

Eläkkeellä olevan lääkärin kannanotto: http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?p=42541#p42541.

 

11.3.2015 ”Missä mennään kilpirauhaskiistassa” (Christer Sundqvist)

Tässä minultakin jakoon hieman editoitu kooste kilpirauhaskiistasta. Missä me olisimme jos ei olisi sosiaalista mediaa? HERÄTYS!

Päivityksiä tehty 21.1., 22.1., 23.1., 24.1., 27.1., 3.2., 5.2., 6.2., 12.2., 13.2., 15.2., 18.2., 19.2., 20.2., 21.2., 22.2., 5.3., 6.3. ja 11.3.2015. Mikä tieto vielä puuttuu?

Olen lisännyt linkin yhteyteen sanan uusi! jos se on päivitetty tai lisätty listalle viimeisimpien päiven aikana.

TÄTÄ KIRJOITUSTA SAA JAKAA!

Kirjalliset eduskuntakysymykset:
1. Kirjallinen kysymys Reijo Hongisto (ps) 2013 Kiista kilpirauhasen vajaatoiminnan uusista hoitomenetelmistä
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_512_2013_p.shtml
2. Reijo Hongisto (ps) kirjallinen kysymys 2014 Valviran toimet kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa koskevassa kiistassa
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_434_2014_p.shtml
3. Ari Jalonen (ps) kirjallinen kysymys 2014 Harvinaisia lääkkeitä käyttävien kilpirauhaspotilaiden asianmukainen hoito
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_702_2014_p.shtml
4. Kansanedustajan avustaja Mervi Kukkonen, Uusi Suomi: ”Satoja kilpirauhaspotilaita kohdellaan lainvastaisesti”
http://hannelekukkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174269-satoja-kilpirauhaspotilaita-kohdellaan-lainvastaisesti
5. Kansanedustaja Ari Jalonen (ps) toinen eduskuntakysymys kilpirauhaskiistasta.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_850_2014_p.shtml
6. Kansanedustaja Ari Jalonen (ps) kolmas eduskuntakysely ”Valviran tiedonsaantioikeuden rajat”

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1152_2014_p.shtml

Kilpirauhasadressi:
Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon
http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon

Lehdistötiedote:
Oppiriita kilpirauhasen hoidosta LEHDISTÖTIEDOTE 22.9.2014
http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=269256

Kantelu Julkisen sanan neuvosto:
1. Kantelu Julkisen sanan neuvostolle Lääkärilehden kilpirauhaskiistaa koskevasta artikkelista
http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=261911
2. Julkisen sanan neuvoston päätös oli pettymys.
http://www.terveysjarjesto.fi/13-blogi/54-julkisen-sanan-neuvoston-paatos-pettymys

Valviran omat ilmoitukset:
1. Kilpirauhaspotilaiden hoidossa ei ole kysymys pelkästään lääkkeen määräämisestä.
http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/kilpirauhaspotilaiden_hoidossa_ei_ole_kysymys_pelkastaan_laakkeen_maaraamisesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet asiasta:
1. Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuus, 26.1.2015

http://www.thl.fi/documents/863554/1126799/Nopea_vastaus_Kilpirauhasen_vajaatoiminta.pdf/832ae614-a6e0-4ad3-9301-13fad1208e83

Televisio-ohjelmat ja ohjelmien omat kirjoitukset:

1. MOT 22.9.2014 ”Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan”
https://www.youtube.com/watch?v=MoSOFEv2twk
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/18/kilpirauhanen-sytytti-laakarisodan
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/22/kilpirauhanen-jakoi-faktat-kahtia-kasikirjoitus
2. Inhimillinen tekijä 2.5.2014 ”Vuosien piinaavat oireet saivat lopulta selityksen kilpirauhasen vajaatoiminnasta”
http://areena.yle.fi/tv/2152917
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/12/kilpirauhasen-vajaatoiminta-aiheuttaa-monia-oireita
3. Studio55 Lääkäri kilpirauhasoireista: ”Turha lääkitseminen jopa vaarallista”
http://www.studio55.fi/terveys/article/laakari-kilpirauhasoireista-turha-laakitseminen-jopa-vaarallista/4332402
https://www.facebook.com/Studio55.fi/photos/a.593660097409873.1073741833.365705990205286/595891223853427/?type=1
4. Akuutti ”Kilpirauhasen vajaatoiminta ei näy aina testeissä”
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa
5. MTV3: ”Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaihtoehtoisesta hoidosta massiivinen kiista”
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-vaihtoehtoisesta-hoidosta-massiivinen-kiista/1902514
6. Studio 55 ”Kilpirauhasen vajaatoiminnalla kolme tyyppioiretta – diagnosoinnissa säästetään ja emmitään”
http://www.studio55.fi/terveys/article/kilpirauhasen-vajaatoiminnalla-kolme-tyyppioiretta—diagnosoinnissa-saastetaan-ja-emmitaan/265028
7. Studio55: ”Outi Brouxin oireita hoidettiin väärin: Seurauksena lapsettomuus?”
http://www.studio55.fi/terveys/article/outi-brouxin-oireita-hoidettiin-vaarin-seurauksena-lapsettomuus/261088
8. Studio55: ”Nämä oireet voivat paljastaa kilpirauhasen sairauden”
http://www.studio55.fi/terveys/article/nama-oireet-voivat-paljastaa-kilpirauhasen-sairauden/3539906
9. Studio55: ”Raili sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa – ”Palelin vuosikausia””
http://www.studio55.fi/terveys/article/raili-sairastaa-kilpirauhasen-vajaatoimintaa-palelin-vuosikausia/4336984
10. Akuutti: ”Elämää kilpirauhasen ehdoilla?”
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/13/elamaa-kilpirauhasen-ehdoilla
11. Studio55 Kaisa Jaakkola
http://www.studio55.fi/terveys/article/elamantaparemontista-apu-kilpirauhasvaivoihin-/261022

1 2. YLE Keski-Pohjanmaa: ”Minkälaisia kokemuksia sinulla on kilpirauhashoidosta?”
http://yle.fi/uutiset/minkalaisia_kokemuksia_sinulla_on_kilpirauhashoidosta/7294019

Lausunnot:
1. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys 2012 ”Lausunto kilpirauhasen vajaatoiminnan tutkimisesta ja hoitamisessa.
http://fms.fi/kilpirauhasenvajaatoiminnasta/
2. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys 2013: ”EPÄTYYPILLISTÄ KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTAA SAIRASTAVAA EI SAA JÄTTÄÄ ILMAN ADEKVAATTIA HOITOA”
http://fms.fi/epatyypillista-kilpirauhasen-vajaatoimintaa-sairastavaa-ei-saa-jattaa-ilman-adekvaattia-hoitoa/
3. Suomen Endokrinologiyhdistys: ”Kilpirauhaspotilaat ansaitsevat näyttöön perustuvaa hoitoa”
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/@Bin/176262/hypotyreoosilausunto_030613_final.pdf
Esimerkiksi professori Matti Välimäki on irtisanoutunut tästä lausunnosta mm. Inhimillinen tekijä ohjelmassa.
4. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys: ”Ehdotus Käypä hoito suosituksiksi: EPÄTYYPILLINEN KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA ”. 2013.
http://fms.fi/wp-content/uploads/2014/09/EP%C3%83TYYPILLINEN-KILPIRAUHASEN-VAJAATOIMINTA-1.pdf

Tieteelliset tutkimukset: 
1. Birte Nygaard, Ebbe Winther Jensen, Jan Kvetny, Anne Jarløv and Jens Faber. Effect of combination therapy with thyroxine (T4) and 3,5,3′-triiodothyronine versus T4 monotherapy in patients with hypothyroidism, a double-blind, randomised cross-over study. Eur J Endocrinol 161:895-902, 2009
http://www.eje-online.org/content/161/6/895.full
2. Ulla Schmidt, Birte Nygaard, Ebbe Winther Jensen, Jan Kvetny, Anne Jarløv and Jens Faber. Peripheral markers of thyroid function: the effect of T4 monotherapy vs T4/T3 combination therapy in hypothyroid subjects in a randomized crossover study. Endocr Connect 2 (1): 55-60, 2013
http://www.endocrineconnections.com/content/2/1/55.full
3.  Wilmar M. Wiersinga, Leonidas Duntas, Valentin Fadeyev, Birte Nygaard, Mark P.J. Vanderpump.  2012 ETA Guidelines: The Use of L-T4 + L-T3 in the Treatment of Hypothyroidism.  Eur Thyroid J 1: 55–71, 2012
http://www.karger.com/Article/Pdf/339444
4. Bernadette Biondi, and Leonard Wartofsky. Combination Treatment with T4 and T3: Toward Personalized Replacement Therapy in Hypothyroidism? J Clin Endocrinol Metab 97 (7) Published Online: May 16, 2012
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2011-3399
5. Johannes W. Dietrich, Gabi Landgrafe, and Elisavet H. Fotiadou. Review Article: TSH and Thyrotropic Agonists: Key Actors in Thyroid Homeostasis. Journal of Thyroid Research, Article ID 351864, 29 pages, 2012
http://dx.doi.org/10.1155/2012/351864
6. Wartofsky, L. Combination L-T3 and L-T4 therapy for hypothyroidism. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 20(5): 460-466, 2013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23974776
7. D. Gullo, A. Latina, F. Frasca, R. Moli, G. Pellegriti, and R. Vigneri. Levothyroxine monotherapy cannot guarantee euthyroidism in all athyreotic patients, PLoS One 6(8): ID e22552, 2011
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0022552
8. Vijay Panicker, Ponnusamy Saravanan, Bijay Vaidya, Jonathan Evans, Andrew T. Hattersley, Timothy M. Frayling, and Colin M. Dayan. Common Variation in the DIO2 Gene Predicts Baseline Psychological Well-Being and Response to Combination Thyroxine Plus Triiodothyronine Therapy in Hypothyroid Patients. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism  94(5): 1623–1629, 2009
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2008-1301
9. Graham Leese & Robert Flynn. Is it safe for patients taking thyroxine to have a low but not suppressed serum TSH concentration? Endocrine Abstracts (2010) 21 OC5.6
http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021OC5.6.htm

Pilottitutkimus T3 lääkkeen käyttötyytyväisyydestä

Satu Suvisaari, VTM, bioanalyytikko. SELVITYS KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTAA SAIRASTAVIEN KOETUN OIREISUUDEN EROISTA TYROKSIINIMONOTERAPIAN JA TRIJODITYRONIINIA SISÄLTÄVÄN LÄÄKITYKSEN KÄYTÖN AIKANA. Julkaistu Suomen Kilpirauhasliitto 2014.
http://www.kilpirauhasliitto.fi/images/PDF/Tutkimus_potilaiden_kokemuksista.pdf

Koulutuspäivät kilpirauhaskiistasta:
1. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys, seminaaripäivä 22.3.2014 ”Vaikeahoitoinen kilpirauhasen vajaatoiminta”
http://fms.fi/kilpirauhasseminaarin-materiaali/
2. MediAkatemia yhteistyössä Suomen Endokrinologiyhdistys ry Kilpirauhasen vajaatoiminta – tunnistus ja hoito. 20.5.2014
http://www.mediuutiset.fi/tapahtumat/kilpirauhasen+vajaatoiminta+2052014/a970702
Tässä tilaisuudessa Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja Camilla Schalin-Jäntin väitetään kehottaneen kaikkia kuulijoita tekemään heti kantelun Valviraan, jos näkevät että potilaalla on T3 hormonia sisältävä lääke. Schalin-Jäntti väittää itse, että ei ole sanonut näin. Tilaisuutta ei ole nauhoitettu, joten asia on epävarma. Monet kuulijoista väittävät kuitenkin Schalin-Jäntin sanoneen näin.
3. Suomen Endokrinologiyhdistys ry: Endopäivät 2014 – 67th Annual Meeting of the Finnish Endocrine Society 30.-31.10.2014
Mukana mm.luento: “Lööppien endokrinologiaa”
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/@Bin/178503/ohjelma_2014-130614_%5b1%5d+%281%29_24614.pdf
4. MediAkatemia yhteistyössä Suomen Endokrinologiyhdistys r.y. Kilpirauhasen vajaatoiminta – tunnistus ja hoito. 13.1.2015
http://www.mediuutiset.fi/tapahtumat/kilpirauhasen+vajaatoiminta+1312015/a1003744?s=u&amp%3Bwtm=medi-12112014
5. Professio Training: Kilpirauhasen toimintahäiriöt. 24.3.2015, Helsinki
http://www.professio.fi/tapahtumat/training/kilpirauhasen+toimintahairiot/a2283704

Lehdet:

1. Luontaislääkintä: Jasmine – kilpirauhaskiistan uhri
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=arkisto_2014_Jasminen_kilpirauhaskiistan_uhri
2. Satakunnan Kansa. ”Vuosi elämästäni oli unta”
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=SKA_newssite%2FAMLayout&cid=1194867604104&p=1194596326103&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AmaxPosts%253D10&pagename=SKAWrapper
3. Helsingin Sanomat ”Satojatuhansia suomalaisia piinaava tauti jää piiloon”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1407932139789
4. Helsingin Sanomat: ”Lääkärit tunnistavat kilpirauhasen sairaudet”
http://www.hs.fi/mielipide/a1408594731727
5. Helsingin Sanomat: ”Kilpirauhassairaus ei aina näy kokeissa”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1409453641702
6. Kaleva: ”Kilpirauhaslääkkeen käytöstä raju kiista”
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kilpirauhaslaakkeen-kaytosta-raju-kiista/636964/
7. Satakunnan Kansa: Ajojahti
http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/1194868615200/artikkeli/hoitokiellosta+vapautunut+laakari+syyttaa+valviraa+ajojahdista.html
8. Järvipohjanmaa
http://www.jpnews.fi/uutiset/arkadianmaelta-hongisto-pureutuu-kiistaan-kilpirauhasen-vajaatoiminnan-uudemmista-hoitomenetelmista/
9. Keskisuomalainen
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/potilaat-taistelevat-laakityksensa-puolesta/1334644
10. Satakunnan Kansa
http://www.satakunnankansa.fi/lehdessatanaan/1194832088522/artikkeli/valvirasta+kannellut+kilpirauhaslaakityksen+saanti+vaikeutui+hengenvaaralliseststa+kannellut+kilpirauhaslaakityksen+saanti+vaikeutui+i.html
11. Lääkärilehti
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show%2Fnews_id%3D13600%2Ftype%3D1
12. Aamuposti
http://www.aamuposti.fi/artikkeli/239870-tiedon-puute-uhkaa-potilasturvallisuutta
13. Turun Sanomat ”T3-hormonihoidon riskit huomioitava”
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/682759/T3hormonihoidon++riskit+huomioitava
14. Turun Sanomat ”Erityiskorvaus ei ilmennä kilpirauhassairauksien yleisyyttä”
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/544422/Erityiskorvaus+ei+ilmenna++kilpirauhassairauksien+yleisyytta
15. Keskisuomalainen ”Vaihtoehtoja kilpirauhaspotilaille”

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/vaihtoehtoja-kilpirauhaspotilaille/1337744
16. Turun Sanomat ”Lapsettomuuden taustalla voi olla kilpirauhassairaus”
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/488227/Lapsettomuuden+taustalla+voi+olla+kilpirauhassairaus
17. Terve Potilas 2012/4 sivu 16 ”Oikea hoito tasapainotti kilpirauhasen” (T3 lääke)

http://www.lehtiluukku.fi/pub?id=23896
18. Suomen Terveysjärjestö: ”Kilpirauhasen kansalliset hoitosuositukset on ajanmukaistettava”
http://suomenterveysjarjestostj.blogspot.fi/2013/12/kilpirauhasen-kansalliset.html
19. Ilta-Sanomat Inhimillinen Tekijä
http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288683308783.html
20. Turun Sanomat ”Lääkekielto jättäisi monet kilpirauhaspotilaat heitteille”
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/495547/Laakekielto+jattaisi+monet+kilpirauhaspotilaat+heitteille
21. Turun Sanomat: ”Ilkka: Kilpirauhasen vajaatoiminnasta tuli kansantauti”
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/250633/Ilkka+Kilpirauhasen+vajaatoiminnasta+tuli+kansantauti
22. Ilta-sanomat: ”Onko viime aikoina väsyttänyt tavallista enemmän?”…
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288730395956.html
23. ET-lehti: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen
http://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/viisi_merkkia_siita_etta_on_syyta_tarkistaa_kilpirauhanen
24. Turun Sanomat: Lääkehoito vaaransi kilpirauhaspotilaita Turussa
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/686504/Laakehoito+vaaransi+kilpirauhaspotilaita+Turussa
25: Turun Sanomat: Kilpirauhaspotilas puolustaa saamaansa hoitoa
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/689575/Kilpirauhaspotilas+puolustaa+saamaansa+hoitoa
26. Aamuposti: Potilaat eivät enää löydä rohkeaa lääkäriä
http://www.aamuposti.fi/artikkeli/245168-kilpirauhaspotilaat-eivat-enaa-loyda-rohkeaa-laakaria
27. Aamulehti ” Lääkärit tyrkyttivät naiselle masennusläääkkeitä, avun toi kiistelty kilpirauhaslääke”
https://www.google.fi/search?sourceid=ie7&q=http%3A%2F%2Fwww.aamulehti.fi%2FKotimaa%2F1194937538697%2Fartikkeli%2Flaakarit%2Btyrkyttivat%2Bnaiselle%2Bmasennuslaaakkeita%2Bavun%2Btoi%2Bkiistelty%2Bkilpirauhaslaake.html&rls=com.microsoft%3Afi-FI%3AIE-Address&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rlz=1I7ACAW_fi&gfe_rd=cr&ei=H-twVIaHE4Gr8weV64CACg&gws_rd=ssl
28. Aamulehti 14.11.2014 ”Lääketieteessä on vain harvoin yksi muuttumaton totuus” lääkäri Leena Furubacka
https://www.facebook.com/ampliaklinikka/photos/a.266124356751466.68419.260760177287884/883065205057375/
29. Turun Sanomat: ”Sammuva kilpirauhanen voi piiloutua oireidensa alle”
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/253824/Sammuva+kilpirauhanen+voi+piiloutua+oireidensa+alle
30. Satakunnan Kansa 11.11.2014. ”Mistä tunnet sä huuhaapuheet?”.
Mielipide. (ei suoraa linkkiä)
31. Kaarina-lehti 7.8.2013 ”Wilssonin syndrooma aiheuttaa päänvaivaa niin sairastaville kuin lääkäreillekin”
http://www.kaarina-lehti.fi/2013/08/wilssonin-syndrooma-aiheuttaa-paanvaivaa-niin-sairastaville-kuin-laakareillekin/
32. Helsingin Sanomat: Yle: Valvira tutkii viittä lääkäriä – poikkeavia hormonihoitoja kilpirauhasen vajaatoimintaan.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1402883672040
33. Österbottens tidning 3.7.2014. Behöver omstridda piller. Läkaren granskas för att hon ordinerar torkad sköldkörtel från svin. Nu är patienterna oroliga över att de inte får sin medicin.
http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/32182
34. Science Daily ”New insights into treatment of hypothyroidism”
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150113153952.htm
35. Lääkärilehden uutisia ”Endokrinologiyhdistys varoittaa hypotyreoosin yhdistelmähoidon riskeistä”, 13.06.2013
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13600/type=1
36. Potilaan Lääkärilehti ”Tyroksiini 100 vuotta ja silti ajankohtainen”, 28.10.2014
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/laakarin-aani/tyroksiini-100-vuotta-ja-silti-ajankohtainen/#.VMIyo0esXCt
37. Suomen Lääkärilehti ”Kilpirauhassairauksilla on monimutkaisia yhteyksiä muihin sairauksiin”. (Mika Turkia). Suomen Lääkärilehti 43/2014(69):2774-2775
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136324/turkia_laakarilehti_tekijan_versio_2014_09_09.pdf?sequence=12
38. Aamulehti ”Ellimäen kannattaisi keskustellaT3-hoitoja saaneiden kanssa” (Nina Saine, potilasaktiivi)
http://shortcut-service.shortcutmedia.com/public_page/5f101326-66c4-11e4-976e-c86000bc391a
39. Kainuun Sanomat 1.11.2014 ”Kiistelty lääke auttoi Mariaa”
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/kiistelty-laake-auttoi-mariaa/
40. Aamulehti 1.11.2014 ”Lääkärit tyrkyttivät naiselle masennusläääkkeitä, avun toi kiistelty kilpirauhaslääke”
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194937538697/artikkeli/laakarit+tyrkyttivat+naiselle+masennuslaaakkeita+avun+toi+kiistelty+kilpirauhaslaake.html
41. Potilaan lääkärilehti ”Kilpirauhashoitojen selvittely jatkuu oikeudessa”
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kilpirauhashoitojen-selvittely-jatkuu-oikeudessa/
42. Suomen Lääkärilehti 5.3.2015: Lääkäriliitto: 
Potilasta on hoidettava trijodityroniinilla oikein

uusi! http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show%2Fnews_id%3D15534%2Ftype%3D1

Blogikirjoitukset:
1. Christer Sundqvist, biologi, filosofian tohtori, sosiaalisen median pioneeri, turpaduunari:
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/02/13/karpanen-ihmettelee-kilpirauhaskiistaa/
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/01/21/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/08/26/helsingin-sanomat-valviran-aanitorvena/
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/06/30/valvira-tuomitsee-mutta-laura-raty-hallitsee/
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/05/28/valviran-paassa-viiraa/
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/06/18/valvira-hoitaa-mulkosilmia/
2. Maija Haavisto, lääketieteellinen toimittaja:
http://www.hankalapotilas.net/2014/01/taistelu-jatkuu-kilpirauhasrintamalla/
http://www.hankalapotilas.net/2012/10/yleisia-vaarinkasityksia-kilpirauhasen-vajaatoiminnasta/
http://www.hankalapotilas.net/2013/05/kiista-kilpirauhashoidoista-t3-rt3-ja-valvira/
http://www.hankalapotilas.net/2014/06/voiko-kilpirauhasen-vajaatoimintaan-kuolla
http://www.hankalapotilas.net/2013/06/t3-kilpirauhashormoni-aiheuttaa-suumataa/
http://www.hankalapotilas.net/2014/10/mita-tiina-raevaara-unohti-kertoa/
3. Kaisa Jaakkola, hyvinvointivalmentaja, diplomi-insinööri:
http://kaisajaakkola.com/2012/05/kaisan-kilpirauhasseikkailu/
http://kaisajaakkola.com/2012/07/kaisan-kilpirauhasseikkailu-osa-2/
http://kaisajaakkola.com/2013/03/kaisan-kilpirauhasseikkailu-osa-3/
http://kaisajaakkola.com/2013/09/kaisan-kilpirauhasseikkailu-osa-4-raskaus-ja-laakityksen-vaihto/
http://kaisajaakkola.fi/2013/09/haastatteluni-kilpirauhasen-vajaatoiminnasta-mtv3n-sivuilla/
4. Nina Saine, potilasaktiivi:
uusi! http://jalkeilla.blogspot.fi/2015/03/laakariliitto-ottaa-kantaa-t3-hormonin.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2015/02/uusi-kilpirauhaskiistaan-liittyva.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2015/02/mika-endokrinologeja-riivaa-no-ainakin.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2015/01/potilaat-pulassa-valviran-toimien.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2013/12/miksi-t3-hormonin-lisaaminen.html
5. Roskatiede (anonyymi toimittaja):
http://roskatiede.wordpress.com/2013/07/29/wilsonin-syndrooma-satutauti-jolla-puoskarit-lypsavat-rahaa/
https://roskatiede.wordpress.com/2014/12/08/kilpirauhasen-vajaatoiminta-saldo-7-laakaria-valviran-tutkinnassa-aluehallintovirastoissa-lisaa/
6. Katleena Kortesuo (toimittaja):
http://eioototta.fi/amplia-klinikka-levittaa-vaaraa-tietoa-tarkoituksellisesti/
7. Hypotyreoosi-info (anonyymi kirjoittaja):
uusi! https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/03/11/potilaiden-kirje-husille-osa-1/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/02/14/moniko-potilas-ei-saa-apua-tyroksiinista-osa-2/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/02/11/laakaritta-jaaneen-potilaan-kirje/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/01/23/helsingin-hallinto-oikeus-19-12-2014-otteita/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/01/20/olli-sovijarvi-valviran-tarkastelun-alla/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/12/22/valvira-havisi-toisen-kerran-hallinto-oikeudessa/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/12/20/moniko-potilas-ei-saa-apua-tyroksiinista/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/11/24/t4-monoterapian-tieteellinen-perusta-osa-2/

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/10/19/suomalaisia-kyselyja-eri-laakityksista/

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/27/oppiriidan-yhteenveto/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/18/t4-monoterapian-tieteellinen-perusta/
https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/06/kilpirauhasen-vajaatoimintapotilaan-kommentteja-endokrinologiyhdistyksen-lausuntoon-27-05-2013/
8. Thyroid hormones (ruotsinkielinen blogi):
https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/
9. Antti Heikkilä (lääkäri):
http://www.anttiheikkila.com/blogi/kilpirauhasongelmasta/
10. Jussi Riekki (terveystiedon harrastelija)
http://www.trainer4you.fi/blogi/kilpirauhasen-vajaatoiminta-osa-2/
11. Anssi Manninen (terveystieteiden maisteri)
http://anssi.m-nation.fi/2013/05/30/rt3-pitoisuus-ei-seuraa-t4-pitoisuutta-kommentti-endokrinologiyhdistyksen-lausuntoon/
http://anssi.m-nation.fi/2013/05/31/professori-leppaluoto-erityistiloissa-rt3-maaritys-voi-olla-tarpeen/
http://anssi.m-nation.fi/2013/06/01/rt3-ei-ole-inaktiivinen-metaboliitti/
http://anssi.m-nation.fi/2013/05/27/kilpirauhaskiista-hippokrates-ja-moderni-laaketiede/

Muut kirjoitukset ja videot:

1. SuomiPorina Taija Sompin luento
https://www.youtube.com/watch?v=PD9T4V-2cw4
2. Paula Heinonen
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/87/
3. Valtsun blogi
http://valtsuhealth.blogspot.fi/2012/10/sydantauti-ja-kilpirauhashormonit.html
4. Taija Sompin haastattelu radiossa kilpirauhaskiistasta:
http://www.radiopori.fi/uutiset/aallon-harjalla-asiaa-terveydesta-osa-2-kilpirauhanen
5. Kilpirauhasen kansalliset hoitosuositukset on ajanmukaistettava
http://suomenterveysjarjestostj.blogspot.fi/2013/12/kilpirauhasen-kansalliset.html
6. S. Halttusen terveyssivu
http://www.taidetaivas.com/terveys/lehtijutut.html
7. Teemu Syrjälä haastattelee Nina Sainetta.
https://www.youtube.com/watch?v=9_BG6N3ynyk
8. Olli Sovijärvi ilmoitti selvityspyynnöstä Facebook -seinällään.

https://www.facebook.com/Olli.Sovijarvi/posts/10153523779647729
9. Kilpirauhaskiista mediassa (Funktionaalisen lääketieteen yhdistys)
http://fms.fi/kilpirauhaskiista-mediassa/
9. Thyroid Change -järjestö
http://www.thyroidchange.org/our-blog/international-thyroid-series-thyroid-patients-in-scandinavia
10. Suomen Terveysjärjestö ry, Kilpirauhasen hoito Suomessa (kirjoittanut potilasaktiivi Nina Saine)
http://www.terveysjarjesto.fi/tietoa-kilpirauhasesta/22-kilpirauhasen-hoito-suomessa
11. Lääkäri Ulla Slaman näkemys kilpirauhaskiistassa

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/kilpirauhasen_vajaatoiminta_vie_vasymystunneliin
1
2. Perusmervin (Mervi Kukkonen) kirjoituksia

http://perusmervi.webnode.fi/news/satoja-kilpirauhaspotilaita-kohdellaan-lainvastaisesti/

Vertaistukisivustot ja keskustelufoorumit
1. Hypotyreoosi-info – Tutkimustietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta (katso lisää linkkejä kohdasta Blogikirjoitukset)
https://hypotyreoosi.wordpress.com/
2. Kilpirauhasfoorumi
http://www.kilpirauhas.info/foorumi/
3. Kilpirauhanen.com
http://kilpirauhanen.com/tietopankki/
4. Kilpirauhanen.com
http://www.kilpirauhanen.com/forum/
5. Kilpirauhasen vajaatoiminta – kokemuksia, taistelua, opettelua
http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/
6. Kilpirauhasblogi.com
http://kilpirauhasblogi.com/
http://kilpirauhasblogi.com/?p=3043

7. Tuntematon kilpikonna Erään kilpirauhasestaan sairaan elämää ja ajatuksia.
http://tuntematonkilpikonna.blogspot.fi/
8. Koko hoito
https://uupuneentarina.wordpress.com/
https://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/oppikiista/
https://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/t3-annosteluohje/
https://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/t3-ohje-laakareille/
9. Ja elämä jatkuu
http://etiappain.blogspot.fi/
http://etiappain.blogspot.fi/2013/06/valvira-kohu-mista-on-kyse.html
http://etiappain.blogspot.fi/2013/06/allekirjoita-adressi-t3-hoitojen.html
10. In Happiness and in Health
http://inhappinessandinhealth.blogspot.fi/search/label/kilpirauhasen%20vajaatoiminta
11. Pohjalle ja takaisin
http://pohjallejatakaisin.blogspot.fi/
12. Himalajan Nauru
http://himalajannauru.blogspot.fi/
13. Kilpirauhaspotilaiden kapina
http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=22&t=3839
14. Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon
http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=22&t=3898
15. Healthberry Terveysblogi
http://www.healthberry.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-diagnosointi-ja-hoito-pitaa-uudistaa/
16. Kilpirauhaspotilaat Facebookissa
https://www.facebook.com/kilpirauhaspotilaat
17. Vauva -keskustelupalstan kilpirauhaskeskustelu
http://www.vauva.fi/keskustelu/4281217/ketju/tama_t3_ja_kilpirauhanen
18. Kilpirauhasen vajaatoiminta keskustelusivu Facebookissa
https://www.facebook.com/Kilpirauhasenvajaatoiminta
19. anna&ellit: Kilpirauhasen vajaatoiminta.
http://keskustelu.ellit.fi/threads/kilpirauhasen-vajaatoimintaa.1518048/

11.3.2015 Potilaiden kirje HUS:lle 

Potilaat ovat lähettäneet seikkaperäisen kirjeen kysymyksineen HUS:n johdolle endokrinologian ylilääkärin antamasta TV-haastattelusta MOT-ohjelmassa ”Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan”.

(Lähde.)

 

16.3.2015 HUS:n vastaus edelliseen

Yllä mainitut potilaat saivat vastauksen HUS:ilta. Epäselväksi jäi, olivatko HUS:in johtaja, valtuusto ja hallitus potilaiden kirjeen lukeneet. Kirjeessä esitettyihin yksityiskohtaisiin kysymyksiin ei ainakaan paneuduttu.

Lisäksi vastauksen tieto ei pidä paikkaansa, että kyseinen endokrinologi olisi esiintynyt MOT-ohjelmassa pelkästään Endokrinologiliiton puheenjohtajana. Sen todistaa kuvakaappaus. (Lähde.)

 

16.3.2015

Wikipedia sanoo lääketieteen etiikasta mm. näin: ”Hoitaminen sisältää kolme keskeistä hyvettä: hyvän tahtominen (benevolentia), hyvän tekeminen (beneficentia) ja vahingon välttäminen (non-maleficentia) (kts.alla). Hoitamisen periaatteen mukaan lääketieteen tulee edistää ihmisten toimintakykyä ja lievittää heidän kärsimyksiään, sekä samalla välttää tekemästä sellaista, mikä tuottaa ihmiselle vahinkoa tai kärsimyksiä.” 

Mitenkä lie kiistan päällekäyvät osapuolet ajatelleet näiden periaatteiden toteutuvan toimissaan?

18.3.2015

Ministeri Huovinen vastasi kansanedustaja Aei Jalosen kysymykseen siitä, onko Valvira rikkonut potilaiden tietosuojaa vaatiessaan lääkäreiltä potilasasiakirjoja näiltä kysymättä.

Eräs potilas ajatteli Huovisen vastauksesta näin:

”Huoviselta on tullut vastaus joka on sen sisältöinen että Valviralla on diktatorinen asema. Se saa tehdä, mitä mielii.

Katsokaa kuitenkin tätä kohtaa: ’Valvira joutuu käyttämään harkintavaltaansa sen suhteen, kuinka laajasti tietoja ja selvityksiä on tarpeellista hankkia. Tämä harkinta perustuu kunkin yksittäisen tapauksen olosuhteisiin.’

Potilastietoihinhan on kajottu niissäkin tapauksissa kun potilaalla on mennyt kaikki hyvin. Ei ole voitu tietää ’kunkin yksittäisen tapauksen olosuhteita’, kun on vaan randomilla kaivettu apteekkien kautta tietoja.

En ole missään tapauksessa laintuntija, mutta mielestäni nämä tulkinnat Valviran toimivallan laajuudesta ovat silti ristiriidassa seuraavan tietosuojalain pykälän sisällön kanssa, kun Valvira ei ole katsonut edes asialliseksi ilmoittaa potilaalle, että tämän tietoja on urkittu:

’24 §
Informointi tietojen käsittelystä
Rekisterinpitäjän on henkilötietoja kerätessään huolehdittava siitä, että rekisteröity voi saada tiedon rekisterinpitäjästä ja tarvittaessa tämän edustajasta, henkilötietojen käsittelyn tarkoituksesta sekä siitä, mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan, samoin kuin ne tiedot, jotka ovat tarpeen rekisteröidyn oikeuksien käyttämiseksi asianomaisessa henkilötietojen käsittelyssä. Tiedot on annettava henkilötietoja kerättäessä ja talletettaessa tai, jos tiedot hankitaan muualta kuin rekisteröidyltä itseltään ja tietoja on tarkoitus luovuttaa, viimeistään silloin kun tietoja ensi kerran luovutetaan.

Edellä 1 momentissa säädetystä tiedonantovelvollisuudesta voidaan poiketa:

1) jos rekisteröity on jo saanut nämä tiedot;
2) jos se on välttämätöntä valtion turvallisuuden, puolustuksen tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi, rikosten ehkäisemiseksi tai selvittämiseksi taikka verotukseen tai julkiseen talouteen liittyvän valvontatehtävän vuoksi; tai

3) kerättäessä tietoja muualta kuin rekisteröidyltä itseltään, jos tietojen antaminen rekisteröidylle on mahdotonta tai vaatii kohtuutonta vaivaa taikka aiheuttaa rekisteröidylle tai tietojenkäsittelyn tarkoitukselle olennaista vahinkoa tai haittaa eikä talletettavia tietoja käytetä rekisteröityä koskevaan päätöksentekoon taikka jos tietojen keräämisestä, tallettamisesta tai luovuttamisesta on nimenomaisesti säädetty.'”

 

24.3.2015 Christer Sundqvist sai potkut

Ravitsemusluentoja pitävä biologian tohtori Christer Sundqvist, jota tässäkin blogissa on siteerattu, sai potkut Iltalehdessä, jossa hän on pitänyt blogia. Julkaisen hänen Iltalehden toimitukselta saamansa kirjeen hänen luvallaan:

”Hei Christer!

Blogiasi on julkaistu Iltalehden blogipalvelussa toukokuusta 2012 saakka. Pääosin olemme omasta puolestamme olleet yhteistyöhön tyytyväisiä, mutta viimeisten kuukausien aikana on tullut esille seikkoja, joiden vuoksi olemme joutuneet harkitsemaan uudelleen yhteistyön jatkamista. Näitä seikkoja ovat poikkeukselliset keinosi sisällön hankkimiseksi, rajatun aihealueen ajojahdin oloinen seuranta ja niistä seuranneet hidasteet sekä hankaluudet Iltalehden sisältötoiminnassa. Näiden syiden takia olemme päättäneet lopettaa blogisi julkaisun Iltalehden blogipalvelussa tästä päivästä alkaen.

Tarvittaessa lisätietoja antaa päätoimittaja Petri Hakala.

Ystävällisesti

Liisa Lahti
blogipalvelun tuottaja
Iltalehti.fi”

Jäin miettimään, mitä oli tarkoitettu ”poikkeuksellisilla keinoilla sisällön hankkimisessa” sekä Iltalehden ”sisältötoiminnan
hidastella ja hankaluuksilla”.

 

25.3.2015 Sundqvist saa tukea

Christer Sundqvist kirjoittaa Facebook-sivullaan saamastaan toisenlaisesta kirjeestä:

”Arvostan Christer Sundqvistin rohkeaa, mutta tieteellistä tapaa käsitellä terveysasioita. Hänen bloginsa on ollut yksi Iltalehden luetuimpia. Iltalehti kiittää Christeriä päättämällä yhteistyön tylyn kliinisesti. Melkoista suhmurointia Iltalehden taustavaikuttajilta.”

Mika Rönkkö (Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja)”

Sundqvist jatkaa:

”Iltalehti on päättänyt lakkauttaa terveysblogini ensi viikolla. Eilen minulta vietiin kirjoitusoikeudet. Vetoamalla oikeuksiini saada ottaa omat tekstituotokseni ensin talteen, se luvattiin pitää auki vielä jonkin aikaa. Sananvapautta täällä Suomessa olen miettinyt, mutta myös uusia terveystiedottamisen mahdollisuuksia.”

Suomen journalistiliitto:Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.” – Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19. artikla. Suomessa sananvapaus on turvattu perustuslaissa.” (Lähde.)

 

15.4.2015

FT ja biologi, ”turpaduunari” Christer Sundqvist päivittää uudessa blogissaan aihetta Missä mennään kilpirauhaskiistassa.

 

15.4.2015 Valviran perusteluista

Valvira ei ilmeisesti hyväksy T3-hoidon perusteeksi T3V:n suhdetta rT3:een.

”Tieteellisesti ei pelkkä edellä mainittu suhde olekaan riittävä peruste T3-monoterapian määräämiselle. Tuon suhteen lisäksi tarvitaan seuraavaa tietoa, jotta voitaisiin määrittää T3:n aktiivisuutta kudostasolla ja selvittää T3-monoterapian tarvetta:

– T3:n suhde rT3:een ja rT3:n määrä suhteutettuna potilaan tilanteeseen

– mahdollisen inflammaation, sokeriaineenvaihdunnan ja kortisolitasojen selvittäminen

– raudan, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin mittaaminen (eivät suoranaisesti liity T3:n toimintaan, mutta niiden puute vaikeuttaa kilpirauhashormonien sietämistä)

Raudan mittaamiseen ei riitä pelkkä hemoglobiinin mittaaminen. Pitää mitata Fe, Ferrit ja TreFeSat.  Ei myöskään riitä, että ne ovat viitteissä, vaan arvojen pitää olla hyvät, jotta keho kestäisi aineenvaihdunnan normalisoitumisesta johtuvan hapenkulutuksen lisääntymisen.

Lääkärin tulisi myös ymmärtää, että korkea rT3 merkitsee myös dejodinaasi 3:n runsasta toimintaa. Paitsi että dejodinaasientsyymi 3 muodostaa rT3-hormonia T4-hormonista, se myös hajottaa aktiivista T3-hormonia solutasolla. Dejodinaasi 3:lla on siis kaksoismerkitys. Eli runsas rT3;n määrä merkitsee myös matalampaa T3:n määrää soluissa, kuin mitä veritestin tulos antaa ymmärtää. Se, mitä mitataan verestä, ei välttämättä kuvasta sitä, mitä tapahtuu tai on tapahtumatta solutasolla.

Missään vaiheessa ei pohjimmiltaan ole ollut kyse siitä etteikö T3-monoterapian määräämiselle olisi tieteellisiä perusteita vaan syynä T3-hoitoja määräävien lääkäreiden vainoon ovat pohjimmiltaan muut tekijät kuin tiede.”

(Lähde: kokemusasiantuntija Nina Saine.)

 

7.5. Iltalehti valottaa kilpirauhaskiistaa

Kiista kilpirauhassairauden lääkehoidosta – ”Käynnissä vaino ja ajojahti” 

Kilpirauhaskiista poiki potilasyhdistyksen

Ministeriökin puuttui kilpirauhaskiistaan

Hoitosuositukset törmäyskurssilla

 

9.5.2015

Tuula Malin jatkaa kilpirauhaskiistaa koskevaa artikkelisarjaansa. Pari lainausta siitä:

”Osa valvontatoimien vuoksi hoidotta jääneistä potilaista lääkitsee nyt itse itseään ulkomailta haettujen hormonihoitojen avulla. Tilanteestaan tuohtuneet potilaat esittivät endokrinologian erikoislääkäreiden yhdistykselle viisi kysymystä. Yhdistyksen jäsen, dosentti Saara Metso vastasi.”

”2. Mitä sellaisten potilaiden pitäisi mielestänne tehdä, joille T4 -hormoni eli tyroksiini ei kerta kaikkiaan sovi, mutta jotka kärsivät vakavasta vajaatoiminnasta?

Käyttää tyroksiinia. Tyroksiini on synteettistä kilpirauhashormonia. Siitä ei siis tule lääkkeille tyypillisiä sivuvaikutuksia, vaan kyse on annostelun onnistumisesta. Joidenkin selvitysten mukaan kolmasosalla potilaista on liian suuri annos ja viidesosalla liian pieni annos. Liian suuresta annoksesta voi aiheutua haittavaikutuksia, kuten sydämen rytmihäiriöitä, olemassa olevan keuhko- tai sydänsairauden pahenemista, hermostuneisuutta, hikoilua, väsymystä, huonoa keskittymiskykyä ja selviytymistä älyllisistä haasteista. Liian matala annos nostaa verenpainetta ja kolesterolia, väsyttää ja altistaa painon nousulle. Tyroksiiniannos voi muuttua ajan myötä tai joskus äkillisestikin esimerkiksi, jos potilas aloittaa estrogeenikorvaushoidon, kalsium- tai rautavalmisteen, vatsalääkkeen tai epilepsialääkkeen tai paino muuttuu.”

Aika erikoista, että jos T4 ei sovi, lääkärin mukaan sitä pitää silti ottaa. Luuleeko hän, että lääkkeen sopimattomuus johtuu lääkkeen väärästä annoksesta? Hän ei tunnu olevan tietoinen niistä tapauksista, joissa potilaalle EI sovi MIKÄÄN T4-annos, vaikka hänellä on kilpirauhasen vajaatoiminta.

 

28.5.2015

Oppikiista on poikinut uuden yhdistyksen nimeltä Suomen kilpirauhaspotilaat ry. Se pyrkii ajamaan kaikkien kilpirauhaspotilaiden asiaa, myös niiden, jotka tarvitsevat epätyypillisempiä kilpirauhaslääkkeitä. Sinne voi liittyä jäseneksi täältä.

5.6.2015

 T3:lla ja eläinperäisellä kilpirauhaslääkkeellä hyvin voiva potilas kertoo tarinansa tässä.

1.10. 2015

Antti Heikkilä: Kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole muotisairaus.

 

 23.10. 2015

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen järjesti Pikkuparlamenttiin tilaisuuden, jossa puhuivat mm. lääketieteiden lisensiaatti, kirurgi Taija Somppi, joka on menettänyt väliaikaisesti oikeutensa hoitaa kilpirauhaspotilaita, sekä Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:n puheenjohtaja. 

Ari Jalonen ei päässyt avaamaan tilaisuutta, eikä hänen sijaiseksi hankkimansa kansanedustaja halunnut avata tilaisuutta, koska ei ollut selvillä, mihin oli lupautunut. (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1445487506179.html

Tästä näkee, mitä Somppi kertoi siellä kilpirauhasesta ja kilpiarauhaskiistasta.

Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:n alustus löytyy tästä: Kilpo Pikkuparlamentissa.

Espoolainen kirjoittaja Pike Hilakari oli tilaisuudessa myös paikalla ja kirjoittaa mietteitään kilpirauhaskiistasta tässä.

23.10.2015

Skotit ovat tutkineet, että T3 on turvallinen lääke pitkäaikaisessakin käytössä.

25. 10.2015

Vladimir Heiskanen kirjoitti terveysblogissaan jo viime vuoden huhtikuussa kilpirauhasen eri lääkitysmuodoista. Sieltä löytyy myös endokrinologi Vesa Ilvesmäen asiantuntevia dioja koskien T3-lisän käyttöä. Ongelmana lääkäreillä ovat ennakkoluulot ja kokemuksen puute T3-lääkkeen käytössä.

25.10. 2015

Myös Turpaduunari Christer Sundqist on päivittänyt, missä kilpirauhaskiistassa mennään. Sieltä löytyy myös Funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen suositus epätyypillisen kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidoksi. FLT:n viime vuoden maaliskuussa järjestämän kilpirauhasseminaarin materiaali on niin ikään hankittavissa. Sieltä löytyi myös endokrinologi Vesa Ilvesmäen  esitelmä kilpirauhasen toimintahäiriöistä tämän vuoden maaliskuulta. Ja paljon muuta.

25.10.2015

Iltalehti kommentoi viime torstaina kilpirauhaskiistaa tällä tavalla.

25.10. 2015

Suomen Kilpirauhaspotilaat ry. kommentoi torstain Pikkurparlamentin tilaisuudesta kirjoitettuja, vääriäkin tietoja sisältäneitä lehtiartikkeleita näin:

”Vastine lehtiartikkeleihin 22.10.2015 Kansalaisinfosta

Eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestettiin 22.10.2015 Perussuomalaisten tapahtuma Kilpirauhaspotilaat heitteillä – mitä on lain takaama hyvä hoito? Suomen kilpirauhaspotilaat ry oli edustettuna tapahtumassa.

Tästä kirjoittivat ennen tapahtumaa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat,Satakunnan Kansa ja jälkeenpäin Iltalehti.

Yhdistys on nyt lähettänyt vastineensa kaikkiin yllämainittuihin lehtiin:

Suomen kilpirauhaspotilaat ry on sitoutumaton järjestö, joka ajaa kaikkien kilpirauhaspotilaiden etuja. Saatuamme kutsun kansalaisinfoon katsoimme täten velvollisuudeksemme edustaa tilaisuudessa potilaita, jäseniämme, joista moni on tämän vaikean tilanteen uhri. Halusimme tuoda heidän kokemuksensa päättäjien tietoon.

Haluamme myös omalta osaltamme oikaista muutamia virheellisiä käsityksiä tilaisuuden luonteesta sekä kilpirauhasen hoitoon liittyvistä julkisuudessa olleista väärinkäsityksistä. 

Kilpirauhasen toimintahäiriöiden hoitokiistassa kuten ei kansalaisinfotilaisuudessakaan ole siis kyse vaihtoehtolääketieteestä tai uskomushoidosta vaan kahdesta erilaisesta, lääketieteellisesti hyväksytystä ja lääkärien antamasta hoidosta. 

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut kahdella päätöksellään Valviran asettamat lääkärin rajoitukset koskien oikeuksia hoitaa kilpirauhassairauksia. Hoitomuodot ovat siis tuomioistuimenkin mukaan täysin laillisia ja potilaiden edun mukaisia. Kaikki kiistassa esiintuodut lääkkeet ovat mm. Fimean ja FDA:n virallisesti hyväksymiä lääkkeitä, jotka ovat käyneet läpi tiukan tieteellisen tutkimuksen ennen markkinoille pääsyä, kuten kaikki lääkkeet käyvät.

Valviran Markus Henriksson on kommentoinut asiaa näin (Iltalehti 5.5.2015): ”T3-monoterapialle, saati T4/T3-yhdistelmähoidolle ei ole esteitä, mikäli hoito on vastuullista. Potilas on tutkittava perusteellisesti ja lääkehoidon annostelu sekä seuranta toteutettava asianmukaisesti.”

Yhdistyksenä katsomme, että olemme jäseniemme edustajina velvoitettuja myös korjaamaan julkisuudessa vääräksi esitetyt tiedot heidän saamistaan hoitomuodoista, sillä tämänkaltaiset virheelliset tiedot julkisuudessa ja niiden myötä syntyvät huhupuheet ja väärinkäsitykset hankaloittavat potilaiden hoidon saantia entisestään.

Suomen kilpirauhaspotilaat ry
Marika Alanen,
hallituksen puheenjohtaja

http://kilpirauhaspotilaat.fi

30.10.2015 Vastineita

Pikkuparlamentissa luennoinut Lääkäri Somppi kirjoitti vastineen Iltalehteen. Hänen Hesariin kirjoittamansa vastine näkyy seuraavasta leikkeestä.

Sompin vastine Hesariin 10.15

Ari Jalonen kirjoitti vastineensa Satakunnan Kansaan:

Ari Jalosen vastine 10.15

Erään vihaisen potilaan vastine joillekin Pikkuparlamentista vetäytyneille:

”En pysty sanoin kuvailemaan sitä tunnetta,  mitä tunsin, kun luin Hesarista ja iltasanomista artikkelia liittyen Pikkuparlamentissa järjestettyä tilaisuutta. Teidän molempien kommentoinnit pahensivat entisestään kilpirauhaspotilaiden asemaa negatiivisella suhtautumisellanne valtamedioissa asiaa kohtaan, jota ette edes tunne. Mielipahaa, kauhistusta ja hämmennystä??? Tunsin myötähäpeää kommenteistanne,  koska tiedän mikä tilanne on kentällä potilaiden kesken, jotka ovat joutuneet heitteille lääkärien oikeuksien rajoittamisen jälkeen. Eikö tullut pieneen mieleen terveydenhuollon ammattilaisena miettiä, miltä tuntuu artikkelia lukevista potilaista? Potilaista, jotka hoidettiin ko. lääkärien ansiosta takaisin työelämään työkyvyttömyys- ja sairauseläkkeiltä ja pitkiltä sairauslomilta. Nyt he, tuhannet potilaat, ovat ilman asianmukaista lääkitystä ja lääkäriä. On se toki hieman ikävää jos mielenne pahoititte…

Yksikään näiden lääkärien potilaista ei ole kuollut, saati itse tehnyt kanteluita. Levothyroxiniin on kuollut useita kymmeniä potilaita. Levothyroxinilla liikatoiminnan saaneita on myös tullut ensiapuun, mutta heistä ei puhuta/kerrota. Eikö ole melkoinen epäsuhta, että potilaita kuolee hoitovirheisiin 500-1500 potilasta vuosittain, neljä vuorokaudessa, mutta ”sanktioita” vuonna 2014 157!!!

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jopa-nelja-hoitovirhekuolemaa-paivittain-toissa-henkiloita-jotka-ovat-vaaraksi-potilaille/5243242

Vai onko nämä 157 kaikkien kuolemien takana? Aikamoinen saldo kullakin. Ja sitten jaksetaan jeesustella asioista joista ei todellisuudessa tiedetä mitään.

http://www.hs.fi/paivanlehti/27102015/a1445836688928

Itseäni hoidettiin sairaaksi julkisella yli 30 vuotta. Ensin keliakia hoitamatta väärän diagnoosin takia yli 20 vuotta. Kun kunto romahti liikatoiminnalle, kilpirauhasta ja lisämunuaisia ei edes tutkittu, vaan söin masennus- ja unilääkkeitä seitsemän vuotta. Jollen itse olisi tullut sen verran tolkkuihini unilääkkeet lopetettuani, niin söisin edelleen em. lääkkeitä  ylilääkärin suosituksesta loppu elämäni. Taitamattomat lääkärit, jotka eivät osaa lähettää potilaitaan osaaville lääkäreille, tulevat koko yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Lisäksi ihmisten oikeus inhimilliseen ja terveeseen elämään kärsii.

Kaikille ei sovi levothyroxin ja siitä löytyy tutkimuksia, Suomi tuntuu olevan ammattihenkilöstön nettipimennossa niiden suhteen. Hoitohenkilökunnan pitää myös muuttaa asennoitumistaan siihen, että potilaat monesti tietävät omasta sairaudestaan enemmän kuin monet lääkärit. Luojalle kiitos internetistä, saamme tännekin perä-pohjolaan relevanttia aineistoa ja osaamme pitää puolemme.

Kaikki lääkkeet ovat vaarallisia väärin käytettyinä. Panadol aiheuttaa satoja maksakoomia ja siihen riittää ihan paketillinen apteekissa ilman reseptiä myytävää Panadolia.

Leo Niskanen, lääketurvapäällikkö, Fimea:

”Eihän se ole vaarallinen aine. Se on elimistön oma aine. Kysymys on ainoastaan siitä, miten sitä annostellaan. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostelu, oli mikä tahansa kysymyksessä. Eli pitää osata käyttää sitä. Tämä koskee kaikkea lääkehoitoa. Mutta nyt erityisesti näistä hormonikorvausvalmisteista, niin nehän ovat elimistön omia tuotteita ja allergiset reaktiot ja tämmöiset harvinaiset haittavaikutukset, kuten verenkuvan muutokset, ne ovat todella olemattomia.” (Yle, MOT 22.9.2014)

Edes professori, endokrinologi Matti Välimäki ei allekirjoita endokrinologiyhdistyksen suosituksia kilpirauhasen vajaatoiminnan tutkimuksissa, diagnostiikassa ja hoidoissa.

(Yle, MOT 22.9.2014, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa)

Presidentti Kennedy käytti  uransa aikana 60-luvulla T3-lääkitystä. Linkissä Hilary Clintonin terveydentilan selvitys, hänen hoitonsa on eläinperäinen lääkitys. On käsittämätöntä, että Suomessa potilaiden tilaa vaikeutetaan hankaloittamalla hoidon, sekä lääkitysten saantia. Mikä tekee  terveen kehon tuottamista hormoneista vaarallisempia, kuin synteettiset mieliala- ja unilääkkeet? (http://www.clickondetroit.com/news/politics/doctor-gives-clinton-clean-bill-of-health/34470172, http://online.wsj.com/public/resources/documents/clintonhealth2015.pdf)

 

18.11.

Suomessa Valvira ottaa pois lupia T3:a määränneiltä lääkäreiltä, vaikkei kukaan potilas heistä tietääkseni ole valittanut.

Ruotsissa taas eduskunta on tehnyt aloitteen T3:n sallimisesta lääkkeenä (Liothyronin):

Ehdotus päätöslauselmaksi

 1. Eduskunta tukee aloitetta Uusien suositusten tarve kilpirauhassairauksien ja autoimmuuniprosesseista johtuvien, samankaltaisia oireita aiheuttavien sairaustilojen hoitamiseksi, ja ilmoittaa tästä hallitukselle.

Perustelu

Kilpirauhassairauksiin sairastuu vuosittain erittäin suuri määrä ihmisiä Ruotsissa. Näistä suurin osa on työikäisiä naisia. Hidas aineenvaihdunta, kilpirauhasen vajaatoiminta, on suuri kansansairaus jota nykyisin hoidetaan levotyroksiinilla. Lääkelaitoksen mukaan tällä hetkellä yli 440 000 henkilöä sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Näistä noin 3 700 käyttää täydentävää hoitoa Liothyronin-lääkkeellä. Diagnoosin saaminen kestää usein erittäin kauan, aika on potilaalle vaikea ja raskas, ja monet sairastuneet kertovat esimerkiksi vuosien jaksamattomuudesta, keskittymiskyvyttömyydestä, uniongelmista, painon noususta ja kivuista. Taudin kuva muistuttaa lisäksi muiden autoimmuunisairauksien oireistoa, mikä voi johtaa väärään hoitoon, huonoon elämänlaatuun ja suureen kärsimykseen. Liian monet väärän diagnoosin saaneet ja saavat hoidetaan esimerkiksi mielenterveys- ja masennuspotilaina masennuslääkkeillä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan nykyiset hoitomenetelmät ovat peräisin 1960-luvulta, ja useimmin määrätään levotyroksiinilääkitys. Uudet tiedot osoittavat kuitenkin, ettei tämä hoito toimi kaikilla potilailla, ja että muut saatavilla olevat lääkkeet, Liothyronin ja kuivattu kilpirauhasuute, antavat paremman hoitovasteen. Erittäin harvalla ruotsalaispotilaalla on mahdollisuus saada näitä, kun ne ovat paremmin saatavilla ulkomailla. Tieto näistä muista hoitomenetelmistä Ruotsin sairaanhoidon piirissä on vähäistä ja sitä tulee parantaa. Myös muiden, samankaltaisia oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttavien muiden sairaustilojen tuntemusta on parannettava, jotta voitaisiin välttää väärää hoitoa. On kohtuutonta että monet, etupäässä naiset, pakotetaan vuosikausien lohduttomiin hoitokontakteihin, koska tieto ja hoitomenetelmät eivät kehity.

Kilpirauhassairaudet ja saman oirekuvan kuin kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttavat muut sairaudet ovat erittäin yleisiä, ja niistä kärsivät erityisesti naiset. Hoitotapa on peräisin 1960-luvulta. Sen vuoksi näille sairauksille on erittäin perusteltua laatia uudet hoitosuositukset. Uudet tiedot ja tutkimukset ovat saatavilla tämän työn perustaksi. Eduskunnan tulee antaa tämä tiedoksi hallitukselle mielipiteenään.” (Lähde.)

18.11.2015

Ruotsissa on julkaistu moderni ja avarakatseinen teos kliinisestä endokrinologiasta, Klinisk endokrinologi:

https://www.studentlitteratur.se/#9789144088129/Klinisk+endokrinologi

http://cdon.fi/kirjat/klinisk_endokrinologi-33304690

 

28.11.2015

Jo kesällä Palko on antanut endojen pyynnöstä lausunnon siitä, etteivät terveyskeskukset enää määräisi T3:a. Lähde. Lausunto ei ole sitova.

 

Tutkimuksia:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16410660

http://joi.jlc.jst.go.jp/JST.JSTAGE/endocrj/52.691

http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900325-3/fulltext

https://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/6F9CE14B6FF245AABCD222575787FEB7.ashx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16946176

http://www.jscimedcentral.com/Endocrinology/endocrinology-2-1055.pdf

http://deiodinase.org/

http://online.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/thy.2014.0028

Olisiko julkinen anteeksipyyntö paikoillaan?”

4.11.2015

Muutama päivä sitten joku kirjoitti keskustelupalstalle näin:

”Vainovirasto valvira estää endokrinologiyhdistyksen käskemänä kaikkienkin vajiksien hoitoa. Kaikenkaikkiaan tuon yhdistyksen luoma kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitofiasko on moniosainen:

1. Hoitoa evätään perustelulla että ”labra-arvot ovat viitteissä”. Kuitenkin monet tutkimukset (Starr, Fraser, Hoermann) osoittavat, että kolmasosa tai puolet vajaatoiminnoista ei näy verikokeissa. Oireet ovat silti pahat. Usein saa ilman mitään tutkimuksia haitallisten masennuslääkkeiden reseptin.

2. Eväämisen toinen syy on että ”vajaatoiminta on vain subkliininen” eli odotellaan ja samalla kerätään lisäsairauksia ja lisäkiloja. Oireet ovat silti pahat. Usein saa ilman mitään tutkimuksia haitallisten masennuslääkkeiden reseptin.

3. Pahojakaan jatkuvia oireita lääkärit eivät suostu kuuntelemaan tai mitätöivät ne ”satunnaisina” toisin kuin kokenut professori Välimäki (*)

4. Jos hoitoon sattuu pääsemään, ohjataan annostelua taas harhaanjohtavilla veriarvoilla. Thyroxin hämää aivolisäkkeen niin että TSH alenee vaikka muissa kudoksissa on T3:n puute

5. Jos Thyroxin ei toimi (15…70 prosentissa tapauksia), on hoito usein aivan hakoteilä. Vesa Ilvesmäki Kilpi -lehdessä 3/2013 esittää tähän toimintajärjestyksen:

a) Aluksi huolellinen annosnostokokeilu pelkällä Thyroxinilla. Ajetaan TSH viitealueen alarajalle, T4v viitealueen yläosaan.

b) Jos ei auta tai tulee liikatoimintaa, lisätään T3:a ja vähennetään T4:ää. Tässä vaiheessa tarkkaillaan T3v-arvoa, asetuttava välille 5…6 pmol/l

c) Jos yhdistelmäkään ei tehoa, siirrytään eläinperäiseen lääkkeeseen. Taaskin tarkkaillaan T3v-arvoa, asetuttava välille 5…6 pmol/l

Elimistön hyvinvoinnin kannalta kylläkin olisi parempi jättää a-vaihe pois.

6) Melko harvinaisissa poikkeustapauksessa elimistö ei siedä ollenkaan T4-hormonia, ei edes eläinperäisen lääkkeen sisältämänä. Silloin on ainakin jonkin aikaa käytettävä pelkkää T3-lääkettä. Viimeistään tässä lääkitysessä muistaen ottaa T3 on otettava 3…4 vuorokausiannoksena. Parin kuukauden kuluttua voi kokeilla tavanomaisempaan lääkitykseen siirtymistä.

(*) 40 vuotta vajaatoimintapotilaita hoitanut professori Välimäki usein määrää oirehtivalle 6 kk:n koehoidon. Tätä pitäisi tehdä muidenkin lääkäreiden. Kilpirauhasalääkkeet ovat niin turvallisia että psykiatriassa ja muuallakin niitä määrätään myös kilpirauhasterveille:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1409453641702

Viitearvoista mainittakoon, että Välimäki kirjoituksessaan v. 2010 ennakoi TSH:n ylärajaa laskettavan 3,2:een. Eipä ole laskettu. USA:ssa on jo paljolti käytössä yläraja 2,5. Hoidon aikana Thyroxin hämää aivolisäkkeen niin että TSH:n on asetuttava viitealueen alapuolelle.”

(Lähde.)

 5.11.2015

Jälleen on Valvira rajoittanut julkiterhikin mukaan yhden lääkärin oikeuksia (hoitaa kilpirauhaspotilaita). Terhikki sanoo: ”Ammatinharjoittamisoikeutta on rajoitettu. Lisätietoja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta, puhelin 0295 209 550.” Kyseessä on lääkäri, joka on hoitanut potilaita mm. ainoastaan T3-hormonilla. Murheellista, peräti murheellista. Hälyttävää suoraan sanoen. Miten käy kyseisen lääkärin potilaiden, jotka voivat hyvin ko. hoidolla? Uskooko rajoituksia jakeleva taho tosiaan edistävänsä potilasturvallisuutta? Vai onko kyseessä jonkunlainen kostoretki vai oikeassa olemisen tarve? Mihin jäivät rakkaus tieteelliseen totuuteen, avoimuus uudelle sekä hätä niistä, jotka voivat hyvin T3:lla tai yhdistelmähoidolla tai eläinperäisellä? Tyroksiinille ”pakottaminen” voi johtaa tietyissä tapauksissa työkyvyttömyyteen. Sekö on potilaista huolehtimista? Hävetkää!

 

24.11.2015

Valvira vähentää väkeä. Kenties se voisi nyt keskittää jäljelle jäävän työvoimansa potilaiden etujen ajamiseen eikä niiden polkemiseen? 

 

 28.11.2015

Jo toukokuussa Palko on tehnyt endojen pyynnöstä lausunnon siitä, ettei T3:a määrättäisi terveyskeskuksissa. Lähde.

2.12.2015 Ilman lääkäriä jääneen potilaan hätähuuto

Potilas lähetti viestinsä usealle eri viranomaiselle:
Tiedän avunhuutoni kaikuvan kuuroille korville, mutta aion yrittää silti. Minun kilpirauhastarinani alkoi vuonna 2011. Kuntoni huononi ja jopa työkykyni alkoi olla vaarassa. Työterveyshuoltoni ei piitannut, vaikka arvoni olivat jo viitearvojen ulkopuolella ja päädyinkin hakemaan apua yksityiseltä puolelta. Työkaverini suosituksesta löysin lääkärin, joka vihdoin otti minut tosissaan. Kilpirauhasarvojeni lisäksi hän tutkitutti muitakin mahdollisia vaihtoehtoja ja tuolloin löytyi myös todella huono rautatilanne ja alhainen b-vitamiini. Kilpirauhasen vajaatoimintaan aloitettiin Thyroxin hoito. Sitä yritettiin saada tasapainoon lähes kolme vuotta.

Lopulta toiveestani päädyttiin rinnalle kokeilemaan Liothyroniinia. Yhdistelmähoito saatiin toimimaan ja koen sen ansiosta saaneeni elämäni takaisin. Siitä seurasi myös vihdoin sellainen tilanne, että tulin raskaaksi. Niin kuin ennen raskauttakin, tunsin kokoajan olevani hyvässä seurannassa. Jopa lääkärini ollessa kesälomalla, hän kommentoi laboratorio-arvojani sähköpostitse ja neuvoi tarpeen mukaan. Minulla on koko hoitosuhteen ajan ollut myös lääkärini henkilökohtainen puhelinnumero, josta hänet tavoittaisi jos tulisi jotain äkillisiä ongelmia. Kuinkahan moni muu lääkäri on valmis omistautumaan potilailleen näin uskollisesti?

Nythän tilanne on se, että kun Valvira on rajoittanut lääkärini oikeutta hoitaa kilpirauhaspotilaita, minulla ei ole ollenkaan voimassa olevaa hoitosuhdetta. Olen raskaana viikolla 27 ja olen todella huolissani loppuraskaudesta ja tulevan lapseni hyvinvoinnista. Eikö tämä ole pahin mahdollinen esimerkki potilasturvallisuuden vaarantamisesta? Valvira on tiedotteessaan http://www.valvira.fi/…/kilpirauhaspotilaiden-hoidoss…/14444ollut huolissanne potilaiden huonosta seuraamisesta ja vajavaisesta tutkimuksesta. Mikähän tilanne on nyt? Kun nämä potilaat eivät tiedä minne hakeutua hoitoon ja pahimmillaan yrittävät pärjätä lääkkeineen omillaan ilman seurantaa? Tiedotteessa tuodaan myös julki, että Suomessa on 20000 lääkäriä, kenellä on lupa lääkkeitä määrätä.

Minulla ei ole varaa, eikä voimia lähteä sokkona etsimään uutta lääkäriä. Minulla ei myöskään ole tiedossa, ketkä näistä lääkäreistä omaa tarpeeksi ammattitaitoa hoitaakseen vajaatoimintaa yhdistelmähoidolla. Teillähän se tieto ilmeisesti on? Te olette meidät jättäneet ilman hoitoa. Onko teillä mitään vastuuta potilasturvallisuudesta jonka perään kuulutatte?

Olen itsekin törmännyt lääkäreihin, jotka tuomitsevat minut lääkitykseni perusteella. Kohtelu on ollut ajoittain jopa täysin asiatonta. Mieluummin pyrin pärjäämään itsekseni, kuin päädyn lääkärin vastaanotolle, josta poistun jälleen itku kurkussa. Pahimmillaan minua yritetään painostaa vaihtamaan lääkitystäni. Oloni on koko raskauden ajan ollut tasainen ja hyvä, enkä missään nimessä ole valmis tekemään mitään isoja muutoksia elämääni ja mahdollisesti vaarantamaan sillä itseni ja lapseni hyvinvointia.

 

STM:n virkamies vastasi:

Parhaat kiitokset sosiaali- ja terveysministeriöön lähettämästänne sähköpostista ja sen mukana olleesta selvityksestä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. On valitettavaa kuulla, että Teillä on ongelmia hoitonne toteuttamisessa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus ja arvioidaan, että noin 2 % naisista ja 0,1 % miehistä sairastaa sitä. Esiintyvyys nousee iän myötä. Lievän monen lääkärin mielestä merkityksettömän vajaatoiminnan esiintyvyys väestössä lienee suurempi eli jopa 3–18 % ja yli 60-vuotiailla naisilla se voi olla 20 % ja miehillä 5 %. Puhutaan siis aika tavallisesta tilanteesta.

Koska kilpirauhashormonin puutteen oireet ovat hyvin moninaisia ja vaikeaselkoisia, diagnostiikka on perustunut laboratoriokokeisiin. Nekään eivät ole ongelmattomia. Kilpirauhashormonit ovat keskeisiä muun muassa kehityksen ja toiminnan kannalta. Tämän takia oireiden määrittely ja hoitojen valinta ei aina ole selväpiirteistä.

Suomen lääketieteellisissä julkaisussa, muun muassa Suomen Lääkärilehdessä, on viime aikoina paljon kirjoitettu kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. On toivottavaa, että ammattilaisten kirjoittamat artikkelit ja asiassa käyty keskustelu johtavat parempaan hoidon laatuun tässä sairaudessa. Valvira ei ole halunnut kieltää esimerkiksi T3 lääkkeen tai vastaavien lääkkeiden käyttöä, eikä sillä ole toimivaltaakaan tehdä niin, koska lääkkeiden myyntilupa-asiat kuuluvat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle, Fimealle. Valvira ei myöskään puutu kilpirauhaspotilaita hoitavien lääkäreiden toimintaan, jos sillä ei ole syytä epäillä potilasturvallisuuden vaarantuvan hoidossa.

Toivon, että löydätte terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka voivat Teitä auttaa. Monesti omalla terveysasemalla ja omassa neuvolassanne pystytään puuttumaan käytännön tason ongelmiin parhaiten.

Kommentit:
Miten virkamiehen vastaus auttaa potilasta löytämään itselleen osaavan lääkärin? Miten ministeriö ottaa vastuun tilanteesta, johon sen alainen, ei kenenkään valvoma laitos Valvira, on potilaalle aiheuttanut? Montako vastaavassa tilanteessa olevaa potilasta löytyy maastamme?
Sitäpaitsi Kelan tilastojen mukaan pelkästään tyroksiinin käyttäjiä oli maassamme vuonna 2014 302 000 ja Fimean tilastojen mukaan yli 4 000 käytti muita kilpirauhaslääkkeitä. 306 000 käyttäjää vastaa noin 6 % väestöstä. Käyttääkö siis yli neljännesmiljoona potilasta tyroksiinia väärin perustein?
Sikiön kilpirauhashormonien puute raskausaikana voi johtaa vakaviin kehityshäiriöihin. Ottaako ministeriö ja Valvira niistä vastuun kantaakseen?

 

 16.12.2015

Antaessaan kollegoita ilmi Valviralle lääkärit ovat tarttuneet järeimpään mahdolliseen aseeseen kenties huomaamatta, että miedompiakin keinoja on olemassa. Miedommat keinot olisivat varmaan olleet paremmin mitoitettuja tehtyihin rikkeisiin. Enemmän näistä keinoista tästä.

16.12.2015

Erään potilaan kantelu oikeusasiamiehelle.

22.12. 2015

Norja on julkaissut ensimmäisen endokrinologian hoitosuosituksen.Siinä lukee, että jotkut vajaatoimintapotilaat hyötyvät eläinperäisestä lääkkeestä: ”The first National Guidelines for Endocrinology has now been published in Norway. Among other improvements, it actually says that some patients experience a great improvement in symptoms using Thyroid!”

22.1. 2016

Varsin surullisia uutisia. Ensimmäinen Valviran kouriin joutunut epätyypillisiä kilpirauhashoitoja määrännyt lääkäri on hävinnyt Valviraa vastaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa.  Häviäminen koski väliaikaisia rajoituksia kilpirauhassairauksien hoidon suhteen. Mutta asia on vielä kesken, koska oikeus ei ole vielä käsitellyt ko. lääkärin pysyvää kilpirauhassairauksien hoitoluvan menettämistä.

Toivottavasti muiden lääkäreiden käy paremmin.

Myös eräs potilas kommentoi asiaan kirjoituksessaan.

Suomen Kilpirauhaspotilaat ry. kommentoi tapahtunutta sivullaan näin:
”KHO:n päätös oikeutti Valviran toimet ensimmäisen rajoituksen saaneen lääkärin kohdalla. KHO:n mielestä rajoituksen saaneen lääkärin potilaita ei myöskään ole tarpeen kuulla asiassa. KHO ei kuitenkaan ota kantaa itse asiaan, eli siihen onko lääkäri hoitanut potilaitaan asianmukaisesti. Miksi potilaita ei kuulla asian tiimoilta? Kyse on kuitenkin potilaiden terveydestä, oikeudesta hyvään hoitoon ja elämään!”

Oikeuden päätökset löytyvät tästä ja tästä.

 

30.1.2016

Apu Terveys kirjoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta asiantuntevasti:

kilp 1

kilp2

kilp3kilp4

11.2. 2016 Taas rajoitettiin lääkärin oikeuksia

Pari päivää sitten  Valvira rajoitti jälleen erään hyvän, potilaitaan kokonaisvaltaisesti hoitaneen lääkärin oikeuksia kilpirauhassairauksien osalta. Lisätietoa.

12.2.2016

Yle kertoo, että jo viiden lääkärin oikeuksia on rajoitettu kilpirauhassairauksien osalta.

Tällä viikolla oikeutensa menettänyt lääkäri kertoo myös asiastaan Ylen toimittajalle.

Epäselväksi jää edelleen, miten Valvira aikoo taata epätyypillisillä kilpirauhashoidoilla itsensä kuntoon saaneiden hoidon ja lääkityksen jatkuvuuden. Ei ilmeisesti mitenkään, vaikka potilaat ovat sieltä asiaa tivanneet. Tilannehan on aivan järjenvastainen.

16.2.2016

Seuraava kuva: Helsingin yliopisto: Endokrinologiaa ja diabetologiaa yleislääkäreille. Kilpirauhasen toimintahäiriöt, Endokrinologi Vesa Ilvesmäki, Hki, 27.3.2015. (Turpaduunarin blogi.)

T3-hoidon toteutus

 18.2.2016 Valviran arviointia

Valviraa, joka on melko uusi virasto, arvioitiin ulkopuolisen elimen toimesta. Raportissa sanotaan mm: ”Arvioinnissa suositellaan Valviraa koskevan lainsäädännön tarkistamista siten, että se mahdollistaisi valvonnan paremman riskiperusteisen kohdentamisen, valvonnan tietoperustan vahvistamista, Valviran aluehallintovirastoihin kohdentuvien ohjausmahdollisuuksien kehittämistä, Valviran kokonaistehtäväkentän selkeyttämistä sekä sosiaali- ja terveysministeriön tulosohjauskäytäntöjen kehittämistä. Lisäksi ehdotetaan, että ponnisteluja valvonnan painopisteen siirtämiseksi ennakoivaan valvontaan tulee jatkaa. Arvioinnissa suositellaan, että Valvira uudistaa työskentelytapojaan systemaattisesti osana Sampo-hanketta sekä rakentaa nykyistä toimivampia ja aitoon vuoropuheluun pohjautuvia yhteistyörakenteita keskeisten valvonnan kohteiden kanssa.” (Lähde.)

Toivottavasti tuo ei jää pelkäksi sanahelinäksi. Huomaan sieltä seuraavan lauseen: ”Ponnisteluja valvonnan painopisteen siirtämiseksi ennakoivaan valvontaan tulee jatkaa.” Toivottavasti ennakoiva valvonta kohdistuu kaikkein heikoimpiin, jotka eivät kykene puolustamaan itseään vaan ovat täysin muiden armoilla, kuten psykiatristen osastojen vanhukset, joiden kaltoinkohtelusta kerrotaan tässä, tässä ja tässä.

Huomio kiinnittyi tuossa myös lauseeseen: ”Arvioinnissa suositellaan, että Valvira …rakentaa nykyistä toimivampia ja aitoon vuoropuheluun pohjautuvia yhteistyörakenteita keskeisten valvonnan kohteiden kanssa.” Sovellettuna kilpirauhaskiistaan tämä tarkoittanee sitä, että Valviran tulisi kuulla riittävästi rajoituksen kohteina olevia lääkäreitä. En tiedä, miten lääkärit ovat tämän puolen asiasta kokeneet. Potilaita ei tietääkseni ole kuultu laisinkaan. Ovatko he siis sivuseikka hoidon arvioinnissa? Lisäksi Valviran tulisi käyttää asiantuntijalääkäreinä eri henkilöitä kuin niitä, jotka valituksia ovat sorvanneet. Mutta ei, eiväthän nämä seikat kuuluneet tämän arvioinnin piiriin.

Kilpirauhaskiista mainitaankin alkuperäisen julkaisun sivulla 40: ”

”Todettakoon, että eräiden kilpirauhaspotilaita ja kroonista väsymysoireyhtymää sairastavia hoitavien lääkäreiden toiminnan asianmukaisuus on kuormittanut Valviraa paljon vuonna 2014. Arviointiin on saatu myös runsaasti palautetta kyseisiltä potilasryhmiltä. Valviran toiminnan arviointi tällaisissa sisältökysymyksissä ei kuitenkaan ole kuulunut tämän arvioinnin tehtäviin.”(Lähde.)

18.2.2016 Lääkäri Valviralle: ”Hävetkää!”

Eräs kokenut lääkäri kommentoi kilpirauhaskiistaa: 

”Olen eläkkeellä oleva lääkäri ja olen nähnyt erilaisten T3-terapioiden hyviä vaikutuksia erittäin sairaiden potilaiden hoidossa. On täysin välttämätöntä, että lääkärit saavat vapaasti ottaa vastuuta ja hoitaa potilaitaan yksilöllisesti, niin että voidaan saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset. Kyllähän yleislääkärit saavat hoitaa myös esim. insuliinilla ja kortisonilla, jotka ovat erittäin potentteja hormoneja. Niitä on vain osattava käyttää. Valviran toimenpiteissä ei näin ollen ole mitään logiikkaa.

Minulla on sitä paitsi omaa kokemusta Liothyroninista. Minulla on korkea käänteis-T3 (rT3), ja niin oli myös äidilläni (hänkin oli lääkäri). Tuo lääke on auttanut minuakin suuresti oman terveyteni kohentamisessa.

Toivon että Valvira ymmärtää hävetä ja muuttaa suuntaansa radikaalisti tässä asiassa. Ja samaa toivon Suomen endokrinologeilta.

Karin Munsterhjelm, toiminut lääkärinä 39 vuotta, yleislääketieteen erikoislääkäri.” (Lähde.)

 27.2.2016

Karjalainen julkaisi tänään artikkelin kilpirauhaskiistasta. Siinä on edustettuna potilaita, kaksi lääkäriä, joiden oikeuksia hoitaa kilpirauhassairauksia on Valvira rajoittanut, Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n puheenjohtaja sekä Valviran Henriksson. Digilehteä pääsee lukemaan tästä kahdella eurolla. Seuraavista kuvistakin näkyy jotain.

Art1

Art2Art 3Art4Art5

3.3.2016

Sama artikkeli myös Etelä-Suomen Sanomissa.

12.3.2016

Valvira on tällä kertaa estänyt potilasta saamasta T4-lääkitystäänkin, kun hän ei saanut apteekista enää rajoituksen saaneen lääkärin määräämää Thyroxinia, vaikka ennen reseptit on saanut nostaa tyhjäksi, kun resepti on kirjoitettu ennen rajoituksen antamista.


23.3.2016

Edellä mainittu potilas onnistui saamaan Thyroxininsa ulos apteekista, mutta joutui näkemään aika paljon vaivaa asian eteen.

 1.4.2016

Oppikiistan jatko löytyy täältä.

Lähteitä:

http://yle.fi/uutiset/minkalaisia_kokemuksia_sinulla_on_kilpirauhashoidosta/7294019

http://yle.fi/uutiset/viisi_laakaria_on_valviran_syynissa_epatyypillisen_kilpirauhashoidon_vuoksi/7291569

http://yle.fi/uutiset/kilpirauhashoito_jakaa_mielipiteita_ja_kuumentaa_tunteita_suomessa/7301468?ref=leiki-uu

http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/05/28/valviran-paassa-viiraa/

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/18/kilpirauhanen-sytytti-laakarisodan

http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=269256

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/22/kilpirauhanen-jakoi-faktat-kahtia-kasikirjoitus

http://jalkeilla.blogspot.fi/2014/09/kommentointia-mot-ohjelmasta-ja-camilla.html

 

Tutkimuksia T3-hormonin tarpeesta/vaikutuksesta:

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/10/24/yhdysvaltain-terveysviraston-tutkimuksia-t3-monoterapiasta-osa-1/

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/11/08/yhdysvaltain-terveysviraston-tutkimuksia-t3-monoterapiasta-osa-2/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC185993/

http://press.endocrine.org/…/10.1210/endo.137.6.8641203

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0022552

Lisätietoa:

Paul Robinsonin kirja T3-lääkityksestä

Suomalainen kilpirauhaspotilaiden hoito ei vastaa kansainvälisiä suosituksia

Valviran ylilääkäri Tarja Holi antaa puolueellista tietoa Lääkärilehdessä

Väärinkäsityksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Kommentteja endokrinologiyhdistyksen lausuntoon

Christer Sundqvistilla leikkaa taas

T3 miracle

http://www.radiopori.fi/uutiset/aallon-harjalla-asiaa-terveydesta-osa-2-kilpirauhanen

http://www.drugs.com/pro/liothyronine-tablets.html

http://jeffreydachmd.com/synthroid_tsh_wars_part_two/

http://www.kilpirauhasliitto.fi/…/Tutkimus_potilaiden…

http://www.nature.com/…/v10/n3/abs/nrendo.2013.258.html

http://jeffreydachmd.com/tsh-wars-part-one/

http://jeffreydachmd.com/2014/01/tsh-basics-jeffrey-dach-md/

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136324/turkia_laakarilehti_43_2014_2774_2775.pdf?sequence=4

https://hypotyreoosi.wordpress.com/

http://www.peoplespharmacy.com/2015/01/15/new-study-reveals-why-1-in-6-thyroid-patients-still-feels-bad-on-levothyroxine/

http://fms.fi/kilpirauhaskiista-mediassa/


11 Comment(s)

 1. eljii

  9.2.2015 18.49

  > [MOT-ohjelman] endokrinologin mielestä potilaalla ei ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa

  Ilmeisesti T3-clearing tehonnut ja ongelma poistunut. Outoa kylläkin että potilas ei ollut normaaleiden ohjeiden mukaisesti ainakin vähentänyt (esim. 50…75 prosentilla) T3-lääkkeen käyttöä. Tai kokeeksi lopettanut kokonaan. Antoi vaan pulssin 140 jatkua! 2. werdendi

  18.2.2015 15.54

  Varmaan vanhaa tietoa, mutta Laukaan terv. keskus lääkäri on jylhästi sanonut, että heillä ei aloiteta eläinperäisiä tai mitään muutakaan, eikä aloiteta muuten keskussairaalan endopolillakaan.
  Tyly katse ja tokaisu; ”Jos niitä eläinperäisiä tai muita haluat, sun on kuule mentävä yksityiselle, näin se nyt vaan on”
  On vaan harhaanjohtavaa, kun julkisesti endot ja jopa Mehiläinen esittävät propagandaa, jonka mukaan t3-lääkkeiden määräämistä ei ole rajoitettu millään tavalla.. Olen kuullut muilta potilailta, että samaa tapahtuu ympäri suomen, sairaalat ja yksityiset kertovat etteivät voi määrätä/uusia eläinperäisiä jonkin linjauksen vuoksi, mutta kukaan ei ota vastuuta tästä linjauksesta… *sigh, turhauttavaa 3. astmt30

  4.3.2015 8.56

  Kirjoituksessa Välimäki M. ”Trijodityroniini – apu vai vaara hypotyreoosin hoidossa?” Suomen Lääkärilehti 2013;68: s. 1324-1325. on todettu että pelkällä T4:llä ei päästä terveen ihmisen arvoihin. Tuo siis v. 2013. Tammikuussa 2015 tuli tuoreita tutkimustuloksia:

  https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/
  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150113153952.htm

  Professori Matti Välimäki on Endokrinologiyhdistyksen kunniajäsen, mutta

  1. Professori Matti Välimäki tv-ohjelmassa 2.5.2014 irtisanoutui 21 minuutin kohdalta alkaen tuon yhdistyksen (hänen sanojensa mukaan ”väärään suuntaan ohjaavasta”) lausumasta, joka koski hoitokokeiluja. (Lukuisat ”muut mahdolliset syyt väsymykseen ja jaksamattomuuteen” ovat hitaat ja kalliit selvittää. Valtaosalle potilaita hoitokokeilu on auttanut ja ollut muille haitaton.)

  2. Professori Matti Välimäki on mm. tunnetuissa ”teeseissään” (YLE-akuutti) vaatinut potilaan kuuntelemista ja tämän oireiden huomioonottamista diagnoosissa

  3. Professori Matti Välimäen mukaan viitearvojen sisällä olo ei poissulje vajaatoimintaa, ”selkeä biokemiallinen hypotyreoosi” siis ei ole hoidon aloittamisen edellytys

  4. Professori Matti Välimäen mukaan vajaatoiminnan hoito voi vaatia T3-lääkkeen käyttöä  • Lepäävä

   4.3.2015 9.01

   Välimäellä on hyviä kannanottoja kyllä. Sietäisi muiden endokrinologien ja lääkäreiden ottaa noista pointeista mallia. 4. eljii

  13.3.2015 10.06

  Timo Sane sai yllämainittua (”4.1.2015”) lausumaansa ruutukaappaukseen:

  http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=22&t=3898&start=270#p42238

  Kommentiksi ruutukaappaukseen, että Thyroxin siis vähentää T4:n muuntumista T3:ksi eri puolilla kehoa vaihtelevasti ja nimenomaan niin että aivolisäke on ”tyytyväinen” mutta muissa kudoksissa on T3-vajaus. Tästä johtuen T4:ää pitää yrittää annostella ”extraa” ja Thyroxinilla hoidettuja onkin päivystyksissä satakertaisesti T3-potilaisiin verrattuna !

  TV:ssäkin kerrottiin nimenomaan potilaan jatkaneen ylisuurta T3-annosta huolimatta 140:n sykkeestä. Prof Välimäki teki (ao. lääkäriin yhteyttä ottamatta!) valviraan kantelun. Välimäen mielestä potilaan tyhmyys oli T3-lääkärin syy !
  _ _

  Laukaan terveyskeskuslääkäri (yllä kommentissa kerrottu) rikkoo lain lain 785/1992 3§:ää. ”Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus ilman syrjintää hänen terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä.” Yhdistelmähoito ON käytettävissä. 5. eljii

  14.4.2015 6.22

  Christer Sundqvista sai oman nettidomainin ja uutteran tukijoukon. Alle linkitetty oli aluksi sivustomallin testisivuna, nyt rakenne alkaa muotoutua. Iltalehden sensuroimaa sisältöäkin luvataan aikanaa esille

  http://turpaduunari.fi/eduskuntavaalit-lahella-terveys-kaukana/

  Tuoreimpia IL-blogeja kommenttiketjuineen löytyy eräästä privaattipilvestä jo nyt:

  Sundqvistin blogin ”Missä mennään kilpirauhaskistassa” teksti pilvipalvelussa:
  https://drive.bitcasa.com/send/ZNoSuqCDCnGAgaZ08fhYewELZSqed5wz-IJSl7b4CI2N

  Blogi ”Kärpänen ihmettelee kilpirauhaskiistaa”
  https://drive.bitcasa.com/send/DzBnhtfUQMlzZD4oW_5l8Rizyxwcdmt-VtfZQepnCW1t

  Blogi ”Valviran päässä viiraa”
  https://drive.bitcasa.com/send/Bo7jTO9blq8y2JIA94LXhqRxqgPBoaRGD4O-hTYJxE9P 6. eljii

  6.8.2015 17.33

  Christer Sundqvist sanaili todella hienosti ”kilpirauhaskiistasta” KauppaSuomi-lehden kolumnissaan. Linkki löytyy turpaduunari.fi -sivustolla, tässä suoraan ruutukaappaus:

  https://drive.bitcasa.com/send/fhXiu1EsB3ir3rTnlgnX9hqMJQE_qsuQdfVvLiFBeExM

  MUTTA ongelmaa on ”perustyypinkin” vajaatoiminnan hoitamattomuudessa. Vastakkain ovat Suomen endokrinologiyhdistys ja vuosikymmenien kokemuksen omaava professori Matti Välimäki.

  Vaikka Välimäki on endoyhdistyksen kunniajäsen, halveksii yhdistys antamissaan suosituksissa Välimäen ”teesejä”, joista kuusi ensimmäistä allaolevassa olisivatkin aina noudattamisen arvoisia:

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa

  Kakkosteesiin voisi lisätä T3v-mittauksen.

  (Sadoille potilaille on seitsemännen teesin mollaama rT3-mittaus ollut tärkeä paranemiseen johtaneen epätyypillisen vajiksen hoidon aloitusvaiheessa.)Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s